44-letni Aleksej Navalni je glasen kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Zdravniki v berlinski bolnišnici Charite so sporočili, da je Navalni še vedno na intenzivni negi, pri dihanju pa potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Njegovo zdravstveno stanje se še naprej izboljšuje, a ostaja resno.
44-letni Aleksej Navalni je glasen kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Zdravniki v berlinski bolnišnici Charite so sporočili, da je Navalni še vedno na intenzivni negi, pri dihanju pa potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Njegovo zdravstveno stanje se še naprej izboljšuje, a ostaja resno. "Razlog za izboljšanje je postopno obnavljanje aktivnosti holin esteraz," piše na spletni strani bolnišnice. Dodali so, da bo okrevanje verjetno dolgotrajno, je pa še vedno prezgodaj za oceno, ali bi lahko imel trajne posledice zastrupitve. Foto: EPA

"Toksikološki testi v vojaškem laboratoriju so nedvoumno pokazali, da gre pri Navalnem za zastrupitev z živčnim strupom iz skupine novičok," so po navajanju BBC-ja sporočili iz nemške vlade. Hkrati so v Berlinu obsodili napad in pozvali Rusijo, naj pojasni vse okoliščine incidenta.

Nemška kanclerka Angela Merkel je (bila) pretresena nad rezultati preiskave, v kateri je nemška vojska ugotovila, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel je (bila) pretresena nad rezultati preiskave, v kateri je nemška vojska ugotovila, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok. Foto: EPA

Nemška vlada razpravlja o naslednjih korakih
"Šokantno je, da je bil Aleksej Navalni žrtev napada s kemičnim strupom,"
je med drugim dejal uradni govorec nemške vlade Steffen Seibert. Nemška kanclerka Angela Merkel se je v nadaljevanju popoldneva sestala z glavnimi ministri, da bi se uskladili o naslednjih korakih. O ugotovitvah toksikološke preiskave bodo obvestili tudi partnerje v Evropski uniji ter Natu, s katerimi se bodo posvetovali o primernem skupnem odzivu.

Merkel: Navalni žrtev zločina. Rusija mora odgovoriti na težka vprašanja.
"Aleksej Navalni je žrtev zločina. Želeli so ga utišati, kar najostreje obsojam v imenu celotne nemške vlade,"
je povedala Merklova. Dodala je, da je ta zločin v nasprotju s temeljnimi vrednotami in pravicami, za katere se zavzema. Povedala je še, da pričakuje pojasnila ruske oblasti o zastrupitvi. "Postavljajo se zelo težka vprašanja, na katera lahko in mora odgovoriti samo ruska vlada," je poudarila. Nemško zunanje ministrstvo je na pogovor že poklicalo ruskega veleposlanika v Berlinu, ki ga je seznanilo z izsledki preiskave in pozvalo k pojasnilom.

Navalni zastrupljen, Nemci zahtevajo pojasnila Rusije

Moskva: Berlin za svoje trditve ni predložil dokazov
Medtem so iz Moskve sporočili, da še niso dobili nobenih uradnih informacij iz Berlina o tem, da je bil Navalni zastrupljen z živčnim strupom novičokom, navaja BBC. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da nemške trditve o zastrupitvi z novičokom niso podprte z dokazi. Ministrstvo je dodalo, da Berlin z njimi ne sodeluje. V ločenem komentarju je uradni govorec Kremlja Dimitrij Peskov povedal, da Moskva želi od Berlina polno izmenjavo informacij o primeru. "Na splošno potrjujemo, da smo pripravljeni in zainteresirani za polno sodelovanje in izmenjavo informacij o tej zadevi z Nemčijo," je dejal Peskov.

Uradni govorec Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da si Rusija želi v primeru Navalnega
Uradni govorec Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da si Rusija želi v primeru Navalnega "polno sodelovanje in izmenjavo informacij z Nemčijo". Foto: EPA

Von der Leyen: Podlo in strahopetno dejanje
Odzvali so se že tudi nekateri drugi akterji v mednarodni politiki. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zastrupitev Navalnega označila za podlo in strahopetno dejanje. "Storilce je treba pripeljati pred roko pravice," je zapisala na Twitterju. Britanski zunanji minister Dominic Raab pa je Rusijo pozval, naj pove resnico o tem, kar se je zgodilo Navalnemu. "Ruska vlada mora jasno odgovoriti. Mora povedati resnico o tem, kar se je zgodilo Navalnemu," je dejal Raab. Iz Bele hiše pa so sporočili, da so globoko zaskrbljeni ob informaciji, da je bil Navalni zastrupljen.

