Zoran Milanović v torek prihaja v Ljubljano, kjer bo spremljal sejo slovenskega parlamenta. Foto: EPA
Zoran Milanović v torek prihaja v Ljubljano, kjer bo spremljal sejo slovenskega parlamenta. Foto: EPA

Milanovića bo v Ljubljani spremljala podpredsednica vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je na torkovi izredni seji hrvaške vlade, posvečeni hrvaškemu vstopu v Evropsko unijo, napovedala, da se bosta s premierjem na povabilo slovenskih kolegov udeležila ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu 2. aprila. Ocenila je tudi, da odnosi med Ljubljano in Zagrebom niso bili nikoli boljši kot zdaj.

"Po 1. juliju ne bo več meje med nami in Slovenijo. Za sabo bomo pustili vse tisto, kar je bilo, in stopili skupaj," je na predvolilnem shodu koalicije SDP-HNS-HSU za Evropski parlament v Čakovcu povedal premier Milanović. Ob tem je dodal še, da bo Hrvaška v Evropski uniji morala sodelovati s sebi podobnimi državami in da ne gre za nobeno fronto malih proti velikim. "Veliki in mali ne razmišljajo na enak način. Zato se bomo morali povezati s sebi podobnimi in to je naša naloga," je povedal Milanović.

Hrvaški premier je omenil tudi finančna sredstva, za katera se Hrvaška lahko poteguje po vstopu v Evropsko unijo, in ponovil, da vlada poskuša dobiti denar iz evropskih skladov tudi za gradnjo mosta proti Pelješcu.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je v torek na izredni seji hrvaške vlade Hrvaško pozval, naj izkoristi možnost, da bi v prvih šestih mesecih svojega članstva dobila 655 milijonov evrov, kolikor je EU namenil Hrvaški od polnopravnega članstva do konca leta.