Strasser pisanja časnika Profil ne želi komentirati. Foto: EPA
Strasser pisanja časnika Profil ne želi komentirati. Foto: EPA


Avstrijski časnik Profil poroča, da naj bi Strasser med letoma 2007 in 2009 napačno prikazoval honorarje za svetovanje v višini 560.000 evrov.

Strasser, med letoma 2000 in 2004 tudi minister za notranje zadeve, poročanja časnika ni želel komentirati. Njegov odvetnik Thomas Kralik je povedal, da politik ne želi komunicirati z mediji.

Strasser po aferi odstopil
Nekdanji evropski poslanec, ki je bil v Evropski parlament izvoljen leta 2009, je odstopil marca lani po izbruhu korupcijske afere, ki jo je razkril britanski časnik Sunday Times.

Novinarji so se pod krinko lobistov z določenimi poslanci Evropskega parlamenta dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi z na skrivaj narejenimi videoposnetki.

Olaf ni našel dokazov o nepravilnostih
V afero naj bi bili poleg Strasserja vpleteni še trije evropski poslanci - Slovenec Zoran Thaler, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot evropska poslanca odstopila.

Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) v okviru preiskave primera Thalerja, ki je bil osumljen korupcije, ni našel dokazov o nepravilnostih, na podlagi katerih bi lahko uvedli disciplinski ali kazenski postopek. Preiskavo je Olaf končal 22. decembra lani.