Evropska unija

Poudarki

  • Janša se je sestal s Plenkovićem
Frans Timmermans
Timmermansa je Juncker zadolžil, naj posreduje pri izvajanju arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Foto: EPA
VIDEO
Janša govoril s Plenkovićem
VIDEO
Timmermans bi rad hitro r...

Dodaj v

Timmermans za dialog, Janša na pogovor s Plenkovićem

Za zdaj je zgolj v stiku z vladama
7. december 2017 ob 13:45,
zadnji poseg: 7. december 2017 ob 15:49
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans upa, da bosta Slovenija in Hrvaška spor o meji rešili v konstruktivnem dialogu, sam pa je pripravljen pri tem pomagati. Poudaril je, da je v stiku z obema vladama, ali oziroma kdaj bo državi obiskal, pa ni jasno.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je namreč Timmermansa konec novembra zadolžil, naj posreduje pri izvajanju arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tedaj so v komisiji tudi napovedali, da bo prvi Timmermansov korak obisk v obeh državah do konca tega leta.

Na vprašanje, kdaj bo obiskal Ljubljano in Zagreb ter kakšne so njegove ideje za pomoč pri implementaciji arbitražne odločbe, pa je Timmermans odločno dejal: "Najprej naj bom zelo jasen: to je spor o meji med dvema članicama EU-ja in Evropska komisija upa, da je lahko to vprašanje rešeno brez odlašanja v konstruktivnem dialogu med dvema članicama."

Pomagal bo, kolikor je v njegovi moči
Dodal je, da bo pomagal, kolikor je v njegovi moči, in da je v stiku z obema vladama. "Kar koli lahko storim, da pomagam pri tem, bom storil. Sem v stiku z obema vladama. Te stike bom nadaljeval in obe strani vprašal, kako vidita mojo vlogo, tako da bi bila ta čim koristnejša," je dejal.

"V prihodnjih dneh in tednih bom to nadaljeval. Če to na neki točki pripelje do obiska v Zagrebu in Ljubljani, boste vi prvi izvedeli. A za zdaj sem v stiku z vladama in poskušam pomagati, kolikor je mogoče," je še dejal Timmermans.

Janša s Plenkovićem
Predsednik SDS-a Janez Janša se je v sredo mudil v Zagrebu, kjer se je sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Med drugim sta se pogovarjala tudi o zapletih z arbitražo o meji, so sporočili iz stranke.

Janša se je v Zagrebu sestal tudi s predsednikom sabora Goranom Jandrokovićem in predsednikom Evropske ljudske stranke (EPP) Josephom Daulom.

S Plenkovićem sta govorila predvsem o odnosih med Slovenijo in Hrvaško ter o arbitraži, pa tudi razmerah v regiji in Evropski uniji. Govorila sta tudi o sodelovanju med SDS in HDZ, ki jo vodi Plenković in ki je tako kot SDS članica EPP-ja. Pri tem je SDS podprl kandidaturo HDZ-ja za organizacijo kongresa EPP leta 2019 na Hrvaškem.

Kot je na Twiterju zapisal Janez Janša, je "pogovor vedno potreben, saj le tako odprta vprašanja lahko dobijo odgovore". Plenkoviću se je tudi zahvalil za gostoljubje.

T. K. B., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
ak
# 07.12.2017 ob 13:55
... ma nimamo se mi karkoli pogajati, dokler Hrvati že v štartu zavračajo priznanje arbitražne razsodbe. Žal je tako preprosto. Kakršen koli drugačen pristop bi že v štartu pomenil ponoven velik poraz za Slovenijo. Že arbitraža je bila velik poraz za nas. Kdor pričakuje, da se bodo Hrvati z nami pogovarjal o stališčih izpred arbitraže, se pošteno moti. V morebitnih dvostranskih pogovorih se bodo pogajali zgolj samo še za tisti del, ki jim z arbitražno odločbo še ni bil določen. Upam, da vsaj tokrat oblast ne bo naivno nasedla na floskule o dobronamernosti, konstruktivnem duhu in dobrososedskih odnosih.
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 14:23
Ti iz Bruslja pa res živijo v svojem svetu...dialog med državama...kaj so slepi, ali se delajo slepe? Dialog z NDH ni mogoč, ker tam ne priznavajo nobenih mednarodnih sodb.
osservatore
# 07.12.2017 ob 13:54
Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans upa, da bosta Slovenija in Hrvaška spor o meji rešili v konstruktivnem dialogu, sam pa je pripravljen pri tem pomagati.

