Zunanji minister Karl Erjavec je v Bruslju španskemu zunanjemu ministru Alfonsu Dastisu pojasnjeval slovenska stališča do Katalonije. Foto: BoBo
Zunanji minister Karl Erjavec je v Bruslju španskemu zunanjemu ministru Alfonsu Dastisu pojasnjeval slovenska stališča do Katalonije. Foto: BoBo

Španski minister je Erjavca povabil na pogovor, ker je želel informacije iz prve roke glede sklepov parlamentarnega odbora za zunanje zadeve in odbora za EU. Slovenski minister je španskemu kolegu pojasnil, da gledajo v Sloveniji ljudje na dogajanje v Kataloniji zelo čustveno in da tudi medije to vprašanje zelo zanima.

Erjavec je dodal še, da je v pogovoru tudi zelo jasno povedal, da Slovenija zavrača nasilje in da je pravica do samoodločbe univerzalna pravica, ki pa jo je treba uresničevati v skladu z mednarodnim pravnim redom in pravnim redom države, torej v tem konkretnem primeru tudi v skladu s špansko ustavo.

Erjavec miril Dastisa
Na vprašanje španskega ministra, ali obstaja možnost, da bi Slovenija sprejela odločitev zunaj pravnih okvirov Španije, pa je Erjavec odgovoril, da glede na trenutne razmere to še ni mogoče, saj Katalonija še ni razglasila ničesar.

Erjavec pričakuje dialog Madrida in Barcelone v veljavnem pravnem okviru. Španski minister je namreč nakazal dialog v okviru španskega pravnega reda, torej ne v okviru pogajanj o neodvisnosti Katalonije, je še pojasnil slovenski minister.

Odbora DZ-ja za miroljuben način reševanja
Odbor DZ-ja za zunanjo politiko je danes na zaprtimi vrati razpravljal o aktualnih razmerah v Kataloniji in vladi priporočil, naj se na ravni EU-ja zavzema za rešitev katalonskega vprašanja z dialogom.

Odbora za zunanjo politiko in za zadeve EU-ja sta se že pretekli petek na skupni seji zavzela za miroljuben način reševanja katalonskega vprašanja. V soglasno sprejetih sklepih, ki jih je predlagala koalicija, sta podprla pravico do samoodločbe ob spoštovanju mednarodnega prava in se strinjala, da nesorazmerna uporaba sile ni dopustna.