S programom Erazmus študentje lahko študirajo po univerzah Evropske unije, pa tudi po partnerskih državah - denimo Turčiji. Foto: MMC RTV SLO
S programom Erazmus študentje lahko študirajo po univerzah Evropske unije, pa tudi po partnerskih državah - denimo Turčiji. Foto: MMC RTV SLO
Erazmus z manj denarja


Za visoko in poklicno izobraževanje bo glede na prvotni predlog proračuna letno do 200 milijonov evrov manj sredstev. Študenti evropske institucije pozivajo, naj vnovič premislijo, saj je študij v tujini že zdaj dostopen zlasti premožnejšim študentom.

Dobre štiri milijone evrov na leto Slovenija iz evropskih skladov nameni za program mobilnosti študentov Erasmus. Za okoli 1.200 slovenskih študentov, ki nekaj mesecev živijo in študirajo v drugi državi, je to neprecenljiva izkušnja.
"Kar sem jaz doživela v pol leta, bi težko tu strnila v petih letih v Sloveniji. Se mi pa zdi, da je za mojo prihodnost to zelo dobra referenca - študij v tujini. Zato, ker se mi zdi, da vedno bolj postaja pomembno, da si imel izkušnje v tujini. Zdi se mi, da delodajalci dajo kar velik poudarek na to," je dejala Neža Sovinc, študentka etnologije in kulturne antropologije.
V 25 letih obstoja programa Erazmus je na študijske izmenjave ali pripravništva v druge evropske države potovalo približno tri milijone študentov.
"Brez šolnine me ne bi bilo tu. Škoda je, da marsikomu ne bo dano izkusiti, kar sem lahko izkusil sam, in nedvomno me tukaj ne bi bilo brez denarja," je svoj pogled dodal Laurence Williams, študent prava.
Študentska mobilnost na psu
Unija si je zastavila cilj, da bi bila do leta 2020 mobilna petina evropskih študentov. Če bodo krčili sredstva, se bomo od tega cilja še bolj oddaljili, opozarjajo študenti.
Kot je pojasnil predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc: "Saj je mobilnost v Sloveniji že tako nizka. Ne dosegamo niti dveh odstotkov mobilnosti študentov, z zniževanjem sredstev in uvedbo t. i. posojilne sheme, o kateri se je tudi govorilo, pa bi pomenilo, da se bo še manj slovenskih študentov odločalo za študij v tujini."

Evropska študentska organizacija zato Evropski parlament poziva, naj bo naložba v mlade in izobraževanje ena prednostnih nalog v prihajajočih pogajanjih o večletnem finančnem okviru.

Erazmus z manj denarja