V Sloveniji se od GSO-jev uporabljajo gensko spremenjene sojine tropine. Foto: EPA
V Sloveniji se od GSO-jev uporabljajo gensko spremenjene sojine tropine. Foto: EPA
Spletni klepet
Gostji spletne klepetalnice sta bili Beti Breznik in Alenka Zupančič iz direktorata za varno hrano. Foto: RTV SLO

Na ministrstvu za kmetijstvo pa pripravljajo zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z drugimi kmetijskimi rastlinami, ki ureja način pridelave GSO-ja, kontrolo, vpeljavo registracije pridelovalcev, pridobitve soglasij sosednjih pridelovalcev ...

Ob tem je treba opozoriti, da sprejem zakona ne uvaja GSO-jev v Slovenijo. V EU velja prost pretok blaga in storitev. Trženje GSO-jev, ki so označeni po veljavni zakonodaji, je mogoče. Za tretje države je treba preveriti, ali ima država mogoče prepoved uvoza GSO-jev, sta v spletni klepetalnici povedali Beti Breznik in Alenka Zupančič iz direktorata za varno hrano.

V EU-ju ne gre le za uporabo v kmetijstvu, ampak tudi v industriji in zdravstvu. V EU-ju ima trenutno dovoljenje 26 GSO-jev. V Sloveniji se od GSO-jev uporabljajo gensko spremenjene sojine tropine, vendar pa mora biti morebitna vsebnost v hrani in krmi ustrezno označena. Trenutno je za gojenje v Sloveniji in celotnem EU-ju dovoljena koruza MON810, ki je odporna na koruzno veščo. Po podatkih ministrstva za kmetijstvo se genetsko spremenjena koruza za krmo ne uporablja.

Nadzor vpeljevanja genetske spremenjenih organizmov
Morebitni pridelovalci genetsko spremenjenih rastlin se bodo morali registrirati na ministrstvu za kmetijstvo, ki bo tudi izvajal zakon o soobstoju genetsko spremenjenih rastlin z drugimi kmetijskimi rastlinami, vendar pa se bo vsak proizvajalec sam odločil, ali bo prideloval genetsko spremenjene organizme. Da bo seznanjen z vsemi koristmi in posledicami, so v predlogu zakona predvideli obvezno izobraževanje pridelovalcev GSO-jev.

Genetsko spremenjeni organizmi nevarni za ljudi?
Evropska agencija za varno hrano v postopku odobritve opravi analizo tveganja za vsak GSO posebej. Tako odobren GSO ne pomeni tveganja za zdravje ljudi, živali ali okolje. Vsebnost GSO-jev, ki se uporabljajo za živila ali krmo, pa mora biti označena v skladu z veljavno zakonodajo. Vsebnost genetsko spremenjenih organizmov mora biti na deklaraciji označena z vsaj tako velikimi črkami kot drugi podatki na njej.

A. M.