Evropska unija
Timmermans in Cerar
Slovenski premier (desno) in podpredsednik Evropske komisije na srečanju na Bledu. Foto: Twitter Mira Cerarja
Frans Timmermans
Cerar je Timmermansa sicer seznanil tudi s stališčem Slovenije, ki pričakuje postopno odpravo nadzora na notranjih schengenskih mejah, še posebej med Slovenijo in Avstrijo. Foto: EPA
Slovenija, Hrvaška, arbitraža
Prvi podpredsednik Evropske komisije je spomnil, da sta državi arbitražo sprejeli kot ustrezen način reševanja mejnega spora, za Hrvaško pa je arbitraža predstavljala tudi enega izmed pogojev za pridružitev Uniji. Foto: BoBo
Na Bledu je tudi vodja hrvaške diplomacije Marija Pejčinović Burić. Srečanja s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem nima na sporedu, a jutri bosta sedela za skupno mizo na neformalnem ministrskem zasedanju Pobude za jugovzhodno Evropo.
VIDEO
Slovenija prek Bleda poši...

Dodaj v

Timmermans ponavlja: Arbitražno razsodbo bi morali spoštovati obe strani

Na BSF-ju tudi o arbitraži
4. september 2017 ob 15:24,
zadnji poseg: 4. september 2017 ob 21:25
Bled - MMC RTV SLO, STA

Premier Cerar je znova zatrdil, da bomo sodbo arbitražnega sodišča uresničili. Tudi Frans Timmermans opozarja, da je bila arbitraža ena izmed zavez Hrvaške v njenih pristopnih pogajanjih z EU-jem.

Predsednik vlade Miro Cerar je po srečanju s prvim podpredsednikom Evropske komisije Timmermansom na Bledu pojasnil, da je od njega dobil potrditev zavezanosti komisije spoštovanju mednarodnih pogodb, torej tudi sodbe arbitražnega sodišča.

Kot je Cerar dejal v izjavi za medije ob prihodu na strateški forum Bled (BSF), Evropska komisija vztraja pri stališču, da je treba arbitražno razsodbo spoštovati in tudi implementirati. Takšno bo tudi njeno stališče v prihodnjih mesecih, pri čemer je Cerar Timmermansu pojasnil, da se "Slovenija pripravlja na implementacijo in ponuja roko Hrvaški".

Cerar je Timmermansu tudi povedal, da je Slovenija nezadovoljna z nedavnimi odzivi hrvaške strani, "ki ne obetajo veliko". "Sem pa tudi zelo jasno povedal, da če kmalu skupnega dogovora o implementaciji ne bo, bo Slovenija ukrepala tako, kot lahko sama," je dejal premier.

O konkretnih ukrepih oziroma pravnih postopkih ni želel govoriti, češ da so znani in bodo o njih govorili, če se bodo zgodili. "Zdaj je zelo pomembno, da ohranimo neko konstruktivno ozračje, da skušamo v prihodnjih tednih ohraniti komunikacijo z Zagrebom in se pripraviti na srečanje, kjer bi lahko dosegli dogovor o implementaciji".

Arbitraža sprejeta kot ustrezen način reševanja spora
Timmermans je ponovil stališče Evropske komisije, da bi morali obe strani spoštovati razsodbo arbitražnega sodišča. Komisija se po njegovih besedah zavzema za uspešno rešitev mejnih sporov med državami in verjame, da bo to uspelo tudi Sloveniji in Hrvaški.

Spomnil je, da sta državi arbitražo sprejeli kot ustrezen način reševanja mejnega spora, za Hrvaško pa je arbitraža predstavljala tudi enega izmed pogojev za pridružitev Uniji.

Pritisk bo "prej ali slej" prinesel učinek
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki se je sešel z visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja Federico Mogherini, pa je povedal, da je potrdilo o zavezanosti implementaciji mednarodnih pogodb dobil tudi od nje.

Razprave o arbitraži bodo po Erjavčevih besedah sicer vodili skozi celoten BSF in opozarjali na "nesprejemljivost tega, da članica EU-ja ne spoštuje mednarodnega prava". Ocenil je, da bo pritisk na Hrvaško prej ali slej prinesel učinek.

