Britanska premierka je omenila tudi možnost izstopa iz EU-ja brez dogovora ali celo obstanek v Uniji. Foto: Reuters
Britanska premierka je omenila tudi možnost izstopa iz EU-ja brez dogovora ali celo obstanek v Uniji. Foto: Reuters

Za britanske poslance in poslanke je sporno predvsem irsko varovalo, ki predvideva, če ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, vzpostavitev enotnega carinskega območja EU-ja in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko. Poslance in poslanke med drugim skrbi, da bi tak režim lahko obveljal za vedno.

Premierka je zagotovila, da je dal London "resne in podrobne" predloge za rešitev zastoja v povezavi z irskim varovalom, a priznala, da so bila pogajanja težka.

Poslanska zbornica, ki je ločitveni sporazum 15. januarja zavrnila z zgodovinsko večino 432 glasov proti 202, bo o njem spet glasovala do 12. marca. Premierka je posvarila, da bi nova zavrnitev lahko pomenila "mehkejši brexit" ali pa Združeno kraljestvo sploh ne bo izstopilo iz Unije, kar bi bil po njenih besedah politični neuspeh.

"Podprite ga in Združeno kraljestvo bo zapustilo Evropsko unijo. Zavrnite ga in nihče ne ve, kaj se bo zgodilo. Morda še nekaj mesecev ne bomo zapustili Evropske unije. Morda jo bomo zapustili brez zagotovil, ki jih nudi dogovor. Mogoče je ne bomo nikoli zapustili," je dejala.

"Evropski voditelji mi pravijo, da jih skrbi, da zmanjkuje časa, da imamo samo to eno priložnost, da ukrepamo pravilno. Moje sporočilo njim je: zdaj je čas, da smo dejavni," je dodala. "Opravimo s tem," je še pozvala.

Če bo spodnji dom parlamenta prihodnji teden zavrnil ločitveni dogovor, bodo poslanci 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora. Če bodo zavrnili obe možnosti, pa bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita. To morajo sicer soglasno potrditi tudi članice Unije.

Theresa May EU pozvala k novem zagonu v pogajanjih

EU vendarle pripravljen na nova pogajanja

Bruselj in London na pogovorih ta teden nista našla rešitve za odpravo zastoja glede brexita. Evropska unija, ki je do zdaj vztrajala, da se ne bo pogajala o nobenem delu ločitvenega sporazuma, je Veliko Britanijo v sredo pozvala, naj v prihodnjih 48 urah pripravi nove predloge glede irskega varovala v ločitvenem sporazumu, da bi izšli iz slepe ulice v povezavi z brexitom.

Stara ponudba EU-ja

Medtem je glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier Londonu v premislek ponudil že enkrat zavrnjen predlog. Velika Britanija bi po tem predlogu lahko enostransko zapustila carinsko unijo, vendar pa bi moral London upoštevati vse druge elemente irskega varovala v ločitvenem sporazumu, je pojasnil.

Le z upoštevanjem preostalih elementov irskega varovala bi se lahko preprečila trda meja na irskem otoku, je dejal. To pomeni, da bi morala Severna Irska ostati del carinske unije, ne pa tudi preostali del države, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Theresa May je tovrstni predlog Bruslja lani že zavrnila, češ da se s tem ne bi mogel nikoli strinjati kak britanski premier.

Barnier je danes ponudil tudi dodatno pravno zagotovilo trenutnih zavez EU-ja glede brexita, da bi se s tem lahko izognili ali minimizirali uporabo varovala. "EU si bo v prihodnjih dneh intenzivno prizadeval za to, da se zagotovi izstop Združenega kraljestva iz EU-ja z dogovorom," je dodal.

Hitra zavrnitev Londona

Britanski minister za brexit Stephen Barclay je predlog evropskega pogajalca že zavrnil. "Zdaj ni čas, da ponavljamo stare spore," je tvitnil minister. "Združeno kraljestvo je predstavilo nove jasne predloge. Zdaj se moramo strinjati glede uravnotežene rešitve, ki bo ustrezala obema stranema," je dodal.