Aaaaahhh Timmermans, ne nas fopat s takimi kohonesless nebulozami.
SamoRes
# 07.12.2017 ob 14:25
Timmermans upa, da bosta Slovenija in Hrvaška spor rešili z dialogom

Banki ne bom plačal kredita, upam da me država zaščiti pred izvršbo, saj moram to razrešiti z dialogom.
Očitno pravo v EU ne velja, v arbitražo smo šli zato ker dialog ni bil mogoč.
Kot sem že rekel, je potrebno EU prisiliti, da disciplinira Hrvate, to pa lahko storimo tako, da ne podpišemo nobene zadeve kjer je potreben podpis vseh članic EU. Ko jim bo v interesu spoštovanje sodišč se lahko vrnemo v igro, to ni naš problem.
mcsb4
# 07.12.2017 ob 14:15
Po njegovem je torej dogovor nad pravnimi akti?
tupamaross
# 07.12.2017 ob 14:29
Dialog z NDH ni mogoč Popolnoma se strinjam. To vidi
čisto ves svet. Velja samo tisto, kar je sodišče odločilo.

Sodišče je izdalo dva sklepa:

1. Sklep. Sodišče ni kontaminirano in se postopek nadaljuje.

2. Sklep. Sodišče določi mejo in izda Sklep. Pika.
Kiklop
# 07.12.2017 ob 14:33
Spoštovani gospod Timmermans, naj že kar takoj kot državljan Slovenije povem, da ste se zadeve lotili na način, ki ne pomeni prav nobene pomoči z vidika spoštovanja dogovorjenega in prav nobene pomoči z vidika spoštovanja mednarodnega prava.
Kakor ste se izrazi kaže, da ste prišli mešetariti na konjsko kupčijo, konju pa ne boste preveč gledali v zobe.
ČE TO NI SRAMOTA ZA EU?
Gospod predsednik države, gospod predsednik vlade, cenjena parlament in državni zbor in vsi ostali evropski (tlačani?), bo KDO kaj ODGOVORIL na to provokacijo?
kok
# 07.12.2017 ob 14:45
Kaj govori ta imbecil o dialogu. Če imamo pa dokončno arbitražno odločitev. Namesto da bi govoril o nedopustnosti hrvaških dejanj in o hudih sankcijah. Tale EU je precej slabši od Begrada
fritaja
# 07.12.2017 ob 14:08
"Najprej naj bom zelo jasen: to je spor o meji med dvema članicama EU-ja in Evropska komisija upa, da je lahko to vprašanje rešeno brez odlašanja v konstruktivnem dialogu med dvema članicama."

Torej je tudi za EU sodba arbitražnega sodišča ad acta :)
ST11
# 07.12.2017 ob 14:27
Upam, da nikoli, toda ce bom kdaj obsojen, se bom po sodbi skliceval na Timmermansa, naj spor "z ljudstvom" naknadno resimo z dialogom. Bedniki!
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 16:27
Kaj pa je Janša tam počel?
A ni to izdaja? Saj ni poklican da se s tujim premierjem pogovarja... zapornik...
cepc
# 07.12.2017 ob 14:17
Karl ,Miro, Borut,kaj pa zdaj
kok
# 07.12.2017 ob 15:11
Slovenija in Hrvaška sta imeli vsaka svojega arbitra! To da bosta oba pristranska je bilo vgrajeno v arbitražo. KURAC HRVAŠKI JE STANOVAL NA HRVAŠKI AMBASADI!!!! A mislte da se je tam pogovarjal o fuzbalu
Bondjanez
# 07.12.2017 ob 16:28
Hkrati sta se ze dogovorila za incidente "ribarov" pred volitvami v Slo.
Kiklop
# 07.12.2017 ob 14:41
"Kar koli lahko storim, da pomagam pri tem, bom storil. Sem v stiku z obema vladama. Te stike bom nadaljeval in obe strani vprašal, kako vidita mojo vlogo, tako da bi bila ta čim koristnejša," je dejal.

