Zoran Thaler (SD/S&D) je obtožbe o korupciji zanikal in zatrdil, da je že od začetka
Zoran Thaler (SD/S&D) je obtožbe o korupciji zanikal in zatrdil, da je že od začetka "nespodobne ponudbe" v decembru 2010 vedel, da gre za manipulacijo, poskus kompromitacije in diskreditacije poslanca EP-ja. Foto: BoBo

Konec marca je v javnosti odjeknila novica, da novinarji Sunday Timesa zdaj že nekdanjemu evropskemu poslancu Zoranu Thalerju očitajo, da je bil pripravljen sprejeti 100.000 evrov podkupnine za predlaganje določenih dopolnil v parlamentu.

MMC je v torek na skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki usmerja postopek, naslovil pisno vprašanje, v kakšni fazi je postopek proti Thlerju in ali je zaradi takšnih ali drugačnih razlogov oviran. Odgovorili so nam, da je zadeva v fazi predkazenskega postopka in nam vsebinskih podatkov zato ne morejo posredovati. Vodja Sektorja za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi Vesna Drole pa je dejala, da si policisti v sodelovanju s tožilstvom prizadevajo pridobiti še več informacij o tej zadevi. "Česa več vam na tej točki ne moremo povedati," je zatrdila.

Novinarji omenjenega britanskega tednika naj bi se predstavljali kot lobisti in več evropskim poslancem ponujali omenjeno vsoto v zameno za predloge zakonskih dopolnil s področja bančništva. Poleg Thalerja naj bi ponudbo sprejeli tudi avstrijski poslanec Ernst Strasser, Španec Pablo Zalba Bidegain in poslanec iz Romunije Adrian Severin.

Petek: Kdaj nameravajo opraviti preiskavo?
"Po poročanju medijev je pisarna Zorana Thalerja v Bruslju še vedno zapečatena, saj slovenski organi pregona še niso začeli preiskave, ki bi vključevala tudi hišno preiskavo v Bruslju. Druge države, od koder prihajajo koruptivni poslanci, so to že storile in njihove pisarne niso več zapečatene, ampak so že na voljo za potrebe Evropskega parlamenta," je v uvodu v pisno poslansko vprašanje ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal navedel Petek.

Petka zanima, ali in kdaj nameravajo slovenski organi pregona opraviti tudi preiskavo prostorov, dokumentov in računalnikov, ki jih je v Bruslju uporabljal nekdanji poslanec, ki je bil v Evropski parlament izvoljen na listi vladajoče stranke SD. Ministrico sprašuje, kako bo pred mednarodno javnostjo opravičila, da se le slovenska policija tega primera v Bruslju še ni lotila.

Vprašal pa je še, kakšna zakonska merila je slovenska policija uporabila pri preiskovanju korupcijske afere nekdanjega poslanca državnega zbora Srečka Prijatelja in kakšna pri nekdanjem evropskem poslancu.