Slovenski premier (desno) in podpredsednik Evropske komisije na srečanju na Bledu. Foto: Twitter Mira Cerarja
Slovenski premier (desno) in podpredsednik Evropske komisije na srečanju na Bledu. Foto: Twitter Mira Cerarja
Frans Timmermans
Cerar je Timmermansa sicer seznanil tudi s stališčem Slovenije, ki pričakuje postopno odpravo nadzora na notranjih schengenskih mejah, še posebej med Slovenijo in Avstrijo. Foto: EPA
Slovenija, Hrvaška, arbitraža
Prvi podpredsednik Evropske komisije je spomnil, da sta državi arbitražo sprejeli kot ustrezen način reševanja mejnega spora, za Hrvaško pa je arbitraža predstavljala tudi enega izmed pogojev za pridružitev Uniji. Foto: BoBo

Na Bledu je tudi vodja hrvaške diplomacije Marija Pejčinović Burić. Srečanja s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem nima na sporedu, a jutri bosta sedela za skupno mizo na neformalnem ministrskem zasedanju Pobude za jugovzhodno Evropo.

Slovenija prek Bleda pošilja sporočilo o arbitraži

Predsednik vlade Miro Cerar je po srečanju s prvim podpredsednikom Evropske komisije Timmermansom na Bledu pojasnil, da je od njega dobil potrditev zavezanosti komisije spoštovanju mednarodnih pogodb, torej tudi sodbe arbitražnega sodišča.

Kot je Cerar dejal v izjavi za medije ob prihodu na strateški forum Bled (BSF), Evropska komisija vztraja pri stališču, da je treba arbitražno razsodbo spoštovati in tudi implementirati. Takšno bo tudi njeno stališče v prihodnjih mesecih, pri čemer je Cerar Timmermansu pojasnil, da se "Slovenija pripravlja na implementacijo in ponuja roko Hrvaški".

Cerar je Timmermansu tudi povedal, da je Slovenija nezadovoljna z nedavnimi odzivi hrvaške strani, "ki ne obetajo veliko". "Sem pa tudi zelo jasno povedal, da če kmalu skupnega dogovora o implementaciji ne bo, bo Slovenija ukrepala tako, kot lahko sama," je dejal premier.

O konkretnih ukrepih oziroma pravnih postopkih ni želel govoriti, češ da so znani in bodo o njih govorili, če se bodo zgodili. "Zdaj je zelo pomembno, da ohranimo neko konstruktivno ozračje, da skušamo v prihodnjih tednih ohraniti komunikacijo z Zagrebom in se pripraviti na srečanje, kjer bi lahko dosegli dogovor o implementaciji".

Arbitraža sprejeta kot ustrezen način reševanja spora
Timmermans je ponovil stališče Evropske komisije, da bi morali obe strani spoštovati razsodbo arbitražnega sodišča. Komisija se po njegovih besedah zavzema za uspešno rešitev mejnih sporov med državami in verjame, da bo to uspelo tudi Sloveniji in Hrvaški.

Spomnil je, da sta državi arbitražo sprejeli kot ustrezen način reševanja mejnega spora, za Hrvaško pa je arbitraža predstavljala tudi enega izmed pogojev za pridružitev Uniji.

Pritisk bo "prej ali slej" prinesel učinek
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki se je sešel z visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja Federico Mogherini, pa je povedal, da je potrdilo o zavezanosti implementaciji mednarodnih pogodb dobil tudi od nje.

Razprave o arbitraži bodo po Erjavčevih besedah sicer vodili skozi celoten BSF in opozarjali na "nesprejemljivost tega, da članica EU-ja ne spoštuje mednarodnega prava". Ocenil je, da bo pritisk na Hrvaško prej ali slej prinesel učinek.

"Mednarodno pravo smo države dolžne spoštovati, zlasti če EU temelji na mednarodnem pravu. Ne predstavljam si, da ena izmed članic tega ne bi dojemala na tak način," je še dejal minister.

