Matteo Salvini. Foto: EPA
Matteo Salvini. Foto: EPA

V novo skupino bi se vključili Salvinijeva politična skupina Identiteta in demokracija (ID), Evropski konservativci in reformisti (ECR) ter posebej konservativni politiki iz Evropske ljudske stranke (EPP).

"Nastopil je čas, da združimo najboljše iz teh treh skupin in začnemo igrati odločilno vlogo v Evropskem parlamentu," je izjavil Salvini v nedeljo v portugalskem Cascaisu, kjer je potekala konferenca ID-ja pod naslovom Projekt druge Evrope.

Salvini je dejal še, da je treba v EU-ju rešiti vprašanji priseljevanja in družine. "Pri nekaterih vprašanjih mora nekdo v Bruslju reči ne najemanju maternic in posvojitvam s strani homoseksualcev," je dejal. "Upam, da so tudi v EPP-ju takšni, ki nočejo biti podrejeni levici," je dodal.

"Evropa ni Evropska unija, ni evro. Evropa so milijoni Evropejcev," je dejal Salvini in pripomnil, da mediji njihovo konferenco obravnavajo kot srečanje skrajnežev. "Lahko postanemo prva stranka z najmanj 130 parlamentarci," je dodal po poročanju spletnega portala Euractiv.

Salvini se je o okrepitvi sodelovanja aprila v Budimpešti pogovarjal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in poljskim premierjem Mateuszom Morawieckim. Predlagal je, da bi se naslednjič sestali junija na Poljskem ali v Italiji.

Vodje največjih strank v ECR-ju so se pretekli petek sestali v Varšavi. Vodja poljske vladajoče ultrakonservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski, vodja skrajno desne stranke Bratje Italije Giorgia Meloni in vodja španske skrajno desne stranke Vox Santiago Abascal so razpravljali o trenutnem položaju v ECR-ju in možnosti ustanovitve nove politične skupine v Evropskem parlamentu.