Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je sporočil, da bodo poljski odgovor pregledali do aprilske sestanka komisije na to temo. Foto: Reuters
Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je sporočil, da bodo poljski odgovor pregledali do aprilske sestanka komisije na to temo. Foto: Reuters

Evropska komisija je proti Poljski decembra lani predlagala uporabo sedmega člena pogodbe o EU-ju in takrat Poljski postavila trimesečni rok za uradni odgovor glede sporne pravosodne reforme. Rok se je iztekel danes.

V Bruslju so poudarili, da bela knjiga s pojasnili glede pravosodne zakonodaje, ki jo je Varšava izročila pred dvema tednoma, ni odgovor na pomisleke komisije.

Varšava je tako Evropski komisiji v odgovor poslala nov dokument, ki obsega 13 točk. V njej poljska vlada komisijo poziva k zadržanosti pred prenagljenimi ocenami reforme, ki jo šele uvajajo.

Kritika Evropske komisije je po njihovem mnenju neutemeljena. Zatrjujejo, da glede grožnje vladavini prava na Poljskem ni bilo poslabšanja, poleg tega ni sporna ustavnost reform. Obenem je poljska vlada pripravljena sodelovati z Brusljem pri oceni učinkov reforme in razviti rešitve, ki bi zadovoljile obe strani, je po poročanju PAP-a še zapisala vlada.

EU: Poljsko sodstvo ni neodvisno
Sporne pravosodne reforme na Poljskem po mnenju Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, zaradi česar sodstvo ni neodvisno, kar pa sproža resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU-ja.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je sporočil, da bo EU proučil uradni poljski odgovor. O razmerah na Poljskem je danes poročal ministrom EU-ja za evropske zadeve.

Nadaljnji ukrepi EU-ja niso znani
EU je uporabo 7. člena pogodbe, ki članici grozi tudi z odvzemom glasovalnih pravic, za zdaj le predlagal. Nadaljnji ukrepi proti Poljski še niso znani, k vprašanju sporne pravosodne reforme pa se bo Unija znova vrnila aprila.

V EU-ju trenutno ni zahtevanega soglasja za ukrepanje proti Poljski z odvzemom glasovalnih pravic. Varšavo že vseskozi podpira Madžarska, nasprotovanje temu ukrepu pa so nedavno izrazile tudi baltske države.