Donald Tusk (na levi) je Atene obiskal pred vrhom EU-ja v Bruslju. Na desni je grški premier Aleksis Cipras. Foto: Reuters
Donald Tusk (na levi) je Atene obiskal pred vrhom EU-ja v Bruslju. Na desni je grški premier Aleksis Cipras. Foto: Reuters
false
Grški obrambni minister Panos Kamenos je sporočil, da so štirje od petih sprejemnih centrov "pripravljeni na delovanje in sprejemanje beguncev", in sicer na otokih Lezbos, Hios, Leros in Samos. Peti, na Kosu, naj bi začel delovati "v petih dneh". Foto: Reuters
false
Tudi nemška kanclerka Angela Merkel opozarja, da rešitev ni v izključitvi Grčije iz schengenskega območja, ampak da je potrebno tej državi pomagati pri soočenju s prihodom beguncev. Foto: EPA
Diplomatska ofenziva pred vrhom v Bruslju

S tem se namreč ne bi rešila nobena od težav, s katerimi se spopada EU, je dejal Tusk. Cipras pa je izpostavil, da "zdaj ni čas za odhode, temveč za skupno ukrepanje". Kot je dejal grški premier, se Unija še nikoli doslej ni spopadala s toliko zahtevnimi izzivi kot zdaj.

Grčija je sicer zaradi odziva na begunsko krizo pogosto tarča kritik, češ da ni pripravljena ali zmožna zavarovati schengena, ker ni omejila prihoda beguncev v Evropo. Druge članice Unije so do Aten kritične tudi zaradi zamud pri vzpostavitvi t. i. žariščnih točk oziroma centrov za popis beguncev na zunanjih mejah Unije. Grčija bi morala namreč že do konca lanskega leta vzpostaviti pet žariščnih točk, deluje pa le ena, na otoku Lezbos.

Prav danes pa je grški obrambni minister Panos Kamenos sporočil, da so štirje od petih sprejemnih centrov "pripravljeni na delovanje in sprejemanje beguncev", in sicer na otokih Lezbos, Hios, Leros in Samos. Peta žariščna točka na otoku Kos pa bo, kot je dejal minister, kljub ostremu nasprotovanju lokalne skupnosti začela delovati "v petih dneh".

Obisk pred vrhom Unije
Tusk je Grčijo obiskal dan pred vrhom EU-ja v Bruslju, na katerem bo izvajanje doslej sprejetih ukrepov pri spopadanju z begunsko krizo poleg vprašanja članstva Velike Britanije v Uniji ključna tema.

O begunski krizi naj bi se Tusk nocoj v Berlinu pogovarjal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je v svojih prizadevanjih, da bi begunsko krizo rešili s pomočjo Turčije, kot kaže, vse bolj osamljena. V ponedeljek so se njenim načrtom tudi uradno zoperstavile države Višegrajske skupine, Češka, Poljska, Madžarska in Slovaška, ki so pripravile načrt B. Ta predvideva pomoč Makedoniji in Bolgariji pri varovanju zunanjih meja Unije in s tem nezaupnico Grčiji.

Načrt višegrajske skupine in Makedonije bi bil alternativa vsem ostalim ukrepom, kot je gradnja in postavljanje ovir na notranjih mejah schengenskega območja. Slovaški premier Robert Fico je obljubil, da lahko njegova država na grško-makedonsko mejo takoj pošlje 300 policistov, ki bodo skrbeli za to, da begunci ne prodirajo naprej v Unijo, je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž.

Angela Merkel proti predlogu četverice
Nemška kanclerka je že izrazila nasprotovanje predlogu višegrajske četverice o zaprtju grško-makedonske meje. To bi imelo namreč nepredvidljive posledice za Grčijo, je dejala. "Da bi v Makedoniji, ki ni članica Evropske unije postavili ovire, ne da bi poskrbeli za razmere, v katere bi to pahnilo Grčijo, ne samo da to ne bi bila evropska rešitev, ampak težav ne bi odpravilo," je za časopis Stuttgarter dejala Angela Merkel.

Za ustavitev prihoda beguncev je pomembna turško-grška meja, meni kanclerka. Tako kot Tusk tudi ona ne vidi rešitev v izključitvi Grčije iz schengna. Tej državi je namesto tega treba pomagati.

Tusk: Rusko bombardiranje spodkopalo upanje na premirje
Razmere pa se najverjetneje ne bodo uredile, dokler bo v Siriji divjala vojna. Tusk je danes v Atenah posvaril, da je rusko bombardiranje v Siriji spodkopalo upanje na premirje v tej državi. "Ves svet upa na mir in je pripravljen na pogovore," je poudaril Tusk. "A rusko bombardiranje v Siriji nam daje le malo upanja. Režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada je okrepljen, zmerna sirska opozicija je oslabljena, Evropo pa preplavljajo novi valovi beguncev," je še dejal predsednik Evropskega sveta.

Diplomatska ofenziva pred vrhom v Bruslju