EU je v novem sedemletnem obdobju namenil 351 milijard evrov kohezijski politiki, od tega Sloveniji dobre tri milijarde. Foto: EPA
EU je v novem sedemletnem obdobju namenil 351 milijard evrov kohezijski politiki, od tega Sloveniji dobre tri milijarde. Foto: EPA

Zaradi omejitev tako v podjetjih kot v državnih proračunih so pomemben finančni vir evropska sredstva. Zato je pri usklajevanju partnerskega sporazuma med Slovenijo in Evropsko komisijo v ospredju učinkovitost in smotrnost porabe denarja, ki bo državi na voljo do leta 2020.

EU je v novem sedemletnem obdobju namenil 351 milijard evrov kohezijski politiki, od tega Sloveniji dobre tri milijarde. Preden dejansko začne izvajati projekte, mora z Evropsko komisijo uskladiti partnerski sporazum. 16 članic je to že storilo, pri slovenskem sporazumu pa je odprtih le še nekaj vprašanj.

Doreči moramo še nekaj stvari glede novega pristopa k teritorialnemu in urbanemu razvoju, ki ga je Slovenija želela vključiti razmeroma pozno. Če bo Slovenija kmalu odgovorila, bi sporazum lahko potrdili do konca oktobra, pravi vodja enote za Slovenijo Raphael Goulet, kar bo odvisno od tega, ali bo Slovenija lahko sledila urniku kljub menjavi vlade.

Vzporedno pripravljajo izvedbeni operativni program, ki opredeljuje pet ključnih področij, kamor bodo usmerjali denar. Gre za izkoriščanje tržnega potenciala raziskav in inovacij, rast in razvoj malih in srednjih podjetij ter prestrukturiranje podjetij, spodbujanje zaposlovanja in izobraževanja, zmanjševanje revščine ter učinkovito rabo energije in virov. Vendar je tu še precej nedorečenega.

"Želimo, da Slovenija opredeli jasne in merljive cilje ter prave kazalce, prek katerih bo ocenjevala napredek, glede vsebine pa smo usklajeni," pravi Goulet. Potrditev želijo čim prej, da bi lahko že decembra ali januarja začeli izvajati projekte.

Kako je s koriščenjem denarja iz iztekajočega se več kot štiri milijarde vrednega programa? Dve tretjini sredstev so Sloveniji že izplačali, predvsem na račun regionalnih pomoči, zamujajo pa veliki okoljski in prometni projekti. Slovenija tvega, da ji tokrat dela denarja ne bo uspelo porabiti.

"Veseli me, da je komisija pred kratkim odobrila dva velika projekta, škofjeloško obvoznico in urejanje odpadnih voda v Novi Gorici, tako da je ves denar vsaj razporejen na projekte, a zdaj bo ključno njihovo izvajanje," še pravi Goulet. Račune za ta sredstva je Evropski komisiji mogoče izstaviti le še prihodnje leto.

Erika Štular, RTV Slovenija