"Mednarodno pravo smo države dolžne spoštovati, zlasti če EU temelji na mednarodnem pravu. Ne predstavljam si, da ena izmed članic tega ne bi dojemala na tak način," je še dejal minister.

Brez dialoga ne bo šlo
Temu sporočilu se je pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je dejal, da je uspešen EU mogoč le, če se spoštuje evropsko in mednarodno pravo, prav Evropa pa naj bi bila vzor vladavine prava. Ta na mednarodni ravni temelji na spoštovanju in izpolnjevanju v dobri veri sprejetih pogodbenih obvez in na spoštovanju sodb mednarodnih in evropskih sodišč in arbitraž, je poudaril Pahor.

Po besedah predsednika države je v interesu EU-ja, da se odločitev arbitražnega sodišča spoštuje in da se dogovorjene obveznosti izpolnijo. Slovenija in Hrvaška sta spor rešili po mirni poti in Slovenija si bo prizadevala, da bo odločitev sodišča tudi uveljavila, vendar bo to možno samo v dialogu s Hrvaško, je še dejal.

Podpredsednik Evropske komisije Timmermans je odgovarjal na vprašanja državljanov v okviru pogovora Dialog z državljani. Nekaj njegovih stališč glede različnih vprašanj si lahko preberete v nadaljevanju:

O zapletih glede arbitraže med Slovenijo in Hrvaško:
V komisiji smo pri tem sporazumu sodelovali. Rad bi spomnil, da ko je Hrvaška postala članica EU-ja, je bilo takoj na začetku rečeno, da morajo biti vsa mejna vprašanja rešena, kar seveda potem ni bilo rešeno. Zato smo rekli, naj državi obe sprejmeta arbitražo, da rešita ta problem. Tako se je komisija tega lotila takrat. Danes pa imamo razsodbo, ki je izšla iz tega postopka, arbitražnega, ki je bil na trenutke zelo zapleten, ampak pravno gledano je postopek arbitraže potekal v skladu s pravom, ne glede na to, kaj se je dogajalo vmes, zato obe državi pozivamo, da uveljavita razsodbo, da bomo s tem vprašanjem enkrat za vselej opravili. To je interes Evrope in to si komisija tudi želi.

Vprašanje sprememb glede delovanja vej oblasti na Poljskem:
Ko smo začeli z evropskim sodelovanjem pred mnogimi leti, je bilo veliko vprašanje, kako povezati velike in majhne države, da bodo vsi zadovoljni. Spoštovanje mednarodnih pogodb, prava, je bistveno za evropsko sodelovanje. Brez spoštovanja prava ne bo šlo. Če pa želimo, da se pravo spoštuje, potrebujemo ločitev vej oblasti, da bodo sodniki neodvisni od vlade oz. izvršne in zakonodajne oblasti. Le tako lahko sistem deluje. Na Poljskem je to veliko vprašanje. Kajti vlada zdaj uvaja zakonodajo, ki omejuje neodvisnost pravosodja, v komisiji pa želimo videti in želimo delovati tako, da pomagamo Poljski, da to preseže. Zato imamo instrumente, imamo tudi 7. člen, ki ga lahko uveljavimo, toda konec koncev se trudimo reševati vprašanja z dialogom. In to skušamo v letu in pol tudi s Poljsko.

Zakaj komisija ne objavlja poročila o korupciji?
Poročilo o korupciji smo objavili pred nekaj leti, a smo ugotovili, da se o njem ni razpravljalo v širšem okviru politik. Zato smo se na komisiji odločili, da morajo biti vprašanja glede korupcije del širše analize tega, kar se dogaja v državah članicah, da mora biti to povezano tudi z ekonomskimi indikatorji. Želeli smo zadeve usmeriti v ustrezno smer, ne želimo jih skrivati, ampak hkrati ne želimo vzpostavljati nekega dodatnega poročila. Bili smo razočarani, ker je bilo poročilo postavljeno na drugi tir, hkrati pa se zavedamo, da moramo te stvari gledati širše.

T. H., K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Lukos
# 04.09.2017 ob 15:31
"za Hrvaško pa je arbitraža predstavljala tudi enega od pogojev za pridružitev uniji."

