Sanader poudarja, da Hrvaška ne more sprejeti stališča Ljubljane, da Slovenija ne bo umaknila blokade hrvaških pogajanj z EU-jem, dokler ne bo rešitve, kot si jo želi slovenska stran. Foto: EPA
Sanader poudarja, da Hrvaška ne more sprejeti stališča Ljubljane, da Slovenija ne bo umaknila blokade hrvaških pogajanj z EU-jem, dokler ne bo rešitve, kot si jo želi slovenska stran. Foto: EPA
Olli Rehn

Na hrvaškem radiu je Sanader sicer pojasnil, da se bo o času in kraju omenjenega srečanja s slovenskim predsednikom vlade Pahorjem še odločil. Na srečanju pa namerava zahtevati deblokado hrvaških pogajanj z Evropsko unijo. Ponovil je, da ima Slovenijo za prijateljsko državo, da pa se Zagreb Ljubljani ne bo pustil izsiljevati, saj izsiljevanje ni "evropsko načelo".

Podporo je Sanader slišal na hodnikih
Hrvaška po Sanaderjevih besedah vztraja na ločitvi dvostranskega mejnega vprašanja od hrvaških pogajanj z EU-jem in urejanju vprašanja meje na mednarodnem sodišču. To načelo naj bi podpirale tudi članice Unije, kar je Sanader slišal v neformalnih pogovorih na srečanju zveze Nato v Bruslju prejšnji konec tedna.

Odgovora ne zaupajo nobeni pošti
Evropski komisar za širitev Olli Rehn, ki je Sloveniji in Hrvaški predlagal kompromisni predlog reševanja mejnega spora in ki že od slovenske blokade zapiranja nekaterih hrvaških poglavij dalje aktivno sodeluje z obema vladama, je prejšnji teden odpovedal srečanje z zunanjima ministroma obeh držav, saj Hrvaška ni pisno odgovorila na njegovo zadnjo pobudo. A Sanader zatrjuje, da "Rehn ni odpovedal, temveč prestavil srečanje."

Njegov odgovor na to, zakaj hrvaška vlada ni poslala odgovora v zahtevanem roku, pa je Sanader dejal, da gre za "preveč pomembno temo, da bi zaupali kateri koli pošti". Dodal je, da bo zunanji minister Gordan Jandroković hrvaško stališče predstavil na prihodnjem srečanju.

"Članstvo v Natu stvari bistveno spreminja"
Zavrnil je še ocene slovenske strani, da predstavlja preložitev srečanja Rehna, Jandrokovića in Žbogarja pritisk na Hrvaško, in dodal, da je morda bila pritiska deležna slovenska stran.

Sanader je sicer tudi prepričan, da so se zadeve bistveno spremenile s hrvaškim članstvom v Natu. Hrvaška je vstopila v Nato z enakim mejnim problemom, s katerim je Slovenija postala članica Nata in EU-ja. Tako ni razloga, da Hrvaška ne bi vstopila v EU in da bi Slovenija obremenjevala njen vstop, je sklenil.

A. S.