Gurria je pohvalil napore vlade. Foto: Ministrstvo za gospodarstvo
Gurria je pohvalil napore vlade. Foto: Ministrstvo za gospodarstvo

Sogovornika sta na delovnem kosilu podrobneje analizirala gospodarski položaj v Sloveniji, ki jo je svetovna in ekonomska kriza močno prizadela. Spregovorila sta o ključnih kratkoročnih in dolgoročnih razvojnih ukrepih, med drugim zlasti o ukrepih glede sanacije bančnega sistema, implementacije pokojninske reforme ter reforme trga dela, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Janša je poudaril, da je slovenska vlada za ponovno oživitev gospodarske rasti že sprejela številne ukrepe za konsolidacijo javnih financ, oživitev izdajanja posojil gospodarstvu in izboljšanje poslovnega okolja. Gurria je izrazil podporo predsedniku vlade in celotni slovenski vladi ter pohvalil napore, ki jih Slovenija vlaga v oblikovanje ukrepov in strukturnih reform.

Dopoldne se je generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) sešel tudi z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovanom Žerjavom. Pogovarjala sta se o ukrepih za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Po navedbah ministra je bilo spodbudno slišati, da je smer reševanja razmer v Sloveniji prava.

Skupaj z drugimi ministrstvi so pripravili najnujnejše ukrepe za spodbujanje in razbremenitev gospodarstva, je gostu povedal Žerjav. Namen obiska Gurrie v Sloveniji je ponuditi podporo OECD-ja pri nujni izvedbi strukturnih reform in ukrepov za zagon gospodarstva, so sporočili z gospodarskega ministrstva.