In kje je problem? Če se nekdo ne drži kaj podpišejo pač sporazum propade......se pravi po takem Hrvaška nemore biti v EU......Sam jezik jih je, hrvaški politiki pa se jim in nam smejejo v obraz.
Don Redshield
# 04.09.2017 ob 15:39
Že sam naslov članka pove dovolj: "Bi morali ..." kar v diplomatskem jeziku pomeni, mi vas razumemo a zmente se sami.
kapljač
# 04.09.2017 ob 15:35
Če Slovenija pravi da arbitražno odločitev spoštuje, bi Timmermans moral izjaviti, da arbitražo mora spoštovati tudi Hrvaška.

Miro Cerar, dopovej EU predstavnikom, kako bi se morali izražati!. Če treba jim položi na jezik.
Ne dopusti, da "papagajčijo" tja v tri dni, da morata spoštovati obe, če naša že spoštuje!
("In ko udariš po mizi", pazi, da si ne poškoduješ zapestja".)
kvisko75
# 04.09.2017 ob 15:26
Timmermans, potem bi bilo pa treba kaj drugače napisat in ti to veš in se zdej delaš norca.
Binder Dandet
# 04.09.2017 ob 16:46
Cist resno sprasujem. Ce Hrvasma ne uveljavi arbitraze, ki je pogoj za vstop v EU, ali lahko Slovenija pred katerim sodiscem iztozi iznicenje hrvaske pristopne pogodbe?
slo-KP
# 04.09.2017 ob 16:54
Hrvaška ima trenutno večjo težo od Slovenije, ker ima en kup strateških prednosti:
---------------
to ne drži...
to,kar si naštel nima nobene veljave...
kaj nadzirajo večji del Jadrana?
nadzirajo obalo in to do 8 milj...potem pa je itak odprto morje...
meji na Bosno?
in to je strateška prednost? ma dej ne se hecat...
BiH je nepomembna...oz.če je mi povej kje in zakaj?
meji na Srbijo?
se tudi Madžarska,Romunija in Bolgarija...in res ne vem kje je tu strateški pomen...
preko njih v Črno Goro v Albanijo in na Kosovo?
še vedno morajo vsi iz severa in zahoda Evrope,čez Slovenijo...

Hrvaška ne pomeni prav nič več,kot Slovenija...ma niti en cent ne...
bi rekel,da prej obratno...
samo poglej kako propada...sej se ne morjo ničesar zmenit še med sabo...
neresna država...

arbitražo bodo pa morali sprejeti...tako ali drugače...
samo ne vejo še sami kdaj...
mi pa tudi ne...
josh k.
# 04.09.2017 ob 15:55
Plenkija na zagovor v Bruselj poklicat in mu ušesa navit, pa še po denarnici jih upalit...slednje najbolj pomaga.
zamudnik
# 04.09.2017 ob 15:48
Čakte mal. Ali je to novinarjem povedal Timmermans ali je samo Cerar povedal, da mu je Timmermans povedal?
Titomir
# 04.09.2017 ob 15:48
Timmermans pojdi domov in nehaj zapravljati davkoplačevalski denar.
cairns
# 04.09.2017 ob 16:06
Timmermans je ponovil stališče Evropske komisije, da bi morali obe strani spoštovati razsodbo arbitražnega sodišča.

Ne da bi morali, ampak MORAJO. V pravu je ta pogojnik razumljen kot da morajo ali pa tudi ne.
tupamaross
# 04.09.2017 ob 17:58
Problem Hrvaške ni sama Arbitraža, pač pa njena pritožba,
ko se je pritožila na Arbitražno sodišče, da je arbitražno
sodišče "kontaminirano" in da ne more več o arbitraži
odločati.

Arbitražno sodišče je odločalo o pritožbi Hrvaške in odločilo,
da sodišče ni "kontaminirano" in da lahko odloča o zadevi
in je tudi odločilo.

Torej je pritožba Hrvaške zavrnjena z pravnomočnim sklepom
na katerega se Hrvaška po nobenem zakonu ni mogla več
pritožiti.

Jasno in jedrnato. Hrvaška je tu izgubila kot Grška in je sedaj
njeno brezvezno tarnanje smešno in nesmiselno, ki pri vseh
sodnikih mednarodnih sodišč izziva le smeh.
cairns
# 04.09.2017 ob 16:04
Predsednik vlade Miro Cerar je po srečanju s Timmermansom na Bledu pojasnil, da je od njega dobil potrditev zavezanosti komisije spoštovanju mednarodnih pogodb, torej tudi sodbe arbitražnega sodišča.

