Vodja OECD-ja Angel Gurria je dejal, da mora Slovenija zlato fiskalno pravilo zapisati v ustavo. Foto: BoBo
Vodja OECD-ja Angel Gurria je dejal, da mora Slovenija zlato fiskalno pravilo zapisati v ustavo. Foto: BoBo

Finančni minister Janez Šušteršič se je z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio pogovarjal o tem, da bo Slovenija do konca leta na ameriškem trgu izdala dolarske obveznice v višini milijarde in pol dolarjev. Z Gurrio sta govorila tudi o zakonu o državnem premoženjskem holdingu, pri čemer je Šušteršič pojasnil, da so iz OECD dobili več mnenj, priporočil in predlogov, ki so jih v glavnem upoštevali.

OECD
Slovenija je postala članica OECD-ja, ki združuje 34 držav iz Amerike, Evrope in azijsko-pacifiške regije, leta 2010. OECD združuje razvite države, kot so ZDA in Nemčija, pa tudi hitro rastoča gospodarstva, kot so Mehika, Čile in Turčija. Njen namen je vladam z različnimi analizami pomagati spodbujati blaginjo prek gospodarske rasti in finančne stabilnosti. Foto: EPA
Angel Gurria
Gurria je pojasnil, da OECD državam ne narekuje, kaj morajo storiti. Državam v dialogu poskuša predstaviti najboljše prakse in možnosti, države pa sprejmejo odločitve, saj je to njihova suverena pravica. "Mi vam ne dajemo denarja," je ponazoril Gurria. Tako je bilo tudi v nedavnem primeru predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu, je povedal in dodal, da je OECD konec avgusta dobil drugi osnutek predloga zakona. Foto: BoBo
"Slovenija ne potrebuje pomoči, ampak reforme"

Na tiskovni konferenci na sedmem Strateškem forumu Bled je Gurria dodal: "Če boste zaprosili za mednarodno pomoč, vam bodo pogoje postavljali v tujini. A najprej morate sprejeti zlato fiskalno pravilo. Veliko dela vas še čaka."

Obisk Angela Gurrie prihaja v času zaostrenih javnofinančnih razmer v Sloveniji. Slovenski bruto domači proizvod se je po podatkih državnega statističnega urada v drugem četrtletju na letni ravni realno znižal za 3,2 odstotka, napovedi OECD-ja pa so črnoglede. Ta namreč ocenjuje, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za dva odstotka, leta 2013 pa za 0,4 odstotka.

"Slovenija bo morala v vsakem primeru izvesti reforme"
Po njegovem mnenju Slovenija še ni na točki, ko bi morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč. Gurria meni, da bi si morali vzeti čas in sprejeti nujne ukrepe, med katerimi je izpostavil znižanje državnega primanjkljaja, pokojninsko reformo, reformo trga dela, sanacijo bančnega sistema, ureditev vprašanja upravljanja državnega premoženja, nekaj pa je tudi vprašanj, ki niso neposredno povezana z ekonomsko politiko, npr. vprašanje referenduma, ki otežuje sprejemanje ukrepov.

Ob tem opozoril, da bo morala Slovenija v vsakem primeru - tudi če bo na koncu vendarle zaprosila za pomoč - izvesti potrebne reforme. "Časa pa v tem primeru ne boste diktirali sami. Diktiral vam bo nekdo drug. Pogoje vam bodo postavili zunanji partnerji."

Gurria: V zlatem pravilu ni nič zlatega, a ga morate vpisati v ustavo
Generalni sekretar OECD-ja podpira tudi vpis fiskalnega pravila v ustavo. Kot pravi, v njem ni nič zlatega, a gre za sporočilo in signal trgom, da bodo javne finance pod nadzorom. Ker je Slovenija mala in odprta država, bodo signali, ki jih daje, morda še bolj odmevali. Spomnil je, da ima Slovenija v primerjavi s povprečjem v OECD-ju in območjem evra nizek javni dolg, in pozval, naj izkoristi to prednost in to pove tudi trgom.
Kritičen je bil tudi do Evropske centralne banke (ECB), ki bi "morala narediti več za obvladovanje krize v evroobmočju, saj trenutni finančni ukrepi niso zadostni". ECB bi moral po njegovem mnenju čim prej začeti izvajanje programa neomejenega kupovanja državnih obveznic, saj mora trg vedeti, da obstajata volja in pripravljenost za rešitev krize. "Prej ko se bo to zgodilo, bolje bo." Dodal je še, da je na preizkušnji tudi sistem, "saj gre za vprašanje obstoja čudovite katedrale, ki smo jo postavili - to je evro".

"Vemo, koliko stane, da zadržimo Grčijo, ne vemo pa, koliko bi stal njen izhod"
Pri tem je izpostavil primer Španije in Italije, ki sta opravili domačo nalogo in sprejeli nujne ukrepe, a ju trgi ne podprejo in ju dejansko kaznujejo: ''Kot kaže, ni dovolj, da države storijo prave stvari - potrebujejo nadaljnjo podporo, tudi ECB-ja.''

Gurria je prepričan, da nihče ne bo zapustil evroobmočja in ga tudi ne bi smel. Na vprašanje, zakaj je o tem tako prepričan, pa je odgovoril: "Vemo, koliko stane, da zadržimo Grčijo, ne vemo pa, koliko bi stal njen izhod."

Evropa in spremenjen svetovni red
Eden najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji letos poteka pod naslovom Evropa in spremenjen svetovni red. Na Bledu bo do ponedeljka popoldne okoli 300 udeležencev razpravljalo o vlogi s krizo obremenjene Evrope v novem, multipolarnem svetu, posledicah revolucij v arabskem svetu in evropski poti Zahodnega Balkana.

Med njimi so tudi številni visoki gostje. Na prvem in glavnem panelu o vlogi Evrope so razpravljali generalni sekretar OECD-ja Angel Gurria, predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak ter evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Sledi panel o posledicah gospodarske in finančne krize, kjer bo v ospredju namestnik generalnega direktorja Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Alejandro Jara. Zadnji današnji panel pa bo namenjen razpravi o revolucijah v arabskem svetu, predvsem o krizi v Siriji.

Ob robu foruma številna dvostranska srečanja
Na tem panelu bo nastopil tudi predstavnik sirske opozicije Ribal Al Asad, sicer sorodnik sirskega predsednika Bašarja Al Asada, izpostaviti pa velja še palestinskega zunanjega ministra Rijada Al Malkija in njegovega jordanskega kolega Naserja Džudeha.

Zvečer udeležence foruma čakata še slavnostna večerja, kjer jih bo nagovoril slovenski predsednik Danilo Türk, in večerna razprava. Forum se bo nadaljeval v ponedeljek s še tremi paneli. Ob robu foruma pa potekajo tudi številna dvostranska srečanja. Minister Erjavec se bo že danes sešel s kolegi iz Črne gore, s Kosova, iz Slovaške in Palestine, v ponedeljek pa se bo med drugimi sešel tudi s hrvaško kolegico Vesno Pusić.

Finančni minister Janez Šušteršič se je z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio pogovarjal o tem, da bo Slovenija do konca leta na ameriškem trgu izdala dolarske obveznice v višini milijarde in pol dolarjev. Z Gurrio sta govorila tudi o zakonu o državnem premoženjskem holdingu, pri čemer je Šušteršič pojasnil, da so iz OECD dobili več mnenj, priporočil in predlogov, ki so jih v glavnem upoštevali.

"Slovenija ne potrebuje pomoči, ampak reforme"