Sodišče Evropskih skupnosti je prvič pritrdilo komisiji, da lahko določa višje kazni. Foto: RTV SLO
Sodišče Evropskih skupnosti je prvič pritrdilo komisiji, da lahko določa višje kazni. Foto: RTV SLO

Sodišče Evropskih skupnosti je pritrdilo Evropski komisiji, ki je leta 2001 odločila, da so Interbrew, Danone in Alken-Maes sodelovali v kartelnih dogovorih. Komisija je podjetju Danone zaradi večkrat ponovljenih kršitev evropskega pravnega reda naložila višjo kazen kot sicer, kar je Danone izpodbijal. Čeprav je med kršitvami minilo 17 oz. 27 let, gre za ponavljajoče kršitve, kar je sodišče upoštevalo, so z zadovoljstvom sporočili iz komisije.

Bruselj želi poenotiti pravila prodaje prek spleta
EU je sprožil razpravo o spodbujanju spletne trgovine z bolj usklajenimi pravili. Komisija namreč meni, da sta notranji trg in potrošniška politika komplementarna, zato želi povečati obseg domače in mednarodne prodaje prek spleta, hkrati pa zaščititi potrošnike. Dve tretjini trgovcev prodaja izdelke izključno na domačem trgu, medtem ko izdelke na spletu "prek meje" kupuje le šest odstotkov potrošnikov v EU-ju.

Evropska komisarka za zaščito potrošnikov Meglena Kuneva je zavrnila očitke, da bo pobuda, tako kot vse prejšnje, trčila ob nepremostljive ovire trga. Bolgarka, ki je položaj komisarke prevzela letos, si bo prizadevala za vzdržno potrošniško politiko, za kar bo potrebno uskladiti težnje potrošnikov s težnjami spletne trgovine.