V celotni Evropski uniji je brez dela 24,8 milijona ljudi. Foto: MMC RTV SLO
V celotni Evropski uniji je brez dela 24,8 milijona ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Z marčnim povišanjem, ki meri 0,1 odstotne točke, v evroobmočju še nikoli prej ni bilo toliko brezposelnih, sporoča Evropski urad za statistiko (Eurostat). Brezposelnih v vseh 17 državah z enotno valuto je 10,9 odstotka, medtem ko je v celotni Evropski uniji stopnja za 0,7 odstotne točke nižja.
V Sloveniji se je stopnja brezposelnosti marca znižala za 0,2 odstotne točke na 8,5 odstotka.

Najslabše gre Špancem
Z 0,3-odstotnim povišanjem je v Španiji brezposelnost skoraj četrtinska - daleč najvišja stopnja v celotni Evropski uniji. Za odtenek bolje je v Grčiji, kjer je delo iskalo 21,7 odstotka za delo sposobnih prebivalcev - Eurostat se pri tem sklicuje na podatke iz januarja. V Grčiji se brezposelnost tudi najhitreje povečuje, saj je bila še leto pred tem za sedem odstotnih točk nižja.

V Grčiji in Španiji je najvišja tudi brezposelnost med mladimi. Tam je brez dela več kot polovica mlajših od 25 let (51,2 oz. 51,1 odstotka).

Najbolje gre Avstrijcem
Prednost je na prvem mestu še povečala Avstrija (4,1 odstotka). Sledijo Nizozemska (pet odstotkov), Luksemburg (5,2 odstotka) in Nemčija (5,6 odstotka).

Slabše nam gre kot ZDA in Japoncem
Položaj na evropskem trgu dela je torej slabši kot pa denimo v ZDA, kjer se stopnja brezposelnosti giblje pri 8,2 odstotka, ali na Japonskem (4,5-odstotka).