V bistvu je tako, da je vaša vloga gospod Timmermans lahko samo takšna:
1. Ali pojdite v Zagreb povedati stavek "Pacta sunt servanda!" ali pa
2. v Ljubljano "Ad pacta non omnes tenentur". oz, pardon, žal se od arbitražnih odločitev kar poslovite.
Kaj drugega sploh ne more naredit.
P.s.: v primeru 2 je pa potrebno poklicat g. Junckerja na zagovor v Slovenijo, ali je on dal taka navodila svojemu pomočniku in / oziroma kakšna, ter na to tudi takoj odreagirati.
Zdaj je pa dovolj!
gesan
# 07.12.2017 ob 16:33
Zakaj me pri janezeku ne čudi, da mu je ta hdz tako blizu in pri srcu?
tone7
# 07.12.2017 ob 17:57
Janša na obisku pri Plenkoviču ????? In kaj se lahko pogovarja Janša v Zagrebu?????
Tragikomično
mornar1310
# 07.12.2017 ob 16:50
Janša na pogovor s Plenkovićem.!!!

A je mogoče Janša naš prime minister wtf. Ne razumem . Kaj imajo politine stranke s tem . Te stvari ureja vlada in parlament. Ne razumem .
gesan
# 07.12.2017 ob 16:30
Na vprašanje, kdaj bo obiskal Ljubljano in Zagreb ter kakšne so njegove ideje za pomoč pri implementaciji arbitražne odločbe, pa je Timmermans odločno dejal: "Najprej naj bom zelo jasen: to je spor o meji med dvema članicama EU-ja in Evropska komisija upa, da je lahko to vprašanje rešeno brez odlašanja v konstruktivnem dialogu med dvema članicama."
................................
Ta tip najbrž še ni slišal ali dojel, da je o tej meji razsojalo in dosodilo mednarodno arbitražno sodišče, ki bi naj bilo zavezujoče za obe strani.

ni dojel najbrž niti tega, da je to sodišče moralo odločat, ker se obe strani med sabo nista znali niti hoteli konstruktivno skupaj odločit kako je prav.

Torej, lahko sklepam, da je Juncky poslal nekega svbojega pajdaša, da se fajn ma na račun buthalcev iz obeh strani, ki bo tu in tam dobro pogoščen...in potem bo enkrat rekel tako drugič drugače... vse odvisno od tega, iz katere strani mu bo rit bolj polna in zadovoljna.

Zakaj me vedno bolj prepričuje, da je sposobnost politikov na takšni točki kot "sposobnost" nekega peka, ki mu nikakor ne uspe, da ne bi zažgal kruha pri peki!?
Heldarion
# 07.12.2017 ob 15:42
EU se je uradno poscala po arbitražnem sodišču.