Milozvočna in vazelinsko gladka retorika Hrvatov ne bo prepričala da sprejmejo kar je določilo AS.

Če je bil eden od pogojev za sprejem v EU tudi urejena meja, naj se zaradi neupoštevanja tega pogoja Hrvaški članstvo ukine. Takoj.
vranek
# 04.09.2017 ob 21:55
Virunum, sram te bodi. Arbitraza je pomembna zato,ker imamo na juzni meji zelo neracionalno nacijo, ki zivi kot ti, 70 let nazaj, ubobozana in polna napuha. Tvoj sds cucelj ne bo nikoli vec vodil te drzave, pozab, prizgi svecko.. Cerarja bomo pa ponovno izvolili.
Bombek
# 04.09.2017 ob 17:58
Tako Hrvaško izključit kot pridruženo članico EU..in Slovenija naj z pisnimi dokazi pokaže Zagrebu kje je nekoč Slovenija bila po pogodbah, ki jo je Slovenija sprejela kot naslednica prejšnje skupne države Jugoslavije in te pogodbe veljajo tudi za mejo med državami in jasna določi v njej.
urosh444
# 04.09.2017 ob 16:59
Če bi bili za kej država ne bi iskali zaveznikov na vsakem koraku ampak bi preprosto implementirali odločitev iz Haaga. Zdaj pa iščemo potrditev vsepovsod, to je znak nesamozavesti tudi v vsakdanjem življenju in ne zgolj pri političnih odločitvah.
SpicyWeiner
# 04.09.2017 ob 16:49
Dokler ne bo EK z uradnim dokumentom, podpisanim s strani predsednika EK Pjankerja, zahtevala od Hrvaške spoštovanje arbitraže, so vse besede in izjave raznih Timermansov in drugih popolnoma nepomembne in brez kakršnekoli veljave.
kumimonster
# 04.09.2017 ob 15:56
Če bi bili naši politiki malo bolj pametni (ali malo bolje znali angleško), bi takšno stališče lahko dala podpredsednica Evropske komisije kar v slovenskem jeziku, ne pa da se sedaj prosjači tega človeka za izjave.
Samo v razmislek.
vranek
# 04.09.2017 ob 19:49
Lordstandish rok za zacetek uveljaljaitve je 6 mesecev. Niti osnovnih dejstev ne poznas odiras pa lastno drzavo.
tone7
# 04.09.2017 ob 17:54
Zakaj predstavniki EU le Sloveniji govorijo, da je sodba obvezujoča za obe državi? Tukaj se jasno vidi velika naklonjenost Hrvaški, katera se ne obremenjuje z sodbo. To je način dela celotne EU in nikar si ne delajmo utvar, da v uniji velja načelo poštenosti. Eu ni tisto v kar so nas naši marionetni politiki prepričevali.
ZETAC
# 04.09.2017 ob 16:42
Že sam naslov članka pove dovolj: "Bi morali ..." kar v diplomatskem jeziku pomeni, mi vas razumemo a zmente se sami.
Točno to, malo leporečja evropskih birokratov s figo v žepu, to je vse kar lahko pričakujemo od njih.
vranek
# 04.09.2017 ob 19:48
Pahor je ze podlegel carom hrvaskih ženščin, ki ga obe uspesno vozikata. On bi se pogovarjal s remi ko bi lmi se 15 let. Videti ga ne morem.
tupamaross
# 04.09.2017 ob 19:15
Lupo,
enako velja za Slovenijo in vse države sveta. Vsi plujejo direktno
skozi mednarodne vode in iz mednarodnih vod priplujejo direktno
v naše teritorialno morje. Enako mi iz svojega teritorialnega morja
zaplujemo direktno v mednarodne vode...

