Evropska komisija pridiga varčevanje, hkrati predlaga povečanje proračuna EU. Foto: MMC RTV SLO
Evropska komisija pridiga varčevanje, hkrati predlaga povečanje proračuna EU. Foto: MMC RTV SLO

Začenja se dvodnevno zasedanje v Bruslju. Kot poroča novinarka RTV Slovenija Erika Štular, sta v pogajanjih na eni strani komisija in parlament, na drugi pa države članice. V prestolnicah članic pravijo, da ne morejo privoliti v povečanje evropskega proračuna, medtem ko doma zategujejo pas in krčijo izdatke. Komisija je za leto 2013 namreč predlagala 140 milijard evrov plačil, kar je 9 milijard več kot letos. Ministri so poleti so ta znesek sicer znižali za 5 milijard.

Komisija odgovarja, da ne gre za potratnost, ampak zakonske obveznosti, navaja pa dva razloga za nujno povečanje izdatkov. Zdajšnje finančno obdobje se končuje, z njim pa tudi veliki infrastrukturni in drugi projekti, zaradi česar nosilci izstavljajo račune, pravi komisija, ki dodaja, da mora poskrbeti za množico računov iz preteklih let.

Več za raziskave in zaposlovanje
Sodeč po dozdajšnjih stališčih, bodo tem argumentom pritrdili tudi evropski poslanci. Ti pravijo, da če voditelji Unije gospodarsko rast in delovna mesta postavljajo v ospredje evropske politike, naj zanje zagotovijo tudi denar. Zato bodo poslanci po napovedih znova povečali postavke predvsem za raziskave.

Komisija je zanje namenila za petino več sredstev kot letos, več denarja pa bo namenjenega tudi zaposlovanju in zunanji politiki. Parlamentarni proračunski odbor bo bolj ali manj simbolično znižal sredstva za parlamentarne administrativne stroške, tako da bo rast nižja od inflacije, še poroča Erika Štular.