Zadnji signal da se na Bruselj ni za zanašat, če ga je še kdo potreboval.
glasrazuma
# 07.12.2017 ob 20:50
Janša si je šel z našim morjem kupit pomoč Hrvatov pri volitvah. Zapomnite si to izdajo.
Borox
# 07.12.2017 ob 17:15
Mislim, da je zdaj vsakomur, tudi zakrknjnenim desničarjem jasno, kdo je izdajalec slovenskih nacionalnih interesov. Bil in bo, vaš JJ.
viški mulc
# 07.12.2017 ob 16:18
Pa kaj, ja Janša res misli, da bo bodoči mandatar. Se že tako obnaša.
royayers
# 07.12.2017 ob 14:46
S kroati dialog ni mogoč. Dialog imata hdz in sds, ki itak vse kontra dela in blati Slovenijo v svetu. Prav tako podpira ustaško hdz in vojne zločince. Že videno...
Voly
# 07.12.2017 ob 14:39
Oh ja, ta Evropa! Kaj res noče dojeti, da se s Hrvaško ne da pogovarjati, tudi če bi kak dogovor sprejeli, ga bodo Hrvati s figo v žepu!
In potem postavijo nekega naivca, ki ne pozna hrvaške mentalitete in tako bodo leta in leta mlatili prazno slamo, dogovora pa ne bo.
Jej, jej...
GoodFella
# 07.12.2017 ob 18:32
Janša že paktira s Plenkovičem, mu daje nasvete, kako spodkopati slovenske interese pri arbitraži. Naivno računa, da bo zmagovalec naslednjih parlamentarnih volitev. A je to račun brez krčamrja, s tistimi svojimi 20 % bo še lepo naprej grel opozicijske klopi. Folk ga ima že poln kufer, vključno z "njegovimi".
nonparel
# 07.12.2017 ob 17:55
Kaj se ma Janša dogovarjat s Hrvati? Kdo pa je on? Samo navadni predsednik ene opozicijske stranke. Spet dela zdrahe, potem pa bodo vse drugi krivi.
Temu se res poštenu kolca po prestolu predsednika vlade.
SamoRes
# 07.12.2017 ob 17:29
Hrvati imajo dokumente o trgovini z orožjem, spet kličejo na raport?
sagoza
# 07.12.2017 ob 16:30
e janez anša, kam si ti padel, da se fašistom zahvaljuješ za gostoljublje. daj raje začni pakirat kufre ker ne vem kdo te bo še 4 leta prenašal v opoziciji
stanolio
# 07.12.2017 ob 21:06
Sestanek Janše z Plenkovičem, ni samo klofuta vladi, ampak klofuta vsem slovencem razen SDS-sovcem. Žalostno, da bi nas takšni radi vodili.
glasrazuma
# 07.12.2017 ob 17:25
Izdajalec Janša ni predstavnik Slovenije in nima kaj hodit zapravljat naše zemlje in morja Hrvatom!!!
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 16:50
kukalo
pozabil si na dobre plače... ne bodo hoteli it...
K_ris
# 07.12.2017 ob 16:14
Predsednik SDS-a Janez Janša se je v sredo mudil v Zagrebu, kjer se je sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem

Zdaj smo pa rešeni.
NoClue
# 07.12.2017 ob 14:28
Wow, upa...no pol pa....
gubceva11
# 07.12.2017 ob 18:46
Pričakovati je, da bo Vlada R Slovenije pojasnila, kdo je pooblastil JJ, da se v Zagrebu pogovarja o Arbitražnem sporazumu s predsednikom hrvaške vlade. Namreč nikjer nisem zasledil, da je JJ akter pri pripravi in podpisu tega sporazuma. Ta država je totalno neresna. Na žalost to hrvati vedo in s pridom izkoriščajo.
Fuk-U
# 07.12.2017 ob 18:14
Kaj ga je kap trofla, da govori da je potreben dialog...

v Sloveniji pa Jansa nikoli ne pozna dialoga, zanimivo.
cairns
# 07.12.2017 ob 18:41
Timmermans za dialog, Janša na pogovor s Plenkovićem

Dialog se je zaključil v trenutku ko sno podpisali arbitražni sporazum. Sodba je izrečena zato sledi samo še uveljavljanje.

Janša pa je itak Cankarjev model za hlapca. Prej se je slinil Sanadarju, sedaj pa Plehkoviču.
Če bi poslušali Janšo bi Hrvaška mejila z Italijo nekje pri Debelem rtiču.
johndeer
# 07.12.2017 ob 16:37
A Janša ni v Puščavi? No, saj ni niti Šrot (pa naj bi bil), sredi tedna sem ga videl v civilni obleki kako se prosto sprehajaj po Celju. Kaj pa center, je tudi že zunaj?
DrMinistr
# 07.12.2017 ob 16:23
Spet je brezmadežni počastil svoje prednike - narodne izdajalce in šel še sam v akcijo...

Tujega nočemo, svoje damo press
manrose.
# 07.12.2017 ob 15:56
Jansa pa za hrbtom Slovenije slednjo vse bolj tisti k tistemu, kar Plenkovic hoce - pogovarjati se o vsem drugem, razen o odlocitvi arbitraze.

Razdiralec enotnosti, kdaj nas bos pustil pri miru...
apollo11
# 07.12.2017 ob 15:12
V Sloveniji manjka politične realnosti, pa tudi pri teh komentarjih tu gor. Samo neko jokanje.