Prosim, dajte to enkrat razumeti.
mostnica
# 04.09.2017 ob 18:50
Hrvaška razume samo takrat, ko jo stisnejo za jajca.
Nikolaj
# 04.09.2017 ob 18:03
Torej Hrvaška leta 2018 ne bo več članica EU.
vranek
# 04.09.2017 ob 21:52
Virunum, nic ne tarnamo, gobotimo o tem in pripravljsmo teren za skorsj gotovo enostransko uveljavitev srbitraze. Mi moramo udejanjiti sodbo, popravit zakone, vnesti na zemljevide nove koordinate, jih objaviti in obvestiti ladjarje, aerodrome in vse o novem stanju. Za to moramo mednarodno skupnost pripraviti, ker bodo vsi v tej spremembi sodelovali. Ni vseeno, komu sd javi letalo ali ladja. Se posebej je pa to pomembno zaradi Plenkovicevih groženj in hujskanjacribicev. Nihce se nd bo na zobe metal za nas, EU ne bo uveljavljala nase mejne ureditve, jo pa imamo za sabo, kar so jasno danes spet povedali. Nihce ne bo namedto nas vnesel na zemljevid novih koordinat. In kaj vas to moti, da imamo podporo? A si hrvatar?
tupamaross
# 04.09.2017 ob 18:01
Nekaj podobnega je, ko naše Ustavno sodišče večkrat zaprosi
določena mednarodna sodišča za mnenje, da se ne bi nekako
zaleteli in se dobesedno osmešili.

Tako je tudi Arbitražno sodišče zaprosilo določene institucije pri
Združenih Narodih za njihovo strokovno mnenje in se je šele po
tem odločilo, da hrvaško pritožbo zavrne.

Resnično se Hrvatje samo smešijo in nič drugega.
amigo
# 04.09.2017 ob 17:32
Premier Cerar je znova zatrdil, da bomo sodbo arbitražnega sodišča uresničili. Tudi Frans Timmermans opozarja, da je bila arbitraža ena izmed zavez Hrvaške v njenih pristopnih pogajanjih z EU-jem.

Kaj naj naredimo? Izgubili smo 17 od 20 spornih točk na kopenski meji. Dobili naj bi tretjino Piranskega zaliva, kjer lahko lovita dva ribiča. Stika z odprtim morjem NISMO dobili, čeprav obstaja izjava, ki jo je sprejel DZ, da bo v tem slučaju arbitraža za nas neveljavna. Cerar pa cuka vsakega EU politika za rokav in moleduje za uresničenje AS, ki je v našo škodo.
akcent25
# 04.09.2017 ob 16:53
Žal pa so prepočasni, meje so se rabile urejat dokler je EU imela levi in liberalen duh, ne sedaj kdaj je vse več nacionalizma in vsak brani svoje ozemlje kot nor od vseh možih nevarnosti katere si domislijo desničarji...Da je Hrvaška šla v EU 2007 ( saj je bla bolj zrihtana kot bolgarija ali romunija, tega se treba zavedati, in vseeno ni sprejeta) morda bi se do danes meja in zrihtala, sedaj pa je prepozno, ker EU nima več moči katere je imela takrat. Desničarji nimajo pravice napadati levičarje zdej, takšne zadeve se urejajo v mirnem in tolerantnem času , ne v nacionalističnem z ograjami in spodbujanjem fašizma.
akcent25
# 04.09.2017 ob 16:02
Ja , ja , ja, bla bla bla, tako kot se spoštuje schengen, dejte prosim, v evropi se vse manj stvari spoštuje, kaj bodo naredili s Hr če ne bo implementirala sodbe, hitili je ven, a so Grško morda ? Ne, samo so jim crtali dolg...U nočeš ti evrope, Orban se tudi heca z vseh odločbahi in zakonih Eu in kakšne sankcije ima? Kaj pa Poljska ima za kazen, prav nič...
cairns
# 04.09.2017 ob 16:01
Timmermans ponavlja: Arbitražno razsodbo bi morali spoštovati obe strani

Hrvati so rekli ne.

Timmermans pa po štrik in v solzah na drevo.
MZ
# 04.09.2017 ob 15:49
Hrvaška ima trenutno večjo težo od Slovenije, ker ima en kup strateških prednosti:

- nadzira večji del Jadrana (na drugi strani pa Italija, ki je ravno tako zahrbtna, kot Hrvati)
- meji na Bosno (kjer imajo velesile ves čas neke interese) in prorusko Srbijo, ki jo Zahod želi čimbolj izolirati, če prodanim dušam ne uspe države odvrniti od Rusije
- preko Črne Gore je enostaven dostop v Albanijo in tudi na Kosovo, kjer verjetno ni za brezveze zrasla največja ameriška baza Camp Bondsteel.

