Foto: Reuters
Foto: Reuters

V politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) podpirajo glavne smernice v govoru predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen na področju zdravstva, migracij, vladavine prava ter Evrope brez sovraštva.

Da se morajo države članice EU-ja pogovoriti o težavah, kot so skupno upravljanje migracij, evro, vzpostavitev novih skupnih virov za polnjenje evropskega proračuna, poudarjajo socialdemokrati (S&D). Vodja politične skupine S&D Iratxe Garcia Perez je poudarila tudi varovanje kulturnega sektorja, ki ga je pandemija zelo prizadela. Po njenih besedah bo ključna odločitev o skupnih vrednotah; skrb vzbujajoče je namreč opazovati, kako se v nekaterih članicah slabša stanje vladavine prava.

Kritike zaradi politike evropskega priseljevanja

Sorodna novica Ursula von der Leyen pozvala k močni evropski zdravstveni uniji

"Vaš načrt je kratkoročen in zelo drag," pa je von der Leynovi očital Nicolas Bay iz skupine Identiteta in demokracija (ID), ki ocenjuje, da je EU-ja v zelo "žalostnem stanju". Predsednici komisije je očital, da želi sprejeti vse več prebežnikov, s čimer bo ogrozila evropske državljane, Turčiji pa bo pustila, da bo uničila Evropo.

"EU danes v slabšem položaju kot pred desetimi leti"

Kritičen je bil tudi poljski evroposlanec Ryszard Legutko iz politične skupine evropskih konservativcev in reformistov (ECR). "Kar predlaga von der Leynova, je draga ekstravagantnost, navdihuje ga duh okoljskih križarjev, ne pa razmislekov na področju sociale," je opozoril Legutko, ki meni, da je EU danes v slabšem položaju, kot je bil pred desetimi leti. Če bo komisija nadaljevala po tej poti, bo Evropa uničena: "Uničili jo boste z ideološkimi prijemi. Vrnite Evropo v resničnost."

Manon Aubry: V EU-ju divja moralna kriza

Francoska evroposlanka Manon Aubry iz Evropske združene levice (GUE/NGL) je von der Leynovi očitala "veliko pompa" pri predstavitvi ciljev, v katerih pa med drugim ni omenila davčne pravičnosti in davčnih oaz.

"V EU-ju divja moralna kriza, samo poglejmo, kaj se dogaja v sprejemnih migrantskih centrih v Grčiji, kaj se dogaja na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem," je dejala Aubryjeva, ki meni, da "te krize negativno vplivajo na državljane, ki od vas pričakujejo odgovore, vi pa dajete prednost temu, da ugajate določenim državam".

Tanja Fajon pozdravlja pobudo komisije

Sporočila predsednice Evropske komisije so bila zelo jasna in nedvoumna: ohromljen svet, ki ga je za seboj pustila pandemija covida-19, je treba znova čim prej postaviti na noge, je poudarila Tanja Fajon (S&D/SD).

Pozdravila je napoved izgradnje zdravstvene unije, napoved o zavezujočem mehanizmu vzpostavitve minimalne evropske plače in zavezi Evropske komisije k 55-odstotnemu zmanjšanju emisij do leta 2030, "četudi bi si sama želela še ambicioznejši načrt". Fajonova še posebej pozdravlja pobudo za razširitev evropskega kazenskega zakonika za prepoved sovraštva in vsakršnih oblik diskriminacij ter zaščito najranljivejših.

Romana Tomc: Kaj bo z demografskimi izzivi?

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) je izrazila zadovoljstvo, da je von der Leynova v govoru posebej poudarila enotno urejen sistem minimalne plače: "Ne gre torej za vprašanje, minimalna plača da ali ne, ampak za vprašanje, na kakšen način bo ta opredeljena."

Izrazila pa je obžalovanje, da predsednica komisije ni omenila demografskih izzivov, "da se ne bomo že čez 10 let spraševali, kje smo zgrešili", poudarja evropska poslanka, ki želi odgovor na vprašanje: koliko milijard, ki jih bo EU porabil v naslednjih letih, bo namenjenih za starejše in za spodbujanje družinskega življenja?

