Mejo v Piranskem zalivu bo določilo arbitražno sodišče. Foto: EPA
Mejo v Piranskem zalivu bo določilo arbitražno sodišče. Foto: EPA

Protestno noto je danes hrvaškemu veleposlaniku v Sloveniji Svjetlanu Berkoviću izročil generalni direktor za evropske zadeve na zunanjem ministrstvu Igor Senčar.

Senčar je ob tem poudaril, da se je skladno z določbami arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško treba nujno vzdržati enostranskih dejanj, saj noben enostranski akt za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena in nikakor ne more prejudicirati razsodbe.

Z novim letom je na Hrvaškem začel veljati nov ribolovni pravilnik, ki mejo riše po sredini Piranskega zaliva. Ta pravilnik je nadomestil starega iz leta 2005, zaradi katerega je Slovenija v preteklosti že protestirala.

Hrvaška ne vidi prejudiciranja meje
Že v torek je naše ministrstvo za zunanje zadeve povedalo, da novi pravilnik predstavlja enostransko dejanje Hrvaške po 25. juniju 1991, in poudarilo, da to nima nobenega pomena za naloge arbitražnega sodišča.

Hrvaška je po drugi strani v teh dneh poudarjala, da pravilnik ne prejudicira meje. Predsednik odbora hrvaškega sabora za zunanjo politiko Frano Matušić, ki je bil v četrtek na obisku v Sloveniji, je tako poudaril, da v pravilniku o ribolovnem morju, ki je začel veljati z novim letom, jasno piše, da gre za začasni režim ribolova, ki bo veljal le do dokončne rešitve, ki jo bo sprejelo arbitražno sodišče.