"Mislim, da je skrajni čas, da začnemo implementirati arbitražno odločbo, kar se tiče tistega dela, ki se nanaša na morje. Če tega ne bomo storili, se bojim, da bomo zašli v slep dialog, ki ne bo prinesel nobenih rezultatov," meni minister Erjavec. Foto:
Piranski zaliv
Plenković je prejšnjo sredo hrvaškim ribičem dejal, da v Piranskem zalivu lahko lovijo kot pred razsodbo, torej do sredinske črte. Foto: BoBo

Ta sicer danes v Ljubljani gosti danskega kolega Andersa Samuelsena, ki je izrazil zavezanost Danske mednarodnemu pravu, a obenem menil, da gre pri arbitraži za dvostransko vprašanje.

Kot je spomnil Erjavec, je takojšnjo implementacijo arbitražne odločbe na morju zagovarjal že, ko je bila ta izdana, saj je sodišče mejo na morju zelo jasno določilo. Ker tega nismo storili takoj po razglasitvi razsodbe, smo zamudili dragocen čas, je dejal.

Ob iztekanju turistične sezone smo po njegovih besedah priča, kako Hrvaška namerno izziva situacije, ki niso v skladu z vsebino odločbe, med njimi je tudi nedavni obisk hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v Umagu in Savudriji. Tam je "pozival hrvaške ribiče, naj kršijo arbitražno odločbo, suverenost Slovenije", kar kaže na to, da "Hrvaška nima namena skozi dialog implementirati arbitražne odločbe", je še dejal.

"Mislim, da je skrajni čas, da začnemo implementirati arbitražno odločbo, kar se tiče tistega dela, ki se nanaša na morje. Če tega ne bomo storili, se bojim, da bomo zašli v slep dialog, ki ne bo prinesel nobenih rezultatov," je pozval. Erjavec je tudi izrazil prepričanje, da se bodo predstavniki vlade sestali s slovenskimi ribiči.

Jeza zaradi Plenkovićevih izjav
Plenković je prejšnjo sredo hrvaškim ribičem dejal, da v Piranskem zalivu lahko lovijo kot pred razsodbo, torej do sredinske črte. Ponovil je, da Hrvaška ne sprejema arbitražne odločbe, ker je izstopila iz arbitražnega postopka.

Izjavo je nemudoma kritiziral Erjavec, dan pozneje pa je premier Miro Cerar opozoril, da bosta njegovo potrpljenje in pripravljenost na dialog s Hrvaško izpuhtela, če ne bo septembra na srečanju s hrvaškim kolegom Zagreb pokazal jasne volje za izvajanje arbitražne sodbe.

Ta je bila tudi med temami pogovora današnjega srečanja Erjavca z danskim zunanjim ministrom. Kot je v odgovoru na novinarsko vprašanje po pogovorih dejal Samuelsen, Danska to vprašanje vidi kot dvostransko vprašanje in upa, da bosta državi v prihodnosti našli dobro rešitev. Vztrajajo sicer pri vladavini mednarodnega prava in menijo, da je pomembno, da vsi priznavajo mednarodna pravila in zakone.