Vesna Pusić je optimistična glede datuma vstopa Hrvaške v EU. Foto: BoBo
Vesna Pusić je optimistična glede datuma vstopa Hrvaške v EU. Foto: BoBo

Pusićeva je dejala, da je Hrvaška to težavo pripravljena rešiti, a poudarila, da nobena odločitev ne more biti sprejeta, dokler finančna strokovnjaka, ki sta ju za vprašanje Ljubljanske banke imenovali obe vladi, ne predlagata rešitve.

Pusićeva je spomnila, da je hrvaške varčevalce LB-ja hrvaška država izplačala na začetku 90. let. Prihranki so bili preneseni na Hrvaško in v tem primeru se rešuje težava prenesenih prihrankov. Ta pa nima neposrednih posledic za nekdanje varčevalce LB-ja, ampak gre za varčevalce, ki so dejansko že dobili odškodnino hrvaške države, je dejala Pusićeva.

Hrvaška ministrica je tudi komentirala izjavo slovenskega kolega Karla Erjavca, ki je dejal, da bosta morala onadva rešiti težavo, če bodo izčrpane vse druge možnosti. Pusićeva je dejala, da bi morala ministra rešiti "vprašanje našega evropskega partnerstva", medtem ko sta bila za finančne težave imenovana strokovnjaka.

Vodja hrvaške diplomacije je še izrazila upanje, da državi ne bosta potrebovali posredovanja Bruslja, da bi rešili dvostransko vprašanje.
"Uradna blokada Slovenije"
Najbolj brani hrvaški spletni portal index.hr je poročal, da bruseljski diplomati kritizirajo, kot so zapisali, "zdaj že uradno slovensko blokado" ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe, dokler se ne reši vprašanje LB-ja. Kot navaja portal index.hr, v Bruslju opozarjajo, da gre za že četrto slovensko blokado Hrvaške, govoriti o 172 milijonih evrov kot ceni, ki jo mora Hrvaška plačati, pa meče negativno luč na celoten pristopni proces.

Pusićeva je, kot piše index.hr, o ogroženosti 1. julija prihodnjega leta kot datuma vstopa Hrvaške v EU dejala: "V dobro Hrvaške in Slovenije upam, da ni."