Na ulicah Kijeva so se že zbrali nasprotniki odločitve ukrajinske vlade. Foto: EPA
Na ulicah Kijeva so se že zbrali nasprotniki odločitve ukrajinske vlade. Foto: EPA
Mikola Azarov
Azarov je dejal, da je bila odločitev gospodarske narave. Foto: EPA
Vitalij Kličko
Vodja opozicijske stranke Udar in nekdanji svetovni prvak Vitalij Kličko je dejal, da "Ukrajina pripada Evropi". Foto: EPA

Ukrajinski parlament je v četrtek zavrnil predlog zakona, s katerim bi Timošenkovi omogočili zdravljenje v tujini, kar je eden izmed glavnih pogojev za podpis pridružitvenega sporazuma z EU-jem, ki bi moral biti sklenjen prihodnji teden na vrhu Vzhodnega partnerstva.

Po zavrnitvi zakona in ustavitvi načrtov za podpis sporazuma je ukrajinski premier Mikola Azarov pojasnil, da je bila ta odločitev gospodarske narave in ne strateške. Zatrdil je, da si bo država še naprej prizadevala za zbliževanje z EU-jem.

"Odločitev je bila težka, vendar edina mogoča v danih gospodarskih razmerah," je dejal v današnjem govoru v parlamentu. Poslanci opozicije z njegovimi pojasnili niso bili zadovoljni in so premierjev govor nenehno prekinjali z vzkliki "Sramota!".

Timošenkova je po odločitvi parlamenta poslala pismo predsedniku države Viktorju Janukoviču in ga posvarila, da dela "življenjsko napako". Pozvala ga je, naj nemudoma spremeni odločitev o prekinitvi priprav na podpis pridružitvenega sporazuma.

"To je vaša edina priložnost, da preživite kot politik," je v pismu zapisala nekdanja premierka. "Danes ste z odpovedjo sporazuma naredili napako svojega življenja."

"Mislite, da boste lahko še naprej vodili politiko blefiranja in izsiljevanja, igrali med dvema civilizacijskima centroma ter od njiju prejemali darila za ohranitev moči. Motite se. Ostali boste ena na ena z Rusijo in živeti boste morali po njenem diktatu," je Timošenkova posvarila svojega političnega nasprotnika.

Timošenkova pripravljena popustiti
Pismo Janukoviču je javno prebral njen odvetnik Sergij Vlasenko. "Julija Timošenko ... poziva Ukrajince, naj zavzamejo ulice po vsej državi," je povedal odvetnik.

Timošenkova naj bi se bila celo pripravljena odpovedati zdravljenju v Nemčiji v zameno za podpis pridružitvenega sporazuma. "Če se zavežete k podpisu sporazuma, bom evropske voditelje takoj pozvala, naj pogodbo podpišejo brez postavljanja pogojev," je sporočila.

Janukovič je med obiskom v Avstriji zagotovil, da si Ukrajina še vedno želi ohraniti tesne vezi z EU-jem, so sporočili z avstrijskega zunanjega ministrstva.

Putin: EU izsiljuje
Vlada v Kijevu je sicer po odločitvi, da zaustavi priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU-jem, ki je bil predviden za konec meseca, predlagala ustanovitev tristranske trgovinske komisije med Ukrajino, EU-jem in Rusijo, ki bi razrešila trgovinske spore med njimi.

Rusija je namreč Ukrajini zagrozila z blokado, če bo nadaljevala približevanje EU-ju, in ji po drugi strani predlagala pridružitev njeni carinski uniji, v kateri sta Kazahstan in Belorusija. Moskva je tudi zahtevala tristranske pogovore pred podpisom omenjenega sporazuma Kijeva z EU-jem, ki bi oddaljil Ukrajino od Rusije.

Litva, ki predseduje EU-ju, je pojasnila, da je bila Ukrajina pod pritiskom, da ji Rusija ustavi ves uvoz iz vzhodnega dela države, ki močno sloni na gospodarskem sodelovanju z Rusijo. To je Janukovič pojasnil tudi litovski predsednici Dalii Grybauskaite v telefonskem pogovoru na začetku tega tedna.

EU v odzivu na odločitev Ukrajine, da ta zamrzne priprave na sporazum o krepitvi odnosov, poudarja, da še naprej odločno verjame v trden odnos s to sosedo. Do ponudb o trialogu z Ukrajino in Rusijo je zadržana. Na očitke o velikem porazu evropske diplomacije pa odgovarja: "Ukrajina ni trofeja, za katero bi se potegovali."

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem zavrnil obtožbe na račun Rusije in obtožil EU, da izsiljuje Ukrajino. "Od evropskih partnerjev smo slišali grožnje, ki so podobne spodbujanju k množičnim protestom," je dejal Putin in dodal, da je to pritisk in izsiljevanje.