Slovenija pa bonbončkov ne rabi, ker hlapčki itak prinesejo na pladnju vse, kar gospodar zahteva, oz. še več.
kapljač
# 05.09.2017 ob 22:53
Plenkovič je tipičen Balkanc. (Tk kot Janša)
Vedno je glasen, za vse pameten in za vsako, "druge lovi na galamo". (zastrašuje). Ga vržeš ob tla, kot metlin štil, pa se dela super začudenega , "pa ovaj je lud", majke mi" ( izgovor za umik brez boja).
"Lovi samo tiste na galamo", Balkanc namreč, ki s e mu pustijo. Oziroma so dovzetni na zastraševanje in pravljico , "da ima strah velike oči".
adamus
# 05.09.2017 ob 09:46
SLO naj odstopi od AS.
samogledam
# 05.09.2017 ob 08:33
Hrvatje so rekli ne hvala, nocemo vasih parcel na Slovenski strani, mi hocemo da zaprete LukoKoper.
gesan
# 05.09.2017 ob 08:03
Timmermans ponavlja: Arbitražno razsodbo bi morali spoštovati obe strani
.....................................
In če jo ne?
Kaj potem?
Ne vi meni samo tralala...u tri krasne!
Pojdite vi tja, jaz ne grem!

A je res lahko nekdo tako nesposoben ,da še vedno ne vidi, da se hrvatom kratkomalo hebe za to arbitražo?!?

A je res lahko nekdo tako nesposoben?
Kaj se takšni sploh gredo nek družbeni sistem!?!?

Z takšno odgovornostjo ,je prav vsak sistem, ki ga lahko tako izigravajo, obsojen na propad!

Kar se pa tiče pravnikov, so v osnovi približno na takšnem nivoju kot kmet, ki ne ve čemu služi kolobarjenje in kako zgleda zrela pašna trava.
Takšnih je okrog nas namreč ogromno!

In potem takim dajo še škropiva v roke!
Nič čudnega, da vse propada!
cairns
# 04.09.2017 ob 22:05
Timmermans ponavlja: Arbitražno razsodbo bi morali spoštovati obe strani

In kaj so ogovorili Hrvati ?

tupamaross
# 04.09.2017 ob 19:12
Lupo,
res je. Slovenija ni dobila stik svojega teritorialnega morja z
mednarodnimi vodami, pač pa so mednarodne vode dobile
stik z našim teritorialnim morjem.

Ne ljubi se mi več o tem pisati, pač pa raje vprašajte Rusijo,
Kitajsko, ZDA... ali so dolžne zaprositi Hrvaško, da na poti v
slovenske teritorialne vode dovoli dovoli plutje skozi svoje
teritorialne vode?
toolovaj
# 04.09.2017 ob 18:38
Če je bil eden od pogojev za sprejem v EU tudi urejena meja, naj se zaradi neupoštevanja tega pogoja Hrvaški članstvo ukine. Takoj.
To je postalo kar mantra. Kako je Slovenija prišla v EU, potem v Schengen. Kacin, Bavčar, Rupel ... (in vsi politiki, ki so se pogajali teh zadevah) so tedajpristojnim v Bruslju zatrjevali, da nimamo nobenih težav s sosedami glede mej. Sploh je bilo zanimivo priti v schengensko območje, kjer nadziraš po enih pravilih, a ne veš do kod in kje. A so to dvojna merila?
grom-instrela
# 04.09.2017 ob 17:42
Timmermans ponavlja,
Pahor ponavlja,
Cerar ponavlja,
Korl ponavlja,

Vsi ponavljajo.
Kdo hudiča pa izdela.
Karkoli že dela.

Morebiti samo kockasti.

Ne, kockasti ne izdelajo. Samo blokirajo in ignorirajo.

Tisti, ki ponavljajo naj se grejo učit h kockastim.
Luka Novak
# 04.09.2017 ob 16:43
Premier Cerar je znova zatrdi ...

Miro - nič flancat, ampak uveljavit sodbo arbitražnega sodišča.

