Organizacije v pozivu opozarjajo, da vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana zadnjih deset let načrtno odpravlja medijski pluralizem. Foto: AP
Organizacije v pozivu opozarjajo, da vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana zadnjih deset let načrtno odpravlja medijski pluralizem. Foto: AP

"Zadnjih deset let je madžarska vlada postopno krnila svobodo medijev in medijski pluralizem, tako da je manipulirala z medijskim trgom, spodbujala državne organe h kaznovanju kritičnih in nagrajevanjem vladi naklonjenih medijev," piše na svoji spletni strani Mednarodni inštitut za tisk (IPI). Poziv je vložila koalicija 16 organizacij za svobodo medijev, svobodo izražanja in novinarske organizacije.

Sorodna novica "Moramo uporabljati samoironijo, še posebno v teh časih. Potrebujemo jo za preživetje."

Podpisniki poziva očitajo Evropski komisiji neodzivnost leta 2016 in 2018 vloženima pritožbama glede zlorabe državne pomoči na Madžarskem z namenom izkrivljanja medijske krajine, čeprav sta zaščita konkurence in zagotavljanje pravične razdelitve državne pomoči temeljni vrednoti Evropske unije (EU).

Načrtna odprava medijskega pluralizma

V pismu, ki so ga poslali 2. septembra evropski komisarki za konkurenco in izvršni podpredsednici Evropske komisije Margrethe Vestager, opozarjajo, da je vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana zadnjih deset let načrtno odpravljala medijski pluralizem, začenši s sprejetjem medijskega zakona leta 2011.

Madžarska vlada je izvajala strategijo namerne manipulacije z medijskim trgom, s sprejetjem zakonov, ki preprečujejo svobodno in pravično konkurenco, ter angažirala državne vire za kaznovanje do vlade kritičnih medijev in nagrajevanje tistih, ki so ji naklonjeni.

O vlogi medijev v demokratični družbi

Julija odpustili odgovornega urednika največjega novičarskega portala

Pri tem navedejo primer največjega novičarskega portala v državi Index.hu, katerega odgovornega urednika Szabolcsa Dulle so odpustili ravno sredi julija letos. Portal namreč ni dobil nobenih oglasov državnih podjetij, čeprav je vodilno podjetje na oglaševalskem trgu, medtem pa jih je njegov največji tekmec, provladni Origo.hu, dobil veliko.

Sorodna novica Novinarji po razrešitvi urednika množično zapuščajo madžarski medij Index.hu

"Takšen vzorec je mogoče videti po vseh sektorjih, od tiska (dnevniki in tedniki), radia, televizije in spletnih medijev – s čimer ustvarja nepravične razmere na trgu. Namen je jasen: finančno oslabiti neodvisne medije ter omejiti produkcijo in širjenje kritičnih informacij," so zapisali in opozorili, da se je stanje občutno poslabšalo med epidemijo, zaradi česar so nekateri mediji na robu preživetja.

Kar 70 novinarjev dalo odpoved

Odgovorni urednik portala Index.hu Szabolcsa Dulla je že junija javno opozoril, da je neodvisnost medija ogrožena.

Sorodna novica Iz bojazni pred državnim nadzorom odstop vodstva prestižne umetniške univerze

"Index je pod takšnim zunanjim pritiskom, da bi se lahko zgodil konec našega uredništva, kot ga poznamo. Zaskrbljeni smo, da bomo s predlagano organizacijsko prenovo izgubili vrednote, zaradi katerih je Index.hu postal največji in najbolj bran portal na Madžarskem," je v izjavi, pod katero se je podpisalo skoraj 90 zaposlenih, zapisal Dull. Po razrešitvi je opozoril, da je dogajanje v preteklih tednih dokazalo, da obstaja na Madžarskem potreba po mediju, pri katerem zunanje sile ne odločajo o vsebini.

Po Dullovi razrešitvi so podali odpoved še trije uredniki in okoli 70 novinarjev.

Fundacija MFA, ki je uradna lastnica portala, "že dolgo časa ne ustreza opredelitvi javnega medija. Ne izpolnjuje mednarodnih standardov o neodvisnosti, transparentnosti in odgovornosti. V praksi se vede kot državni medij, glasnik vlade. Novice niso uravnotežene, predstavljene pa so na način, ki kaže očitno in namerno pristranskost v korist stranke Fidesz," še dodajo na koncu pobudniki v svojem pozivu evropski komisarki.