Tudi v Sloveniji je veliko lučk, ki ne dosegajo priporočene stopnje varnosti. Foto: MMC RTV SLO
Tudi v Sloveniji je veliko lučk, ki ne dosegajo priporočene stopnje varnosti. Foto: MMC RTV SLO

Glede na poročilo petih držav, med njimi Slovenije, ki je plod projekta na nadzor trga, so posledica nevarnega delovanja lučk požari in električni šoki. Države avtorice raziskave so od novembra 2007 do konca decembra lani preizkusile 196 naključno izbranih verig prazničnih lučk iz vseh cenovnih razredov, tako pa so preverile izpolnjevanje varnostnih standardov z 20 različnimi testi. Ugotovile so, da kar polovica vseh nevarnih izdelkov prihaja iz Kitajske.

V Sloveniji 8,8 odstotka najnevarnejših lučk
Praznične lučke so razvrstili v pet skupin: prva neposredno ogroža varnost ljudi, živali in lastnine; druga potencialno ogroža varnost; tretja odstopa od standardov, a ne pomeni neposredne grožnje varnosti; četrta je brez resnih pomanjkljivosti; peta pa je uspešno prestala vse teste.

Skupaj je bilo v najnevarnejšo skupino uvrščenih 30 odstotkov lučk: na Madžarskem 95,7 odstotka; na Slovaškem 48 odstotka; v Nemčiji 16,1 odstotka; v Sloveniji 8,8 odstotka; na Nizozemskem pa nič.

Pozor pri nakupovanju lučk!
Evropska komisija je ob tem kupce opozorila, naj bodo previdni, saj so proizvajalci pod velikim pritiskom in ponujajo tudi zelo poceni in nekakovostne praznične lučke, kar vodi v resne kršitve varnostnih standardov. Svetuje jim še, naj kupujejo proizvode pri priznanih trgovcih, naj nikoli ne pustijo prižganih lučk (ko gredo od doma ali spat) in naj ob morebitnih težavah takoj vrnejo lučke trgovcu.