Slovensko zunanje ministrstvo obsoja zastrupitev
Tudi slovensko zunanje ministrstvo najostreje obsoja potrjeno zastrupitev ruskega opozicijskega politika Navalnega. Ob tem poudarjajo, da je uporaba bojnega strupa za utišanje opozicijskega voditelja nesprejemljiva. Od Rusije pričakujejo razjasnitev in sodelovanje z mednarodno skupnostjo, so na MZZ zapisali na Twitterju.

Berlin: Navalni je bil zastrupljen z novičokom

Štab Alekseja Navalnega: Zastrupitev ukazal Putin
Navalnega so po zastrupitvi v Sibiriji 22. avgusta prepeljali na zdravljenje v Berlin, kjer je še vedno v umetni komi in priključen na medicinski ventilator. Iz bolnišnice sporočajo, da bo "okrevanje dolgotrajno". Možne so tudi trajne posledice zastrupitve. Sodelavci Navalnega trdijo, da je bil zastrupljen po ukazu ruskega predsednika Vladimirja Putina, a Kremelj vse obtožbe zanika. Podporniki Navalnega menijo, da je bil zastrupljen na letališču v Tomsku, kjer je spil skodelico čaja med čakanjem na polet v Moskvo.

Ždanov: Samo ruska država lahko uporablja novičok
Vodja organizacije Navalnega Ivan Ždanov je v odzivu na sporočilo nemške vlade dejal, da zastrupitev z novičokom kaže, da je lahko za to odgovorna zgolj ruska država. "Samo država (FSB, GRU) lahko uporablja novičok. Pri tem ni nobenega dvoma," je na Twitterju zapisal vodja organizacije za boj proti korupciji. FSB je ruska agencija za notranjo varnost, GRU pa vojaška obveščevalna agencija.

Žena Alekseja Navalnega Julija Navalna ob prihodu v bolnišnico Charite v Berlinu, kjer se zdravi njen mož. Foto: EPA
Žena Alekseja Navalnega Julija Navalna ob prihodu v bolnišnico Charite v Berlinu, kjer se zdravi njen mož. Foto: EPA

Navalni kritik Kremlja in predsednika Putina
44-letni Navalni je ena vidnejših opozicijskih osebnosti v Rusiji. Znan je po svojih kampanjah proti skorumpiranim kremeljskim uradnikom in politikom ter je glasen kritik ruskega predsednika Putina.

Zaradi obsodbe prepoved kandidature na volitvah leta 2018
Navalni je pozimi leta 2011 vodil tudi proteste proti Putinu. Od takrat so ga zaradi sodelovanja na nedovoljenih opozicijskih protestih že večkrat zaprli, leta 2017 pa je proti njemu zaradi poneverbe potekal sodni postopek. Bil je obsojen, kar mu je preprečilo kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2018.

Kaj je novičok?

Aleksej Navalni je bil zastrupljen s kemikalijo iz skupine živčnih strupov, poznanih pod imenom novičok. To so napredni živčni strupi, ki jih je v 70. in 80. letih preteklega stoletja razvila Sovjetska zveza. Ime novičok v ruščini pomeni novinec oz. prišlek. To je četrta generacija kemičnega orožja, razvitega v okviru sovjetskega programa s tajnim imenom Foliant. Nekatere različice strupov novičok so tekočine, obstajal pa naj bi tudi v trdi obliki. Razpršiti ga je mogoče tudi kot izjemno droben prah.

Ta strup začne hitro učinkovati ob vdihavanju ali ob stiku s kožo. Simptomi se začnejo kazati že od 30 sekund do dve minuti pozneje. V obliki prahu strup začne učinkovati pozneje - simptomi se lahko pokažejo šele 18 ur po izpostavljenosti. Učinki novičoka naj bi bili podobni kot pri drugih živčnih strupih. To pomeni, da prepreči sporočila živčevja mišicam, kar vodi v odpoved številnih telesnih funkcij. Med simptomi so zožene zenice, krči, slinjenje in v najhujših primerih koma, odpoved dihanja in smrt.

Tudi Skripal zastrupljen z novičokom
Z živčnim strupom novičok, ki so ga našli v telesu Navalnega, je bil leta 2018 v britanskem Salisburyju zastrupljen tudi nekdanji ruski dvojni agent Sergej Skripal. London krivi Moskvo, da je stala za to zastrupitvijo, a Kremelj to vseskozi zanika.