V sredo zvečer sta Donald Tusk in Jean-Claude Juncker na sedežu Evropskega sveta gostila na delovni večerji vse voditelje 28 držav EU-ja, pri čemer bo osrednja tema
V sredo zvečer sta Donald Tusk in Jean-Claude Juncker na sedežu Evropskega sveta gostila na delovni večerji vse voditelje 28 držav EU-ja, pri čemer bo osrednja tema "Brexit". Foto: Reuters

"Po posvetovanjih v zadnjih urah moram iskreno reči, da ni nobenega jamstva, da bomo dosegli dogovor," je zapisal v vabilu voditeljem na zasedanje. "Razhajamo se glede nekaterih političnih vprašanj in popolnoma se zavedam, da bo razlike težko premostiti," je zapisal Tusk.

Morebitni neuspeh geopolitični poraz EU-ja
Ob tem je izpostavil, da so v pogajanjih prišli že zelo daleč in da je treba izkoristiti priložnost, saj ne bo boljšega trenutka za kompromis. Neuspeh bi bil po njegovih besedah poraz za Veliko Britanijo in EU ter geopolitična zmaga za tiste, ki poskušajo razdeliti Unijo.

Cilj je jasen od začetka - doseči pravno zavezujoč in nepovraten dogovor, sprejemljiv za vse, ki ne spodkopava temeljnih vrednot, je še poudaril. Tusk je v pismu znova poudaril, da bo razprava o migracijah osredotočena na izboljšanje doslej nezadostnega izvajanja že sprejetih dogovorov.

Višegrajska četverica in Francija ne soglašata
A Tuska čaka zahtevna naloga, pri čemer se reformam najbolj upira prav njegova Poljska, kjer zdaj vladajo njegovi zagrizeni nasprotniki. Poljska in še tri države višegrajske četverice nasprotujejo omejitvam in spremembam pri socialni politiki, medtem ko Francija ne soglaša s spremembami za nadzor finančnih trgov. Velika Britanija naj bi v dogovoru tudi dosegla posebni status, s katerim bi bila izvzeta iz vse tesnejših povezav znotraj Evropske unije.

Izpostavil je uresničevanje akcijskega načrta Evropske unije in Turčije, zlasti potrebo po občutnem zmanjšanju števila nezakonitih vstopov prebežnikov iz Turčije v EU.