Evropski poslanci so v resoluciji obsodili omejevanje medijske svobode in pluralizma prek finančne plati in kritizirali vpliv države na oglaševanje v medijih. Foto: Reuters
Evropski poslanci so v resoluciji obsodili omejevanje medijske svobode in pluralizma prek finančne plati in kritizirali vpliv države na oglaševanje v medijih. Foto: Reuters

V torek so na plenarnem zasedanju predstavili poročilo o svobodi medijev. Kot je dejala dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Mojca Širok, je poročevalka, poljska poslanka iz politične skupine Evropske ljudske stranke, Magdalena Adamowicz, pozvala k ustanovitvi stalnega evropskega sklada za neodvisne medije, neodvisno novinarstvo pa bi morali po njenem mnenju podpreti tudi v večletnem proračunu Evropske unije. "Ne moremo reči, da ni denarja za zaščito demokracije, če ga je veliko za uničevanje demokracije," je dejala.

"Mediji bi morali služiti ljudem, ne pa širiti laži, služiti morajo ljudem, ne tistim, ki vladajo. Nadzorovati bi morali tiste, ki vladajo, ne pa da jim pomagajo. In zato morajo biti mediji neodvisni. Ko pa se mediji uničujejo, ko se napadajo, se moramo zavzeti zanje. Če ne bomo uspeli zaščititi svobode medijev, bo padel EU in naša demokracija," je opozorila. Menila je še, da bo vsak, ki demokracijo pojmuje kot oviro, avtokrat, za vsako ceno hotel uničiti neodvisno novinarstvo.

Komisarka McGuinness je opozorila, da demokracija ne more delovati brez svobodnih in neodvisnih medijev. Foto: Reuters
Komisarka McGuinness je opozorila, da demokracija ne more delovati brez svobodnih in neodvisnih medijev. Foto: Reuters

Komisarka: Varnost novinarjev je prednostna naloga Evropske komisije

Evropska komisarka za finančne storitve Mairead McGuinness, ki je bila nekoč tudi sama novinarka, je v odgovoru poudarila, da je bolj kot kadar koli pomembno, da novinarji lahko opravljajo svoje delo, da imajo državljani dostop do točnih informacij. Zatrdila je, da je varnost novinarjev prednostna naloga Evropske komisije. Kot je pojasnila, je Komisija že v delovnem načrtu za letos napovedala pobudo proti zlorabi sodnih sporov za napade na novinarje, ki bo del akcijskega načrta za demokracijo.

Komisija bo akcijski načrt predstavila 2. decembra, ko bo predstavila tudi akcijski načrt za avdiovizualne medije, s katerim bi pomagali medijem in novinarjem, ki jih je prizadela pandemija covida-19. Do konca leta bo predlagala tudi akt o digitalnih storitvah, je še napovedala komisarka.

Resolucija: Sredstva EU-ja ne smejo biti namenjena medijem pod vladnim nadzorom

Evropski parlament bo v sredo glasoval o resoluciji o svobodi medijev, ki se bo osredotočila zlasti na politično vmešavanje, zaščito novinarjev, grožnje, kot so širjenje sovražnega govora in dezinformacij, ter vlogo spletnih platform. Osnutek besedila, ki ga je sprejel parlamentarni odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, izpostavlja poskus vlad nekaterih držav članic, da utišajo kritične in neodvisne medije, in vztraja, da se sredstva EU-ja ne bi smela usmerjati v medije pod vladnim nadzorom ali za financiranje propagande.

V ločeni razpravi, ki bo potekala v sredo popoldne, bodo evroposlanci s predstavniki Sveta EU-ja in Evropske komisije razpravljali o madžarskem vmešavanju v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji.

V nekaterih državah EU poskusi utišanja medije