Trump je nad Johnsonom sicer nekoliko razočaran zaradi novega predloga dogovora z Brusljem, pa čeprav prvi mož ZDA meni, da je Johnson
Trump je nad Johnsonom sicer nekoliko razočaran zaradi novega predloga dogovora z Brusljem, pa čeprav prvi mož ZDA meni, da je Johnson "pravšnji mož" za izpeljavo brexita. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek kritiziral novi dogovor o brexitu, ki ga je sredi oktobra z Brusljem sklenil britanski premier Boris Johnson. Poudaril je, da zaradi tega dogovora ZDA in Združeno kraljestvo ne bosta mogla skleniti trgovinskega sporazuma. Britanska vlada je dogovor branila.

Trump: Z Združenim kraljestvom ne moremo trgovati, čeprav si želimo

"Z Združenim kraljestvom ne moremo trgovati, saj menim, da bi lahko poslovali veliko boljše in zagotovo v višjih številkah, kot trenutno trguje pod Evropsko unijo," je v četrtkovem pogovoru z zagovornikom brexita Nigelom Farageem za britanski radio LBC dejal ameriški predsednik Donald Trump. Ob tem je sicer dodal, da je želja po izmenjavi dobrin z obeh strani enaka, "pa vendar, če sem iskren (...) ta dogovor (...), zaradi določenih vidikov tega dogovora o brexitu to ni mogoče, trgovati se ne da."

Sorodna novica Kot je želel Johnson: Britanci bodo šli na volitve 12. decembra

Na Downing Streetu se branijo

Tiskovni predstavnik britanske vlade je poudaril, da dogovor o brexitu Londonu "zagotavlja ponoven nadzor nad našimi zakoni, trgovino, mejami in denarjem". "V skladu s tem novim dogovorom bo celotno Združeno kraljestvo zapustilo carinsko unijo EU-ja, kar pomeni, da lahko sklepamo svoje prostotrgovinske sporazume z državami po svetu, od katerih bodo imeli korist vsi deli Združenega kraljestva".

Predsednik britanskih laburistov Jeremy Corbyn je v odzivu na Twitterju zapisal, da se "poskuša Trump vmešavati v britanske volitve, da bi bil njegov prijatelj Boris Johnson izvoljen".

Johnson in Farage?

Trump je velik podpornik brexita in je konec poletja Združenemu kraljestvu kot nekakšno nagrado obljubljal "zelo velik trgovinski sporazum", s katerim bi Združeno kraljestvo "z gležnja odvrglo sidro", zdaj pa je predlagal in spodbudil britanskega premierja Borisa Johnsona, naj združi svoje moči z odpadnikom britanske politike Nigelom Farageem, vodjo stranke Brexit.

Trump meni, da bi sodelovanje Johnsona in Faragea prineslo "nekaj čudovitega", kot dvojec pa bi bila "neustavljiva" na decembrskih predčasnih volitvah, je poročal BBC. Vedno več je ugibanj, ali bi se morebiti konservativci resnično združili s stranko britanskega evrofoba, da bi na volitvah premagali laburiste. Farage bi sicer podprl Johnsona, a le, če bi ta opustil svoj "grozni dogovor".

Predčasne volitve 12. decembra

Po že tretji preložitvi brexita na 31. januar 2020 je tako Boris Johnson kljub zavrnitvi predloga v poslanski zbornici razpisal predčasne volitve, ki bodo na Otoku 12. decembra. To je bil sicer že četrti Johnsonov poskus za razpis predčasnih volitev, odkar je poleti prevzel položaj. Johnson je v razpravi poudaril, da Združeno kraljestvo potrebuje nov parlament za izvedbo brexita.