Novoletne lučke so lahko tudi nevarne. Foto: Reuters
Novoletne lučke so lahko tudi nevarne. Foto: Reuters

Kot poroča TV Slovenija, se je ena največjih katastrof, povezanih z vžigom novoletnega okrasja, zgodila pred osmimi leti v diskoteki severno od Amsterdama na Nizozemskem, kjer se je zaradi uporabe iskrice vnel strop, okrašen s suhim smrekovim vejevjem. V ognjenih zubljih in gostem dimu je umrlo 14 ljudi, 250 pa jih je bilo ranjenih.

V prednovoletnem času ni posebnega nadzora
V Sloveniji podobnega dogodka še ni bilo. Morda prav zato inšpektorji posebnega nadzora v prednovoletnem času ne izvajajo. Kot je za TV Slovenija pojasnil Milivoj Dolščak iz Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, je požarna varnost, kjer se zadržuje večje število ljudi, v Sloveniji relativno dobra.

Andreja Grlić iz tržnega inšpektorata na drugi strani opozarja, da so novoletne lučke lahko nevaren proizvod. Kot pojasnjuje, se splača pi nakupovanju lučk preveriti debelino njihovih napajalnih vrvic in preveriti oznake ter navodila na samem proizvodu.

Pomembno vedeti, kje je zasilni izhod
Če že pride do požara v nekem objektu, pa je najpomembneje vedeti, kje so zasilni izhodi. Statistika sicer kaže, da doma najpogosteje zagori smrečje na adventnih venčkih, sledijo pa požari, ki jih zaneti elektrika oz. novoletne lučke.