Najnovejši podatki za Evropo bodo po mnenju analitikov spodbuda napovedim Evropske centralne banke, da bo za zagon evropskega gospodarstva sprejela spodbujevalne ukrepe. Foto: EPA
Najnovejši podatki za Evropo bodo po mnenju analitikov spodbuda napovedim Evropske centralne banke, da bo za zagon evropskega gospodarstva sprejela spodbujevalne ukrepe. Foto: EPA

V primerjavi z istim četrtletjem lani je bila rast v evrskem območju 1,1-odstotna, v EU-ju pa 1,3-odstotna, kažejo prvi izračuni evropskega statističnega urada Eurostat.

Gospodarska rast je bila v prvem letošnjem četrtletju v območju evra 0,4-odstotna, v celotnem EU-ju pa 0,5-odstotna. V zadnjem četrtletju 2018 se je bruto domači proizvod (BDP) v evrskem območju okrepil za 0,2 odstotka, v EU-ju pa za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi je bila rast BDP-ja v letošnjem prvem četrtletju v evrskem območju po sezonsko prilagojenih podatkih 1,2-odstotna, v osemindvajseterici pa 1,6-odstotna. V zadnjem lanskem četrtletju je bila v območju z evrom prav tako 1,2-odstotna, v državah EU pa 1,5-odstotna.

"Prej so bili skrb vzbujajoči podatki za Nemčijo in Italijo, zdaj pa podatki po posameznih državah kažejo, da se rast v EU-ju ustavlja na račun širšega kroga držav," ugotavlja ekonomist Jack Allen Reynolds iz družbe Capital Economics.

Šibka rast v Franciji in ničelna v Italiji

Francija je v torek objavila, da je gospodarska rast v drugem četrtletju dosegla 0,2 odstotka. Šibko rast so pripisali predvsem upočasnjeni potrošnji gospodinjstev. Podatki za Nemčijo bodo znani v prihodnjih tednih.

Italija, ki ima poleg šibke rasti težave z visokim dolgom, je danes razkrila, da je imela v tem četrtletju ničelno rast. Medtem je bila ta višja v Španiji. V tej državi se je rast BDP-ja ustavila pri 0,5 odstotka, a je bila najpočasnejša od sredine leta 2014.

Rast se je za odstotno točko upočasnila tudi v Avstriji, kjer je bila v drugem četrtletju 0,3-odstotna. Isto se je zgodilo v Belgiji, ki je imela 0,2-odstotno rast, najnižjo v zadnjih dveh letih.