Evropski parlament po novem združuje predstavnike 177 političnih strank. Foto: Reuters
Evropski parlament po novem združuje predstavnike 177 političnih strank. Foto: Reuters
Josep Borrell
Borrell je svoj mandat ocenil kot izredno uspešen. Foto: Reuters

Posebno dobrodošlico je poslancem zaželel predsednik Evropskega parlamenta Josep Borrel, ki je novim poslancem zaželel veliko uspeha pri delu.

Romunijo v parlamentu zastopa 35 poslancev, Bolgarijo pa 18, tako da se je število poslancev povzpelo na 785. Poslance sta imenovala parlamenta v Sofiji in Bukarešti, svoje delo pa bodo opravljali do naslednjih volitev v parlament, ki jih morajo države članice izpeljati do konca leta 2007. Delo parlamenta poznajo, saj so ga v vlogi opazovalca spremljali že od septembra 2005.

Romunski in bolgarski parlamentarci so okrepili štiri politične skupine v Evropskem parlamentu. V politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) sodeluje devet Romunov in štirje Bolgari, v skupini socialistov (PES) 12 Romunov in šest Bolgarov, med liberalci (ALDE) je devet Romunov in sedem Bolgarov. Pet Romunov in en Bolgar pa so člani nove politične skupine skrajne desnice, ki se imenuje Identiteta, tradicija in suverenost.

Slovo Borrella
V vlogi predsednika parlamenta se je zadnjič predstavil Josep Borrell, ki končuje svoj dveinpolletni mandat in ki bo jutri dobil naslednika. V govoru je nanizal največje dosežke parlamenta v obdobju svojega mandata, ni pa skrival zadovoljstva nad uspešno opravljenim delom. Poslancem se je zahvalil za učinkovito sodelovanje in svojemu nasledniku zaželel veliko uspeha.

Borrell je dejal, da si je parlament pod njegovim vodenjem izboril pomembnejšo vlogo in postal prepoznavnejši ter bolj poznan v izvajanju svojih nalog, uspešno se je soočil z največjo širitvijo Unije, novi poslanci pa so se uspešno priključili delu parlamenta. Tudi odnosi do drugih institucij EU-ja, Evropske komisije in Sveta EU-ja so se po mnenju Borrella v zadnjih letih izboljšali.

Kdo bo Borrellov naslednik?
Španski socialist Borrell je bil na mesto predsednika Evropskega parlamenta za dve leti in pol izvoljen 20. julija 2004, in sicer že v prvem krogu, ko ga je podprlo 388 poslancev. Predstavnika PES-a bo do novih volitev leta 2009 na predsedniškem mestu nasledil predstavnik EPP-ja. To bo najverjetneje kandidat Hans-Gert Poettering, vse pa bo dokončno znano v torek, ko bodo poslanci volili novega predsednika.