Krompir amflora je namenjen izključno uporabi v industrijske namene. Foto: EPA
Krompir amflora je namenjen izključno uporabi v industrijske namene. Foto: EPA

Nemško kemično podjetje od evropskega komisarja za okolje Stavrosa Dimasa zahteva, da pospeši odobritev krompirja amflora, saj Komisija s tem odlaša že od julija lani, medtem ko je Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) gensko spremenjeni izdelek že odobrila. Čeprav Komisija v podobnih primerih odloča hitreje, pa so zaplet povzročili evropski ministri za kmetijstvo, ki se niso uspeli poenotiri glede odobritve krompirja.

Amflora v korist evropskega kmeta
V pozivu Dimasu, ki je bil objavljen kot celostranski oglas v več evropskih časopisih, je BASF zapisal, da mora njihov izdelek čim prej na trg, če hoče evropski kmet postati konkurenčen. Četudi krompir amflora ni nevaren zdravju, pa ni namenjen prehrani, ampak ga bodo uporabili za izključno industrijske namene, za proizvodnjo škroba.

Po besedah BASF-a bi lahko njihov krompir pomagal pri varčevanju z vodo in energijo, s tem pa bi ga lahko uvrstili med "obnovljive surovine." S tem krompirjem bi se lahko povečali dohodki evropskih kmetov za najmanj sto milijonov evrov na leto.

Dovoljena le pridelava koruze
Amflori so naklonjeni Esfa in znanstveniki, vendar pa njegovo odobritev zavirajo okoljevarstvene organizacije, ki menijo, da gensko spremenjeni organizmi skrivajo številne možne pasti.

V Evropski uniji je za zdaj dovoljena komercialna pridelava samo enega gensko spremenjenega organizma in sicer koruze ameriškega biotehnološkega podjetja Monsanto, ki ga je Bruselj odobril leta 1998.

G. V.