Timmermansa je Juncker zadolžil, naj posreduje pri izvajanju arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Foto: EPA
Timmermansa je Juncker zadolžil, naj posreduje pri izvajanju arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Foto: EPA
Janša govoril s Plenkovićem
Timmermans bi rad hitro rešitev spora

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je namreč Timmermansa konec novembra zadolžil, naj posreduje pri izvajanju arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tedaj so v komisiji tudi napovedali, da bo prvi Timmermansov korak obisk v obeh državah do konca tega leta.

Na vprašanje, kdaj bo obiskal Ljubljano in Zagreb ter kakšne so njegove ideje za pomoč pri implementaciji arbitražne odločbe, pa je Timmermans odločno dejal: "Najprej naj bom zelo jasen: to je spor o meji med dvema članicama EU-ja in Evropska komisija upa, da je lahko to vprašanje rešeno brez odlašanja v konstruktivnem dialogu med dvema članicama."

Pomagal bo, kolikor je v njegovi moči
Dodal je, da bo pomagal, kolikor je v njegovi moči, in da je v stiku z obema vladama. "Kar koli lahko storim, da pomagam pri tem, bom storil. Sem v stiku z obema vladama. Te stike bom nadaljeval in obe strani vprašal, kako vidita mojo vlogo, tako da bi bila ta čim koristnejša," je dejal.

"V prihodnjih dneh in tednih bom to nadaljeval. Če to na neki točki pripelje do obiska v Zagrebu in Ljubljani, boste vi prvi izvedeli. A za zdaj sem v stiku z vladama in poskušam pomagati, kolikor je mogoče," je še dejal Timmermans.
Janša s Plenkovićem
Predsednik SDS-a Janez Janša se je v sredo mudil v Zagrebu, kjer se je sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Med drugim sta se pogovarjala tudi o zapletih z arbitražo o meji, so sporočili iz stranke.

Janša se je v Zagrebu sestal tudi s predsednikom sabora Goranom Jandrokovićem in predsednikom Evropske ljudske stranke (EPP) Josephom Daulom.

S Plenkovićem sta govorila predvsem o odnosih med Slovenijo in Hrvaško ter o arbitraži, pa tudi razmerah v regiji in Evropski uniji. Govorila sta tudi o sodelovanju med SDS in HDZ, ki jo vodi Plenković in ki je tako kot SDS članica EPP-ja. Pri tem je SDS podprl kandidaturo HDZ-ja za organizacijo kongresa EPP leta 2019 na Hrvaškem.

Kot je na Twiterju zapisal Janez Janša, je "pogovor vedno potreben, saj le tako odprta vprašanja lahko dobijo odgovore". Plenkoviću se je tudi zahvalil za gostoljubje.

Janša govoril s Plenkovićem
Timmermans bi rad hitro rešitev spora