Slovenija in Hrvaška naj spor rešita na
Slovenija in Hrvaška naj spor rešita na "svojem dvorišču", je Pusićeva ponovila poziv k dvostranski naravi reševanja vprašanja LB-ja. Foto: EPA

Slovenija in Hrvaška lahko storita in morata storiti skupaj veliko več, kot to lahko storita posamezno

Vesna Pusić
Ljubljanska banka
Na mizi so milijoni iz varčevalnih vlog hrvaških varčevalcev. Foto: RTV SLO
Zdravko Rogić in France Arhar
Po oceni Karla Erjavca iskanje Rogićevo in Arharjevo iskanje rešitve ne poteka dovolj hitro. Foto: BoBo

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v nedeljo za hrvaški radio zatrdila, da ima Hrvaška vedno enako stališče glede vprašanja Ljubljanske banke (LB), saj si želi rešiti spor; hkrati pa ne vidi, kako bi to lahko bilo povezano z ratifikacijo pristopne pogodbe v Evropsko unijo.
Ne razume, zakaj je njen slovenski kolega Karl Erjavec pred kratkim izjavil, da Hrvaška nenehno spreminja stališča o LB-ju. Kot je dodala, spor o LB-ju v teh letih ni bil povezan z vstopom Hrvaške v EU, "naenkrat pa ga je Slovenija spomladi letos povezala".
Med drugim je spomnila, da sta se finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić, ki sta ju državi imenovali, naj preučita spor o LB-ju in vladam ponudita rešitev, že dvakrat sestala in sta svoji srečanji ocenila "razmeroma pozitivno".

Potem pa je, dodaja hrvaška ministrica, "nepričakovano in brez vednosti kogar koli, slovenska stran izjavila, da ne priznava njunega pogovora in izidov pogovorov, temveč zahteva, da hrvaška stran prekliče pravico hrvaškim bankam, da na hrvaških sodiščih vodijo postopek za vrnitev denarja, ki so ga banke vrnile hrvaškim varčevalcem".
"Arharja de facto razglasili za neveljavnega"
Ponovila je, da Slovenija na ta način oporeka svojemu pogajalcu Arharju, ki niti ni vedel, da se Slovenija ne drži dogovorov. "Brez njegovega vedenja, so ga de facto razglasili za neveljavnega," je ocenila Pusićeva in dodala, da je bila zaradi tega presenečena.

"Ne vem, ali so si premislili. Mi smo še vedno na enakih izhodiščih - hočemo se pogovarjati o dolgovih LB-ja, sicer pa tega ne želimo povezovati z vprašanjem ratifikacije," je ponovila Pusićeva.

"Spor rešiti na svojem dvorišču"
Na novinarsko vprašanje, ali je sploh smiselno, da bi se Arhar in Rogić znova dobila, je odgovorila, da bo zanimivo videti, kako bo srečanje potekalo, in da bo koristno tudi zato, ker bo v kontinuiteti in v skladu z odločitvami in dogovori obeh vlad. Ponovila je, da gre očitno za dvostransko vprašanje in da bi rada videla, da bi Slovenija in Hrvaška sami rešili spor "na svojem dvorišču".

Pusićeva je odgovarjala tudi na vprašanja o odnosih Hrvaške z drugimi sosednjimi državami, posebej s Srbijo, potem ko sta se ob robu Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku srečala z novim šefom srbske diplomacije Ivanom Mrkićem.
Zunanjega posredovanja ne pričakuje
Hrvaška zunanja ministrica se je v New Yorku pogovarjala tudi za Večernji list, ki je danes objavil njeno pričakovanje, da ne ZDA niti kdo drug ne bo znova posredoval v sporu s Slovenijo. "Sami moramo poskrbeti za svoje težave. Hrvaška in Slovenija morata biti zreli in odgovorni državi, ki sodelujeta. Treba je pokazati, da sodelujemo tudi v naši regiji, ker je to znamenje političnega odraščanja," je izjavila Pusićeva.

Poudarila je še, da Hrvaška izpolnjuje vsa pogoje za vstop v EU in da bo pravo oceno ponudil monitoring izpolnjevanja hrvaških zavez po podpisu pristopne pogodbe, ki ga izvaja Evropska komisija. "V odnosih s Slovenijo resnično ne gre za izpolnjevanje zavez, ki jih spremljajo opazovalci, temveč gre za temo, ki je aktualna od razpada Jugoslavije, se pravi Ljubljansko banko," je še dejala Pusićeva.

Kot je izpostavila, se je po dveh srečanjih Arharja in Rogića pojavil nov trenutek v Sloveniji, ko so povedali, "da so zainteresirani samo za eno rešitev in je potem dogovor o projektu s finančnimi strokovnjaki vprašljiv".

"Slovenija in Hrvaška lahko storita in morata storiti skupaj veliko več, kot to lahko storita posamezno," je še dejala vodja hrvaške diplomacije.

Slovenija in Hrvaška lahko storita in morata storiti skupaj veliko več, kot to lahko storita posamezno

Vesna Pusić