Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je v Bruslju pojasnjeval pravne vidike migracijskega dogovora med EU-jem in Turčijo. Kot je pojasnil, bo treba za zagotovitev spoštovanja evropskega in mednarodnega pravnega reda spremeniti tako turško kot grško zakonodajo.
Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je v Bruslju pojasnjeval pravne vidike migracijskega dogovora med EU-jem in Turčijo. Kot je pojasnil, bo treba za zagotovitev spoštovanja evropskega in mednarodnega pravnega reda spremeniti tako turško kot grško zakonodajo. "Ne bo lahko, a da se," je dodal. Foto: EPA
Angela Merkel
"Na vrhu EU v četrtek in v petek bomo preučili, ali je mogoče doseči dogovor, ki bi nam lahko prvič doslej ponudil realno možnost za vzdržno in vseevropsko rešitev begunske krize," je nemškim poslancem pojasnila kanclerka Angela Merkel in dodala, da Turčiji na ta račun ne bodo popuščali pri vizumski liberalizaciji in pri pospešitvi pogajanj za članstvo v EU-ju. Foto: EPA

Pri tem bo zagotovljeno spoštovanje evropskega in mednarodnega pravnega reda. Vrh EU-ja in Turčije se je namreč prejšnji teden dogovoril, da bo Turčija sprejela nazaj vse nove prebežnike brez potrebe po mednarodni zaščiti, ki so prišli na grške otoke z njenega ozemlja, in vse nezakonite prebežnike, ki jih presežejo v turških vodah.

Ob tem naj bi po začasnem konceptu eden za enega za vsakega Sirca, ki ga bo Turčija sprejela z grških otokov, iz Turčije v Unijo preselili drugega sirskega begunca v okviru dosedanjih zavez v sklopu načrtov za premestitev in preselitev beguncev.

Vsak prebežnik bo obravnavan individualno
Ta dogovor, ki naj bi ga v petek dorekli voditelji članic EU-ja in Turčije, ima po Timmermansovih besedah tri vidike: političnega, pravnega in praktičnega. Prvi podpredsednik je poskušal danes razjasniti zlasti pravnega. Vračanje prebežnikov je mogoče le v skladu z evropskim in mednarodnim pravnim redom, kar pomeni, da je treba vsako osebo obravnavati individualno. "Ne bo splošnega vračanja," je zatrdil Timmermans.

Koncept eden za enega začasen
Prvi podpredsednik komisije je še poudaril, da je koncept eden za enega, po katerem naj bi za vsakega Sirca, ki ga Grčija vrne v Turčijo, nato iz Turčije v Unijo preselili drugega Sirca, začasen in izjemen. Po zajezitvi nezakonitih migracij s pomočjo koncepta eden za enega načrtuje Unija novo, stalno prostovoljno shemo za preseljevanje beguncev iz Turčije v članice. "Ko nam uspe razbiti vzorec, eden za enega ne sme postati nič za nič," je ponazoril Timmermans.

Od 160.00 predvidenih premestitev le 937
Timmermans je članice znova pozval, naj občutno pospešijo izvajanje načrta za premestitev beguncev iz Italije in Grčije v druge države Unije in izvajanje sheme za preselitev beguncev iz tretjih držav v Unijo. Članice so do zdaj od predvidenih 160.000 izvedle 937 premestitev, od tega 569 iz Grčije in 368 iz Italije, kar po oceni Bruslja še zdaleč ni dovolj. Od predvidenih 22.504 preselitev beguncev iz tretjih držav v Unijo, dogovorjenih lani poleti, pa so jih po najnovejših podatkih komisije do zdaj izvedli 4.555.

Slovenija bo sprejela 587 beguncev
Poročilo komisije vključuje tudi napoved Slovenije, da bo sprejela 30 beguncev iz Grčije in 10 iz Italije. Slovenija se je sicer zavezala k sprejemu 349 beguncev iz Grčije in 218 iz Italije v okviru načrta za premestitev ter k sprejemu 20 beguncev v okviru sheme za preselitev.

Turčiji ne bodo popuščali pri pristopnih pogajanjih
V pogajanjih o migracijskem dogovoru EU-ja in Turčije so sicer odprta tudi še vprašanja, povezana z vizumsko liberalizacijo in napredkom države na poti v EU. Timmermans je danes zatrdil, da vsi pogoji ostajajo in da Turčiji zagotovo ne bodo popuščali. Enako stališče ima tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je v nagovoru v bundestagu dejala, da dogovora ne bodo sklepali za vsako ceno in Ankari ne bodo dajali "bianko čeka".

Migracijski dogovor med Turčijo in EU-jem naj bi v četrtek in petek na vrhu v Bruslju potrdili voditelji članic EU-ja.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.