Program Erasmus je v 25 letih omogočil študijsko in medkulturno izkušnjo v tujini kar trem milijonom mladih v EU-ju. Foto: EPA
Program Erasmus je v 25 letih omogočil študijsko in medkulturno izkušnjo v tujini kar trem milijonom mladih v EU-ju. Foto: EPA

Ukrep, objavljen v uradnem listu 29. oktobra, bo prizadel le premožnejše študente prejemnike Erasmusove štipendije, saj jo bodo tem popolnoma ukinili. Revnejši študenti, ki so že tako ali tako upravičeni do državnih štipendij, jih bodo namreč ohranili.

Ukrep bo začel veljati takoj, kar pomeni, da bi študentje, ki so že v tujini, ostali brez denarja.

Evropska komisija: Ukrepa ne morete ukiniti na hitro
Odločitev španske vlade je že sprožila var ogorčenja. Napadli so jo tudi člani vladajoče Ljudske stranke, opozicijski socialisti pa zahtevajo odstop ministra za izobraževanje Joseja Ignacia Werta.

V Evropski komisiji so med drugim opozorili, da se štipendije nikakor ne smejo ukinjati tako na hitro, kar sredi šolskega leta. Zato je španska vlada v torek naredila korak nazaj in napovedala, da bodo Erasmusovi študentje vendarle prejeli denar, na katerega so računali, a le še to šolsko leto. V naslednjem šolskem letu štipendij za Erasmusove študente - vsaj tiste, ki niso med najbogatejšimi - ne bo več.

Evropska unija sicer uvaja nov program financiranja, imenovan Erasmus za vse, ki bo od leta 2014 še več mladim Evropejcem ponudil priložnost študija, usposabljanja, dela ali prostovoljstva v tujini.