Francosko predsedstvo EU-ju je napovedalo, da na ponedeljkovem vrhu ne bodo sprejeli sankcij proti Rusiji. Foto: EPA
Francosko predsedstvo EU-ju je napovedalo, da na ponedeljkovem vrhu ne bodo sprejeli sankcij proti Rusiji. Foto: EPA

Brez hitrega ukrepanja nam grozi, da bomo zaspali v energetski odvisnosti od manj stabilnih in zanesljivih partnerjev.

Britanski premier Gordon Brown

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v pogovoru s tremi največjimi ruskimi televizijskimi postajami povedal, da se pripravljajo dogovori z obema gruzijskima pokrajinama, ki sta razglasili neodvisnost, to pa je priznala Rusija in ujezila Zahod. "V teh mednarodnih dogovorih bodo zapisane vse naše dolžnosti za ekonomsko, socialno, humanitarno in vojaško pomoč," je napovedal in dodal, da si Rusija ne želi osamitve in bo skušala razviti odnose z ZDA, EU-jem in drugimi državami.

Brown za manjšo energetsko odvisnost od Rusije
Medvedjev se je s tem odzval na mnenje britanskega premierja Gordona Browna, ki je v britanskem časopisu Observer zapisal, da se Nato in Evropa se ne smeta pustiti izsiljevati Rusiji, zato je treba korenito preučiti odnose z Moskvo. Ruska dejanja v Gruziji so pokazala na nujno potrebo, da Evropa poišče alternativne vire energije in se tako izogne "energetskemu davljenju", meni Brown. Ob tem je napovedal, da bo na evropske voditelje pritisnil za povečanje sredstev, s katerimi bi povečali pritok energije s kaspijskega območja in s tem zmanjšali odvisnost od Ruije. "Brez hitrega ukrepanja nam grozi, da bomo zaspali v energetski odvisnosti od manj stabilnih in zanesljivih partnerjev," je opozoril Brown.

Brown Rusiji: Igrajte po pravilih
Britanski premier se je v soboto po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom in mu jasno povedal, da naj pričakuje odločen odgovor evropskih voditeljev, ko se bodo na ponedeljkovem izrednem vrhu v Bruslju pogovarjali o odzivu na rusko vojaško posredovanje v Gruziji in na rusko priznanje neodvisnosti gruzijskih pokrajin Abhazije in Južne Osetije. "Moje sporočilo Rusiji je preprosto. Če hočete uživati koristi mednarodnih teles, kot so G-8, Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj in Svetovna trgovinska organizacija, morate igrati po pravilih," je dejal Brown.

Sankcije malo verjetne
Zaradi ruskega posredovanja v Gruziji bodo v ponedeljek na izrednem sestanku evropski voditelji skušali poenotiti v odzivu na rusko priznanje Abhazije in Južne Osetije in se skušali dogovoriti o morebitnih sankcijah proti Rusiji. Podpredsednik ruske vlade Sergej Ivanov je v pogovoru z italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem poudaril, da se vse članice EU-ja - med njimi je po besedah slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla tudi Slovenija - ne zavzemajo za sankcije. Tem so sicer najbolj naklonjene vzhodnoevropske države. Medvedjev je napovedal, da se bo Rusija na morebitne sankcije odzvala.

Gruzijska zunanja ministrica Eka Tkešelašvili je EU pozvala, naj bo enotna v obsodbi "ruske zasedbe dela Gruzije", in opozorila, da "Evropa ne bo več mogla biti varna in uspešna ob ekspanzivni ruski politiki".

G. V./T. V.

Brez hitrega ukrepanja nam grozi, da bomo zaspali v energetski odvisnosti od manj stabilnih in zanesljivih partnerjev.

Britanski premier Gordon Brown