Tusk pravi, da verjame, da bo tudi Belgija kmalu podpisala sporazum Ceta. Foto: EPA
Tusk pravi, da verjame, da bo tudi Belgija kmalu podpisala sporazum Ceta. Foto: EPA
Ceta
Tusk opozarja, da bi imela nesklenitev sporazuma Ceta posledice za EU. Foto: AP

Tusk je v govoru evropskim poslancem in poslankam v Strasbourgu priznal, da EU še vedno ni pripravljen podpisati trgovinskega sporazuma s Kanado. Pogovori v Belgiji pa se nadaljujejo in na koncu lahko samo belgijski državljani in državljanke sami sprejmejo odločitev, je dejal. Spomnimo, Ceti v Belgiji nasprotujejo pokrajina Valonija, lokalna oblast v Bruslju in francosko govoreča skupnost v državi. Zvezna vlada premierja Charlesa Michela, ki Ceto podpira, sicer potrebuje privolitev vseh belgijskih regij in skupnosti, da lahko podpiše sporazum.

Tusk je Belgijcem izrekel pohvalo za odločnost in prizadevanje, ki so ju pokazali v preteklih urah, da bi dosegli dogovor. "Še vedno upam, da bo Belgija dokazala, da je prvakinja v iskanju konsenza in da bomo kmalu lahko zapečatili ta sporazum," je dejal Tusk, ki se je zahvalil tudi Kanadi za njeno sodelovanje in potrpežljivost.

Če EU ne more skleniti sporazuma s Kanado, ki je "najbolj evropska država zunaj Evrope", bo to imelo očitne posledice za položaj Evrope v svetu, je posvaril Tusk. A o tem je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti. "V tem trenutku je jutrišnji vrh še mogoč," je dejal.

Kljub napredku odprta vprašanja
Davi so se spet sestali predstavniki belgijskih regionalnih oblasti in skupnosti ter belgijske zvezne vlade. Na pogovorih, ki so se končali v torek zvečer, je bil po poročanju belgijskih medijev sicer dosežen napredek, a nekaj vprašanj je še odprtih, med drugim tudi kmetijstvo.

Predsednik valonske regionalne vlade Paul Magnette ni želel govoriti niti o napredku niti o blokadi. "Naše zahteve so bile vedno jasne (...). Občutek imamo, da so nam končno prisluhnili, vendar moramo nadaljevati pogajanja," je dejal. Belgija je v ponedeljek sporočila, da ne more privoliti v podpis sporazuma Ceta, saj nima potrebne podpore regionalnih oblasti in skupnosti.

Juncker upa, prepričan pa ni
Juncker upa, da bo dogovor med belgijskimi zveznimi in regionalnimi oblastmi glede Cete dosežen že danes. Ali bo to omogočilo, da bo Ceta podpisana že ta četrtek, kot je bilo sprva predvideno, pa ni prepričan.

Medtem ko vrh EU-ja in Kanade ta četrtek in petek uradno še ostaja na dnevnem redu, pa je že jasno, da kanadski premier Justin Trudeau danes ne bo nastopil v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, kjer bi po prvotnih napovedih moral nagovoriti poslance in poslanke. V Bruslju so v preteklih dneh večkrat poudarili, da če EU ne bo sposoben podpisati sporazuma s Kanado, Trudeauja v Bruselj ne bo.