Moskva trdi, da so Gruzijo že zapustili tako rekoč vsi ruski vojaki. Foto: EPA
Moskva trdi, da so Gruzijo že zapustili tako rekoč vsi ruski vojaki. Foto: EPA
Odziv Rusije na odločitev EU-ja

To je povedal veleposlanik Rusije pri EU-ju Vladimir Šižov, ki dodaja, da je to prej kazen za Unijo, saj ne izboljšuje verodostojnosti EU-ja kot pogajalskega partnerja. "Unija je zamudila dobro priložnost za spodbujanje strateškega partnerstva z Rusijo, ko je podprla agresorja, ki je v tem primeru Gruzija, in odrekla solidarnost Moskvi," je pojasnil Šižov. Zatrdil je, da Rusija ne razmišlja o tem, da bi ustavila dobavo plina in nafte Uniji.

Po njegovih besedah Bruselj ne pozna razmer na terenu. Povedal je, da je Rusija že umaknila svoje enote iz Gruzije, ostaja le skupina 500 mož na tamponskem območju, ki pa je v skladu z načrtom v šestih točkah, oblikovanem ob posredovanju predsedujočega EU-ju.

Vodstvo v EU-ja gre v Rusijo
V Moskvi so potrdili, da se bo ruski predsednik Dimitrij Medvedjev prihodnji ponedeljek v Moskvi srečal s trenutno predsedujočim Uniji, francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Sarkozyja naj bi na obisku spremljala tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

M. R.

Odziv Rusije na odločitev EU-ja