Foto:
Foto:

Tako je po po srečanju s predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem v Bruslju poudari danski premier Anders Fogh Rasmussen. "Odločilnega pomena je, da se vse države počutijo enako obravnavane," je dejal danski premier, Prodi pa je povedal, da se je treba sporazumeti o tem, da v komisiji ne bo članic prve in druge kategorije.

Španija pripravlja novo formulo
Španski časnik El Pais pa poroča, da Španija, nezadovoljna s sistemom glasovanja s kvalificirano večino v Svetu EU-ja, kot ga predvideva osnutek evropske ustavne pogodbe - njeno dokončno besedilo na potekajoči medvladni konferenci usklajujejo sedanje in prihodnje članice Evropske unije - pripravlja novo formulo glasovalnega sistema, ki bi ji omogočil blokado sprejemanja odločitev v ministrskem svetu unije podobno, kot to določajo določila v Pogodbi iz Nice.

Španija skupaj s Poljsko namreč odločno nasprotuje osnutku evropske ustave, ki predvideva, da bo po letu 2009 kvalificirana večina pomenila večino članic, ki predstavljajo tri petine oziroma najmanj 60 odstotkov prebivalstva. Omenjeni sistem bo tako nadomestil določila Pogodbe iz Nice, po katerih ima vsaka država članica določeno število glasov. Novi sistem bi pomenil, da bi lahko tri največje članice EU-ja blokirale odločitev, ki bi jo zagovarjalo 22 članic povezave.

Španija in Poljska sta zato prepričani, da bi takšen sistem zmanjšal njun vpliv in jima otežil blokiranje odločitev. Obe sta si namreč v pogajanjih o Pogodbi iz Nice izborili razmeroma ugodnejši položaj v primerjavi z osnutkom nove ustavne pogodbe, kjer sta v svetu ministrov dobili 27 glasov, torej le dva manj kot Nemčija, Italija, Velika Britanija in Francija.