Če nisi sposoben, potem je čas za tvoj odhod in odhod Karlota in drugih nesposobnežev tvoje vlade na smetišče zgodovine.

Lahko se učiš po ranjki Avstriji, ki je podobne italijanske težnje pri Visu leta 1866 zatrla v kali. Avstriji je kljub bistveno manjšemu in slabše oboroženemu ladjevju uspelo potopiti dve italijanski ladji.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Bitka_pri_
Visu_(1866)

Ne dvomim, da bi danes Avstrija v naši situaciji imela ne zgolj Piranski zaliv, ampak bi se pogovarjali ozemlju do reke Mirne.
Don Redshield
# 04.09.2017 ob 15:35
Tole je samo za domače potrebe. Dokler ZDA podpirajo CRO, so uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča zgolj mokre sanje Erjavca in Cmerarja. Erjavec bi moral glavo zatlačiti v kup gnoja, ker bi moral, tako kot v normalni državi, odstopiti kot minister po razkritju blamaže.
heristalski166
# 04.09.2017 ob 20:44
a se ne bo ustanovil kak urad za špecanje, da dobi politična klientela kake sigurne komot dobro plačane službice

al bo slovenija tožila hrvaško potem pa opremila ribiče z izvodom sodbe in ostrojezičnimi pravnicami katerih imamo za stran metat, to sigurno predre jeklo vsake vojaške ladje

lahko pride še rosvita pesek brat psalme slovenske osamosvitve
galoper
# 04.09.2017 ob 19:38
Vodja hrvaške diplomacije je jasno pokazala ignorantski odnos do tega ministrskega zasedanja in do arbitražne razsodbe.
Kako pa je s financiranjem tega zasedanja?
m72
# 04.09.2017 ob 18:31
"Premier Cerar je znova zatrdil, da bomo sodbo arbitražnega sodišča uresničili. "

Kako pa? Bomo 63 sodržavljanov dali na avtobuse in odvlekli pred sabor, ali kaj?
Kaj pa smo dobili takega, da se je treba toliko zaganjati?
amigo
# 04.09.2017 ob 18:13
Umetnost politike je, da doseže rešitev s katero bosta zadovoljni obe strani. Mi smo vse zapravili že 1955 leta, ko so naši komunisti podarili Hrvatom vse južno od Dragonje. Pa Štrigovo. Hrvatje nam niso odstopili niti enega kamna. Tako so zahtevali nazaj še grad Mokrice, čeprav ga je NDH podarila 3. Reichu.
gesan
# 05.09.2017 ob 08:07
vranek
# 04.09.2017 ob 19:48
Pahor je ze podlegel carom hrvaskih ženščin, ki ga obe uspesno vozikata. On bi se pogovarjal s remi ko bi lmi se 15 let. Videti ga ne morem.
............................
Kako to?
On pa je tako zelo ponosen na svoje dosedanje delo in če bi še enrkat imel možnost, bi vse naredil točno tako kot je do sedaj...!

Blazno, da pametizem takšnega samovšečneža pod fasado zloščenosti lahko sploh kdo še kupuje!
mostnica
# 05.09.2017 ob 06:29
Hrvati so že zdavnaj ugotovili, ko so zagovarjali zločine, storjene med njihovo vojno, da je EU papirnati tiger.Timmermansi nekaj govorijo in gredo. Slovenska "elita" pa prodaja Hrvatom Mercatoje in drugo zlatnino, da nas lahko držijo za goltanec.
vranek
# 04.09.2017 ob 19:52
Prekleti bili, kaksen gnoj ste. Nic ste, zato pa tudi vse drugo vidite v taki nicevi luci. Tako je pac druzbeno dno in nimamo kaj.
svatne
# 04.09.2017 ob 20:58
Final Award vsebuje grobe kršitve 3., 4., 5. in 7. člena Sporazuma o arbitraži in popolnoma napačno ugotavlja dejansko stanje stvari. Tak dokument nima nobene veljave.
Lupo
# 04.09.2017 ob 18:47
da ne pozabomo....

Erjavec je zaj***l arbitražo z izjavo, da bo Slovenija dobila stik z mednarodnimi vodami.

Rezultat je: Slovenija nima stika in hrvaško nepriznavanje arbitraže.
Kazalo