Milan Brglez: Korak k boljšemu in bolj integriranemu EU-ju

Govor predsednice komisije prinaša optimizem, da bo EU zmogel korake naprej k boljši in bolj integrirani Uniji, pa je ocenil Milan Brglez (S&D/SD). Pri tem je poudaril, da je von der Leynova poudarila pomen institucij za delovanje Unije ter zavezništvo komisije in parlamenta pri ustvarjanju boljšega EU-ja.

Franc Bogovič zadovoljen z napovedjo digitalizacije podeželja

"Mislim, da lahko optimistično zremo v prihodnost Evrope, kakor je vanjo zrla danes tudi Ursula von der Leyen," je dejal Franc Bogovič (EPP/SLS), ki podpira ambicioznejšo usmeritev prihodnje zunanje politike Evropske unije, tudi v odnosu do Rusije, Kitajske in Turčije.

Še posebej ga veseli, da je predsednica komisije izpostavila digitalizacijo podeželja. Krepitev gospodarstva bo EU izvajal prek zelenega dogovora, velik poudarek bo dan zelenim obveznicam, pa tudi digitalizaciji. Kot je dejal, bodo namenjena dodatna sredstva za širokopasovne povezave na podeželju in druge segmente za razvoj podeželja, kot jih vidimo v konceptu pametnih vasi, kar zagovarja tudi sam.

Ljudmila Novak: Temeljne vrednote evropskega načina življenja se ne smejo spreminjati

Tudi Ljudmila Novak (EPP/NSi) je med drugim pozdravila napovedi o okrepitvi Evropske agencije za zdravila in evropske agencije za biomedicino ter o skupnem okviru za minimalno plačo. Kot poudarja, mora EU s članicami na novo definirati pristojnosti EU-ja na področju zdravstva za učinkovitejše ukrepanje.

Novakova je izrazila tudi zadovoljstvo, da je von der Leynova velik poudarek namenila vladavini prava in naraščajoči problematiki rasizma in nestrpnosti.

Glede migracij se strinja s predsednico komisije, da so v preteklosti obogatile našo družbo in da morajo biti še naprej del prihodnosti EU-ja, vendar pa ocenjuje, da se to ne sme zgoditi za ceno spreminjanja temeljnih vrednot in evropskega načina življenja. Od komisije pričakuje dodaten napor pri zagotavljanju varnosti na zunanjih mejah EU-ja ob upoštevanju dejstva, da so tudi migranti ljudje, ki si želijo boljše življenje.

Irena Joveva in Klemen Grošelj: Na področju tehnologij bo potrebna premišljena regulacija

Načrte za močnejšo zdravstveno unijo, skupni okvir za evropsko minimalno plačo, pa tudi predlog o novem evropskem kulturnem projektu "bauhaus", sta pozdravila tudi Irena Joveva in Klemen Grošelj (Renew/LMŠ). Kot poudarjata, podpirata nadaljnjo krepitev in dopolnitev kapitalske in bančne unije, vendar pa je ostalo neodgovorjeno vprašanje, kako ta cilj doseči.

Na področju digitalizacije poslanca pozdravljata postavitev evropskega oblaka, poudarjata pa, da bo poleg spodbujanja razvoja tehnologij potrebna tudi premišljena regulacija na področju pravice do zasebnosti. Med drugim Joveva in Grošelj pogrešata konkretnejšo opredelitev komisije do vprašanja migracij, ki poleg vladavine prava razdvaja članice, zato pričakujeta konkretne rešitve ob predstavitvi novega migracijskega pakta.

Milan Zver: Premalo pozornosti varnosti in evropski integriteti

Po besedah Milana Zvera (EPP/SDS) je bil nastop predsednice komisije zelo dovršen. Precej pozornosti je namenila dimenzijam, ki se nanašajo na prihodnost EU-ja, in očitno je, da si želi močnejše evropske strukture na vseh področjih. Kot je dejal, ga je presenetila ideja o evropski zdravstveni uniji; do zdaj je bilo zdravstvo v pristojnosti članic, pandemija pa je pokazala, da gre za razmere, ki zahtevajo skupen pristop in skupne ukrepe.

Je pa von der Leynova po njegovi oceni nekoliko preveč "pihala na dušo" politični levici v Evropskem parlamentu in poudarila teme, kot so migracije, premalo pozornosti pa namenila varnosti in evropski integriteti, pa tudi mladim in njihovi perspektivi, vključno s programom Erasmus+.

Ursula von der Leyen: Evropo bomo znova naredili vitalno