Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je posvaril pred incidenti v bližnji prihodnosti Foto: Reuters
Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je posvaril pred incidenti v bližnji prihodnosti Foto: Reuters
Srečanje v Zagrebu
Timmermans je pozdravil torkovo srečanje Cerarja in Plenkovića. Foto: BoBo
Timmermans: pri arbitraži je bistveno preprečiti incidente

Timmermans je pozdravil sestanek med premierjema Slovenije in Hrvaške, Mirom Cerarjem in Andrejem Plenkovićem, v Zagrebu. "Kot optimist moram reči, da je dobro znamenje, da je premier Cerar šel v Zagreb na pogovor s premierjem Plenkovićem," je dejal, a ugotovil, da rezultatov še ni.

Napovedal je, da bo proučil možnosti, kako lahko pomaga zbližati stališča, če je takšna tudi želja obeh držav. Timmermans je ob tem izrazil prepričanje, da bi morale članice Unije preseči vse tovrstne spore in da bi jih morale biti sposobne rešiti.

Poudaril je tudi, da je komisija podprla arbitražo in da je zelo jasno tudi njeno stališče glede razsodbe. "To je seveda dvostransko vprašanje, vendar kolikor bo mogoče, bomo pomagali državama k dogovoru, ki bo v interesu ljudi v Sloveniji in na Hrvaškem," je še dodal Timmermans.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je Timmermansu konec novembra naložil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Kdaj bo Timmermans obiskal Slovenijo in Hrvaško?
Tedaj so v komisiji tudi napovedali, da bo prvi Timmermansov korak obisk v obeh državah do konca tega leta. Ni še jasno, kako naj bi Timmermans poskušal pomagati, prav tako ostajata odprti vprašanji, ali oziroma kdaj naj bi obiskal Slovenijo in Zagreb.

Evropska komisija je sicer že v prvem odzivu na arbitražno odločbo 4. julija izrazila pričakovanje, da jo bosta obe državi izvajali, ter pripravljenost, da posreduje v tem procesu, da bi zagotovili popolno in pravično izvajanje odločbe.

Timmermans: pri arbitraži je bistveno preprečiti incidente