Politična realnost je, da arbitraža mednarodne skupnosti ne zanima, njihovo stališče je, rešite to med sabo, ne prenašajte svojih problemov k nam, rešujte sami. To je realnost. Nobeno naše jokanje in tožarjenje tega ne bo spremenilo. Uveljavitev arbitraže brez volje Zagreba ni možna. Pika. Amen. Vsako drugo stališče je zavajanje ljudi in populizem za notranje politične točke.

Zakaj pa je tako, da mi v mednarodni skupnosti nimamo zaveznikov, oziroma imajo Hrvati boljše, je pa že drugo vprašanje. To je odgovornost naše politike. Država, ki večkrat na mesto zunanjega ministra imenuje osebo kot je Karel Erjavec, pač daje vsem jasen znak, da države zunanja politika niti posebej ne zanima, niti ji ni pomembna, pozicijo zunanjega ministra ne jemlje posebno resno, zato na takšno mesto imenuje populističnega klovna kot je Karel Erjavec.

Tukaj je še stvar odgovornosti. Arbitražo smo zafurali sami, niti eden v državi pa ni odgovarjal za to. Agentka je bila imenovana na novo delovno mesto v državni upravi, Erjavec, ki se je sredi arbitražnega postopka, po zakotnih lokalnih televizijah hvalil da bo arbitraža ugodna za nas ( in s tem aktiviral vse alarme v Zagrebu ) je še vedno minister, Sekolca, ki ga je imenoval drugorazredni predsednikTurk, pa naj bi omrežile tuje obveščevalne službe, naša Sova o tem seveda ni vedela ničesar, ker so v Sovi bili sindikalni boj za višje plače in pošiljali anonimke v javnost. Amaterji pač. In Hrvati so to lepo izkoristili. Bodimo iskreni, kdo pa tega ne bi izkoritstil.
Kiklop
# 07.12.2017 ob 14:35
In to takojjj!
glasrazuma
# 07.12.2017 ob 21:28
Oh, verjetno kaj takega kot takrat, ko sta se s Sanaderjem dogovarjala o incidentih na morju.
cairns
# 07.12.2017 ob 20:33
Timmermans za dialog

Spelji se rajši domov. Kakšen dialog neki. Moral bi biti MONOLOG. Plehkoviču bi moral v obraz zabrusiti sledeče:
Uupoštevajte mednarodne pogodbe drugače vam bomo odvzeli glasovalne pravice, zaprli dotok evropskega denarja in za vsak dan neuveljavljanja AS 50.000€ kazni.

Naslednji dan bi Hrvati že začeli z uveljavljanjem AS.
Palson
# 07.12.2017 ob 16:05
To je BIL spor, ki pa je sedaj razrešen z sodbo arbitražnega sodišča.
Če balkanci ne inplementirajo, ne gredo v šengen pika.
HALOZAN2
# 07.12.2017 ob 18:13
Mene pa močno zanima, kaj o zadevi menijo sodniki, ki so sprejeli arbitražno odločbo
gesan
# 07.12.2017 ob 17:26
samba
# 07.12.2017 ob 16:56
Spet se ukvarjate z janšo in ne s tistim kar so zafurali "RDEČI"
In vsem lep pozdrav s Krka.
........................................
.......
PA saj, jansha je rdeč!
On samo trdi in glumači, da ni!
Temu bi lahko po domače djali, da je "podrejen" lažnivosti!

Je pa res, da je tudi rdečija zaradi takšnih rdečkarjev...propadla.
Ker vladati pa res ne morejo vsi in on si je to tako zelo želel kot otrok največje čokolade v štacuni!
QUENDI
# 07.12.2017 ob 17:17
.....Janša....sedaj šele bo godljato in prismojeno......
wowoo
# 07.12.2017 ob 16:51
Pahor in Cerar, sedaj vama je končno lahko jasno, da se Eu institucije dobesedno delajo norca iz vseh nas, še posebno pa iz vaju !!! Timmermansu pa jasno povedati, da je navaden bedak!
kukalo
# 07.12.2017 ob 16:42
TAKOJ OD POKLICATI VSE POSLANCE IZ BRUSLJA IN ŠE KOD DRUGOD, NAJ SE VPRAŠAJO ZA VZROK!
Kazalo