Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v Bruslju gostil irskega premierja Lea Varadkarja. Foto: Reuters
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v Bruslju gostil irskega premierja Lea Varadkarja. Foto: Reuters
Britanska premierka Theresa May je v časovni stiski: čas za sklenitev dogovora o brexitu se hitro izteka. Foto: Reuters

Po srečanju z irskim premierjem Leom Varadkarjem se je zavzel za čim večji napredek do vrha EU-ja v sredini oktobra, Mayevo pa je povabil, da naj na predvečer vrha 17. oktobra nagovori evropske voditelje.

"Bil sem vodja stranke 15 let in poznam pravila strankarske politike, ampak zdaj, ko se je končal kongres torijcev, se moramo resno lotiti dela," je dejal Tusk o dogovarjanju glede brexita. "Govoriti resnico, čeprav je težka in neprijetna, je najboljši izraz spoštovanja partnerjev," je dodal. "Nihče ne more pričakovati, da se bo EU zaradi brexita odrekel temeljnim vrednotam in ključnim interesom."

Ostro se je odzval tudi na besede britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta pretekli teden, ko je ta stališča Bruslja v pogajanjih primerjal s prizadevanji nekdanje Sovjetske zveze, da bi preprečila osamosvojitev posameznih republik. "Primerjanje Evropske unije in Sovjetske zveze je bilo nespametno in žaljivo," je dejal in dodal, da kot predsednik Evropskega sveta in kot nekdo, ki je polovico življenja preživel v sovjetskem sistemu, dobro ve, o čem govori. "Nesprejemljive opazke zgolj zvišujejo temperaturo, prinesle pa ne bodo ničesar, temveč pomenijo le zapravljanje časa. Kar je treba narediti, je, poskrbeti za maksimalen napredek do oktobrskega vrha Evropskega sveta."

Tudi Varadkar je ob tem pozval k bolj poglobljenim pogajanjem pred vrhom EU-ja.

Na mizi Kanada+++
Bruselj Veliki Britaniji ponuja dogovor, podoben tistemu s Kanado, pri čemer bi mu dodali še več poglavij. Dogovor, delovno poimenovan Kanada+++, po Tuskovih pojasnilih pomeni, da za Veliko Britanijo ne bi veljala le načela svobodne trgovine, temveč bi z EU-jem ohranila tudi izjemno tesne odnose na področju varnosti, zunanje politike in drugih področjih.

"EU želi odnos z Veliko Britanijo, ki je tako tesen in poseben, kot je le mogoče," je dejal Tusk. "Vse od začetka Evropska unija ne ponuja le kanadskega dogovora, temveč dogovor Kanada+++. Ta je veliko daljnosežnejši na področju trgovine, notranje varnosti in sodelovanja na področju zunanje politike."

Če bo Mayeva sprejela Tuskovo povabilo, da na predvečer vrha nagovori voditelje, bo imela priložnost, da kolege prepriča o možnosti preboja na področju pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU-ja, s tem pa bi se lahko odprla pot do sklenitve dogovora še pred marcem, ko bo Velika Britanija zapustila povezavo.

Varadkar je sicer danes dejal, da pogajanja o brexitu prehajajo v "ključno in sklepno fazo", in upa, da bo dogovor sklenjen v novembru. "Mislim, da je to v interesu Irske, EU-ja in Velike Britanije. Zato se moramo v naslednjih tednih usesti za mizo," je dejal po srečanju s Tuskom.

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je po odstopu s položaja postal oster nasprotnik Mayeve, je danes pozdravil predlog Bruslja, da bi strani sklenili dogovor, podoben tistemu med EU-jem in Kanado. "Tuskov predlog je odlična pot naprej, ki bi lahko razrešil vprašanje irske meje in odprl pot svobodni trgovini, ki temelji na partnerstvu, ki je v korist obema stranema, o čemer sem govoril prejšnji teden v svojem načrtu za boljši brexit."