Enotni trg tudi za komunikacijske storitve, a ne tako zelo enoten. Foto: BoBo
Enotni trg tudi za komunikacijske storitve, a ne tako zelo enoten. Foto: BoBo

Kdor živi v tujini in uporablja kartico SIM iz domače države, ne spada več pod gostovanje.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije
Milan Zver
Evropski poslanec Zver je nad predlogom razočaran. Foto: BoBo

S 15. junijem prihodnje leto bodo ukinjeni stroški gostovanja v tujem mobilnem omrežju (roaming) v Evropski uniji (EU) - a očitno le delno. S tem bodo za storitve gostovanja veljale enake cene kot doma, zaračunavanje pribitkov pa bo dovoljeno le v skladu s politiko poštene uporabe.

V skladu z osnutkom izvedbenega akta, ki ga je v ponedeljek predstavila Evropska komisija (EK), bodo lahko uporabniki mobilnih telefonov od junija prihodnje leto v drugi državi EU-ja telefonirali največ 90 dni v letu po enakih cenah kot doma.

To pomeni, da bodo imeli gostovanje v tujem omrežju po domačih cenah zagotovljeno največ 90 dni v letu, teh 90 dni pa bo mogoče izkoristiti vse leto.

Preprečevanje zlorab
S temi omejitvami želi Komisija preprečiti morebitne zlorabe v primerih, ko državljan ene države članice EU-ja kupi kartico SIM v drugi državi EU-ja, kjer so cene nižje, z namenom uporabe v lastni državi ali pa ko nekdo stalno biva v tujini, ohranja pa naročnino v izvorni državi. Takšne anomalije lahko negativno vplivajo na domače cene in posledično na vse potrošnike, so prepričani pri Komisiji.

Obmejni delavci, ki se dnevno vozijo na delo čez mejo, po mnenju Komisije ne predstavljajo anomalije na trgu v smislu "stalnega gostovanja".

BEUC: Ukinitev v praksi ni ukinitev
Predlog Komisije je že naletel na kritike pri potrošniških organizacijah. Te omejitve pomenijo, da obljubljena ukinitev gostovanja za večino evropskih potrošnikov ne bo uresničena, so prepričani pri Evropski potrošniški organizaciji (BEUC), ki ima sedež v Bruslju.

Komisija je sprejela ustrezna pravila na željo Evropskega parlamenta (EP) in držav članic, da bi preprečila zlorabe, je pojasnila tiskovna predstavnica Komisije. "Kdor živi v tujini in uporablja kartico SIM iz domače države, ne spada več pod gostovanje," je še pojasnila.

Še nekaj odločevalcev
Komisija za najvišje možne cene gostovanja predlaga štiri cente za minuto pogovora, en cent za poslano tekstovno sporočilo (SMS) in 0,85 centa za prenos enega MB-ja podatkov. O teh predlogih morajo zdaj odločati še evropski poslanci in države članice, po posvetovanju z organom evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC). Izvedbeni akt bo nato Komisija predvidoma sprejela 15. decembra letos.

Zver razočaran nad predlogom
Do osnutka izvedbenega akta je bil kritičen tudi evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS), ki je izrazil razočaranje nad predlogom. "Lansko leto smo dosegli dober dogovor, a danes se zdi, da so v Komisiji izrabili instrument politike poštene uporabe in pozabili na prenekaterega državljana Evropske unije, ki v gostujoči državi poslovno ali zasebno biva dlje od tridesetih zaporednih ali skupno več kot devetdeset dni na leto," je dejal Zver.

Komisija si je po njegovem prepričanju s temi omejitvami cilje postavila prenizko, saj v praksi ta predlog ne predstavlja ukinitve stroškov gostovanja. Najbolj prizadete bodo ravno najbolj ranljive skupine, kot so študenti na izmenjavi programa Erasmus+, je še dejal v sporočilu za javnost.





Kdor živi v tujini in uporablja kartico SIM iz domače države, ne spada več pod gostovanje.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije