Odprava nadzora nad notranjimi mejami Unije velja za simbol temeljne
svoboščine Unije - svobode gibanja. Foto: RTV SLO
Odprava nadzora nad notranjimi mejami Unije velja za simbol temeljne svoboščine Unije - svobode gibanja. Foto: RTV SLO

To so v Varšavi ocenili notranji ministri devetih kandidatk. Slovenski minister Dragutin Mate je povedal, da so lanske ocene pokazale, da le letališče Brnik ne ustreza zahtevi schengenskega zakonika po ločevanju potnikov s schengenskega območja, novo oceno pa naj bi opravili v začetku julija.

Minister je dodal, da je dozidava obstoječega terminala, ki bo popolnoma zagotovila izpolnjevanje schengenskih meril, praktično končana. Prihodnje leto oziroma v leta 2009 pa naj bi stekla tudi dela za izgradnjo še drugega terminala na brniškem letališču.

Mate je ocenil, da v vseh državah testiranje sistema SIS I poteka po načrtih, resnejših zapletov pa po njegovih besedah tudi ne pričakujejo več.

Za vključitev v schengenski prostor morajo kandidatke izpolnjevati merila policijskega sodelovanja, varstva podatkov, izdajanja vizumov ter nadzorovanja kopenske, morske in zračne meje, poleg tega se morajo vključiti v schengenski informacijski sistem.

Trenutno je v schengenskem prostoru 15 držav - 13 starih članic Unije brez Velike Britanije in Irske ter Norveška in Islandija. Do konca leta naj bi se vanj vključile tudi novinke iz širitvenega vala 2004, razen Cipra, pred kratkim pa je sodelovanje v projektu napovedala tudi
Švica.