Brez dialoga ne bo šlo
Temu sporočilu se je pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je dejal, da je uspešen EU mogoč le, če se spoštuje evropsko in mednarodno pravo, prav Evropa pa naj bi bila vzor vladavine prava. Ta na mednarodni ravni temelji na spoštovanju in izpolnjevanju v dobri veri sprejetih pogodbenih obvez in na spoštovanju sodb mednarodnih in evropskih sodišč in arbitraž, je poudaril Pahor.

Po besedah predsednika države je v interesu EU-ja, da se odločitev arbitražnega sodišča spoštuje in da se dogovorjene obveznosti izpolnijo. Slovenija in Hrvaška sta spor rešili po mirni poti in Slovenija si bo prizadevala, da bo odločitev sodišča tudi uveljavila, vendar bo to možno samo v dialogu s Hrvaško, je še dejal.

Podpredsednik Evropske komisije Timmermans je odgovarjal na vprašanja državljanov v okviru pogovora Dialog z državljani. Nekaj njegovih stališč glede različnih vprašanj si lahko preberete v nadaljevanju:

O zapletih glede arbitraže med Slovenijo in Hrvaško:
V komisiji smo pri tem sporazumu sodelovali. Rad bi spomnil, da ko je Hrvaška postala članica EU-ja, je bilo takoj na začetku rečeno, da morajo biti vsa mejna vprašanja rešena, kar seveda potem ni bilo rešeno. Zato smo rekli, naj državi obe sprejmeta arbitražo, da rešita ta problem. Tako se je komisija tega lotila takrat. Danes pa imamo razsodbo, ki je izšla iz tega postopka, arbitražnega, ki je bil na trenutke zelo zapleten, ampak pravno gledano je postopek arbitraže potekal v skladu s pravom, ne glede na to, kaj se je dogajalo vmes, zato obe državi pozivamo, da uveljavita razsodbo, da bomo s tem vprašanjem enkrat za vselej opravili. To je interes Evrope in to si komisija tudi želi.

Vprašanje sprememb glede delovanja vej oblasti na Poljskem:
Ko smo začeli z evropskim sodelovanjem pred mnogimi leti, je bilo veliko vprašanje, kako povezati velike in majhne države, da bodo vsi zadovoljni. Spoštovanje mednarodnih pogodb, prava, je bistveno za evropsko sodelovanje. Brez spoštovanja prava ne bo šlo. Če pa želimo, da se pravo spoštuje, potrebujemo ločitev vej oblasti, da bodo sodniki neodvisni od vlade oz. izvršne in zakonodajne oblasti. Le tako lahko sistem deluje. Na Poljskem je to veliko vprašanje. Kajti vlada zdaj uvaja zakonodajo, ki omejuje neodvisnost pravosodja, v komisiji pa želimo videti in želimo delovati tako, da pomagamo Poljski, da to preseže. Zato imamo instrumente, imamo tudi 7. člen, ki ga lahko uveljavimo, toda konec koncev se trudimo reševati vprašanja z dialogom. In to skušamo v letu in pol tudi s Poljsko.

Zakaj komisija ne objavlja poročila o korupciji?
Poročilo o korupciji smo objavili pred nekaj leti, a smo ugotovili, da se o njem ni razpravljalo v širšem okviru politik. Zato smo se na komisiji odločili, da morajo biti vprašanja glede korupcije del širše analize tega, kar se dogaja v državah članicah, da mora biti to povezano tudi z ekonomskimi indikatorji. Želeli smo zadeve usmeriti v ustrezno smer, ne želimo jih skrivati, ampak hkrati ne želimo vzpostavljati nekega dodatnega poročila. Bili smo razočarani, ker je bilo poročilo postavljeno na drugi tir, hkrati pa se zavedamo, da moramo te stvari gledati širše.

Na Bledu je tudi vodja hrvaške diplomacije Marija Pejčinović Burić. Srečanja s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem nima na sporedu, a jutri bosta sedela za skupno mizo na neformalnem ministrskem zasedanju Pobude za jugovzhodno Evropo.

Slovenija prek Bleda pošilja sporočilo o arbitraži