Če bi bil ratifikacijski proces Hrvaške končan v enem letu, bi bilo to po besedah poročevalca
Če bi bil ratifikacijski proces Hrvaške končan v enem letu, bi bilo to po besedah poročevalca "za Guinessovo knjigo rekordov", je Swoboda razblinil upe Hrvaške na hiter vstop v EU. Foto: EPA

Swoboda se je odzval, potem ko so ga trije evropski poslanci iz Slovenije opozorili, da so hrvaški zemljevidi z mejo po sredini Piranskega zaliva nepotrebno izzivanje. Strinjal se je, da sta obe strani sklenili arbitražni sporazum o reševanju meje, zato bi se morali "vsi vzdržati vnaprejšnjega opredeljevanja odločitve".

"Državljanom se ne bi smelo dajati vtisa, da se premika v smeri enega določenega stališča," je dejal Swoboda na zasedanju zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta in po koncu razprave o Hrvaški povedal, da "ne bi precenjeval neuradnih zemljevidov".

"Pomiriti bi se morali. Ena stran ne bi smela na uraden način uporabljati zemljevidov s sporno mejo, druga stran pa bi morala upoštevati, da so to neformalni zemljevidi in ne uradni dokumenti," je svoje mnenje izrazil Swoboda.

Med razpravo o napredku Hrvaške na poti v Evropsko unijo so sicer trije evropski poslanci iz Slovenije - Ivo Vajgl (ALDE/Zares), Alojz Peterle (EPP/NSi) in Jelko Kacin (ALDE/LDS) - med drugim izpostavili tudi to, da je tiskanje zemljevidov z mejo po sredi Piranskega zaliva nepotrebno izzivanje.

Swoboda ocenjuje, da bi se Hrvaška lahko Evropski uniji pridružila v obdobju od začetka leta 2013 do začetka 2014, kar je zamik od njegovih prejšnjih ocen o časovnici hrvaškega vstopa v EU.