Tanja Fajon. Foto: EPA
Tanja Fajon. Foto: EPA

Na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom je Fajon dejala, da Črna gora tvega izgubo zaupanja. "Če Črna gora ne bo poskrbela za delovanje vseh institucij, bi lahko v Bruslju razmislili o zaustavitvi celotnega pristopnega procesa za članstvo v EU-ju," je opozorila.

Na vprašanje, ali bi priznala vlado, oblikovano na podlagi zakona o predsedniku, ki zmanjšuje njegove pristojnosti, je odgovorila, da bi o tem resno razmislila, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.

"Stališče Beneške komisije poznate. Če se bo pojavil poskus oblikovanja nove vlade, bomo resno razmislili o sodelovanju z vlado, ki bi nastala na podlagi spornega zakona. Najprej moramo imeti učinkovito in popolno ustavno sodišče," je po poročanju črnogorskega časopisa Vijesti poudarila slovenska ministrica.

V zadnjih tednih so v Črni gori zaradi spornega zakona, ki ga je predsednik Milo Đukanović prejšnji petek vendarle podpisal, večkrat izbruhnili protesti. Zaradi neimenovanja sodnikov v državi prav tako ne deluje ustavno sodišče, medtem pa se vrstijo pozivi k predčasnim volitvam.

Kot je še dejala Fajon, so nedavni dogodki v Črni gori povzročili krizo institucij in upočasnitev pogajanj z Brusljem za vstop države v EU. "Razmere so skrb vzbujajoče," je ocenila, a zagotovila, da ima Podgorica podporo Ljubljane.

"Slovenija bo s svojimi izkušnjami in znanjem vedno pripravljena pomagati pri iskanju skupnega imenovalca med političnimi akterji, kar bi omogočilo izhod iz trenutne blokade v državi," je dejala.

Zunanja ministra Slovenije in Avstrije sta v Podgorici v imenu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella. V okviru obiska sta se srečala s črnogorskim predsednikom Đukanovićem in premierjem Dritanom Abazovićem.

Fajon: EU lahko prekine pogajanja s Črno goro