Številni zagovorniki katalonske neodvisnosti so bili nad torkovim razpletom razočarani. Foto: Reuters
Številni zagovorniki katalonske neodvisnosti so bili nad torkovim razpletom razočarani. Foto: Reuters

Primer je zelo drugačen. Slovenija se je vedno držala svojih zakonov, akterji v Sloveniji, v drugih državah nekdanje Jugoslavije in drugod so v vsakem trenutku natančno vedeli, v kateri fazi so bili, in so natančno vedeli, kaj lahko pričakujejo, vsaj kar zadeva pravni vidik.

Mariano Rajoy in Carles Puigdemont
Kakšne bodo naslednje poteze Madrida in Barcelone? Foto: EPA
Carles Gonzales Villa
Carlos Gonzales Villa je leta 2014 doktoriral iz političnih znanosti na univerzi Complutense v Madridu, na podoktorskem študiju sodeluje tudi z Univerzo na Reki, del študija pa je preživel tudi na ljubljanski filozofski fakulteti. Foto: Osebni arhiv

"To je v tem trenutku nemogoče vedeti," na vprašanje, kaj v praksi pomeni "odložena neodvisnost", odgovarja doktor političnih znanosti, s katerim smo se pogovarjali tudi že pred referendumom preteklo nedeljo.

Svetovna, predvsem pa evropska javnost, je bila v ponedeljek usmerjena v Katalonijo, razplet dneva pa je v zraku pustil številna vprašanja. Kakšen točno je status Katalonije, če je katalonski voditelj Carles Puigdemont in njegovi zavezniki podpisal deklaracijo o neodvisnosti, v govoru pa je dejal, da je razglasitev začasno preložena.

Nikjer ni napisano, koliko časa bo trajala preložitev
"Deklaracija o neodvisnosti ni bila podpisana v parlamentarni dvorani, o njej niso glasovali člani parlamenta, niti ni bila objavljena v katalonskem uradnem listu. Prav tako ni bilo opredeljeno časovno obdobje preložitve razglasitve, o tem ne piše niti v deklaraciji niti tega ni navedel Puigdemont v svojem nagovoru,"
pojasnjuje Gonzales Villa. Ob tem navaja, da se v Kataloniji precej, tako v medijih kot v strankarskih vodah, govori o slovenskem modelu. "Primer je zelo drugačen. Slovenija se je vedno držala svojih zakonov, akterji v Sloveniji, v drugih državah nekdanje Jugoslavije in drugod so v vsakem trenutku natančno vedeli, v kateri fazi so bili, in so natančno vedeli, kaj lahko pričakujejo, vsaj kar zadeva pravni vidik."

Kot pojasnjuje, katalonska vlada trdi, da deluje v skladu z zakonom o referendumu (ki ga je ustavno sodišče razveljavilo), ki jo obvezuje, da razglasi neodvisnost v 48 urah po razglasitvi referendumskih izidov. Presenetljivo pa je bila preložitev deklaracije neodvisnosti razglašena, še preden je bila deklaracija uradno objavljena (tega v tem trenutku ne moremo pričakovati), pojasnjuje.

Potem ko je katalonski parlament najprej za eno uro preložil sejo, še bolj pa potem ko je Puidgemont napovedal preložitev razglasitve neodvisnosti, so se pojavila številna vprašanja, kaj je bil razlog, da je Barcelona spremenila svojo namero o enostranski razglasitvi. Med drugim se je govorilo, da je Puigdemont govoril s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, kar so v Bruslju zanikali.

Podjetja premikajo sedeže iz Katalonije
Gonzales Villa navaja dva razloga za spremembo načrta. "Prvi je, da katalonska vlada nima mednarodne podpore. Uživa podporo in sočutje številnih, ki nasprotujejo represiji 1. oktobra, toda ne podpira je nobena država. Na drugi strani pa je Puidgemont prejel številna resna svarila, naj ne razglasi neodvisnosti. Recimo, Emmanuel Macron je včeraj jasno govoril ne le proti neodvisnosti, temveč tudi proti vsaki možnosti o evropski mediaciji. Donald Tusk je prav tako poslal neposredno sporočilo katalonskemu predsedniku. Drugi razlog je ekonomski. Pri tem se bom znova navezal na primer Slovenije. Proces razglasitve neodvisnosti je bil v njenem primeru politično voden proces, ki je vključeval široko družbeno koalicijo, tudi glavne gospodarske akterje, ki so se zavzemali za okrepitev gospodarskih odnosov z evropskimi gospodarstvi."

Kot pravi, v primeru Katalonije gospodarski akterji ne želijo oslabiti svoje povezanosti, ne le s španskim trgom, temveč tudi s španskimi institucionalnimi referencami. "Ne smemo pozabiti, da če Katalonija postane neodvisna, ne bo avtomatično postala članica Evropske unije. Zaradi te možnosti so se največji katalonski gospodarski akterji (med njimi največje banke) v zadnjem tednu odločili preseliti svoje sedeže, da bi preprečili možnost, da se uradno znajdejo zunaj EU-ja." Po njegovih besedah je bil zato pritisk na katalonsko vlado, ki jo vodi stranka z močnimi vezmi s katalonskim gospodarstvom, še večji.

Napetosti znotraj odcepitvenih frakcij
Torkov razplet po sogovornikovih besedah pričakovano negativno vpliva na enotnost odcepitvenih frakcij. "Radikalna leva stranka CUP trenutno resno razmišlja, da bi umaknila podporo vladi in zapustila parlamentarne aktivnosti. To je pomembno, če vzamemo v obzir stabilnost vlade, ki je odvisna od nje. Tudi družbeno bo torkovo dogajanje imelo vpliv. Številni ljudje so prišli s podeželja, z vseh koncev, da bi praznovali neodvisnost, in potem so Barcelono zapustili strti. Ljudem je bilo rečeno, da bo šla vlada do konca, zdaj pa so se znašli v nedoločenem časovnem obdobju preložitve."

Po njegovih besedah Madrid v tem trenutku nima nobenega razloga, da bi si želel dialoga z Barcelono. Odnos katalonske vlade s političnimi in socialnimi partnerji je skrhan, kar bo Madrid skušal izkoristiti v svojo korist. "Vprašanje je: ali bo Madrid lahko izkoristil trenutno situacijo in hkrati ne ponižal ali užalil zagovornikov neodvisnosti do te mere, da bi ti lahko znova strnili vrste? To je situacija, v kateri smo ta hip. Nekaj odgovorov bomo dobili že po današnji seji vlade in popoldanskem nagovoru premierja Rajoya v parlamentu."

Primer je zelo drugačen. Slovenija se je vedno držala svojih zakonov, akterji v Sloveniji, v drugih državah nekdanje Jugoslavije in drugod so v vsakem trenutku natančno vedeli, v kateri fazi so bili, in so natančno vedeli, kaj lahko pričakujejo, vsaj kar zadeva pravni vidik.