Foto: EPA
Foto: EPA

Pogreb bo v petek opoldne v Rimu, v četrtek pa bo krsta s posmrtnimi ostanki ležala v palači Campidoglio v Rimu, je na Twitterju sporočil Cuillo.

Na evropskih institucijah so zastave spustili na pol droga, člani Evropske komisije pa se ga bodo v sredo spomnili z minuto molka, so sporočili v Bruslju.

V ponedeljek je Evropski parlament potrdil, da je Sassoli zbolel in da je zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema od 26. decembra v bolnišnici.

65-letni Sassoli je imel sicer že dlje časa resne težave z zdravjem. Septembra lani se je v bolnišnici v Strasbourgu zdravil zaradi pljučnice, ki je bila posledica okužbe z legionelo, poroča BBC.

Pozneje je sledilcem na družbenih omrežjih povedal, da je med okrevanjem v Italiji ponovno zbolel. Oktobra je delal na daljavo, uradno pa je politične dolžnosti znova prevzel v novembru, vendar je bil 26. decembra znova hospitaliziran.

Sassoli, ki prihaja iz vrst evropskih socialistov (S & D), je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen julija 2019, mandat pa bi se mu v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin Evropske ljudske stranke (EPP), S & D in liberalcev (Renew) iztekel v tem mesecu. Sredi decembra lani je sporočil, da se za drugo polovico petletnega mandata ne bo potegoval.

Rodil se je v Firencah 30. maja 1956 in je bil član Evropskega parlamenta več kot deset let, predsedoval pa mu je zadnji dve leti. Preden je vstopil v politiko, je bil novinar in kot napovedovalec na televiziji RAI precej znan javnosti. Bil je poročen in imel je dva otroka.

Naslednika naj bi izbrali prihodnji teden

Prvič v zgodovini Evropskega parlamenta je predsednik te institucije umrl v času svojega mandata. V primeru smrti predsednika parlamenta po 20. členu poslovnika dolžnosti prevzame prvi podpredsednik.

Trenutno ta položaj zaseda Roberta Metsola, Maltežanka iz Evropske ljudske stranke, ki se bo prihodnji torek potegovala za novo predsednico parlamenta. Prihodnji teden bo v Strasbourgu prvo letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi izbirali novo vodstvo, ob predsedniku tudi podpredsednike parlamenta.

V EPP-ju so novembra lani za kandidatko za predsednico parlamenta za drugo polovico petletnega mandata izvolili Metsolo. Svojo kandidatko ima tudi Levica, špansko evroposlanko Siro Rego, v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so izbrali Poljaka Kosmo Zlotowskega.

Žalovanje za "velikim Evropejcem"

Vrh evropske politike se z obžalovanjem in tudi presenečenjem odziva na novico o smrti predsednika Evropskega parlamenta Sassolija. "Počivaj v miru David, moj dragi prijatelj," je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je Sassolija označila za "velikega Evropejca in ponosnega Italijana". "Riposa in pace, caro David!" je kot številni politiki dodala zapis v italijanščini.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je na Twitterju prav tako odzval v italijanščini. Pokojnega je označil kot "iskrenega in strastnega Evropejca", čigar "človeško toploto, velikodušnost, prijaznost in nasmeh" že pogreša.

Izgubili smo "resničnega Evropejca, državnika, človeka vrednot", so zapisali v Sassolijevem S & D-ju. "Bil je resničen voditelj, ki se je zelo močno boril za demokratična in progresivna načela," so dodali.

Maltežanka Metsola, ki jo Evropska ljudska stranka (EPP) predlaga za naslednico Sassolija na čelu Evropskega parlamenta, je zapisala, da je njeno srce zlomljeno, saj je Evropa izgubila voditelja, ona sama je izgubila prijatelja, demokracija pa svojega šampiona. "David Sassoli je življenje posvetil temu, da bi bil svet boljši in bolj pošten," je še dodala.

Evropski komisar iz Slovenije Janez Lenarčič je v podobnem duhu užaloščen dejal, da smo izgubili "prepričanega demokrata in resničnega Evropejca". Oglasili so se med drugim še visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde in vodja evroskupine Paschal Donohoe.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar država od začetka leta predseduje Svetu EU, je zapisal, da unija izgublja človeka, ki je bil "hkrati italijanski domoljub, velik Evropejec in neutruden humanist" ter je branil demokratične vrednote v EU.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je na Twitterju zapisal, da je Evropa izgubila angažiranega predsednika parlamenta, Italija izkušenega politika, Nemčija pa dobrega prijatelja.

Italijanski premier Mario Draghi je Sassolija opisal kot "človeka institucij, prepričanega Evropejca, strastnega novinarja, simbol uravnoteženosti, človečnosti in velikodušnosti". Njegova prezgodnja in nenadna smrt nas je pretresla, je dejal.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella pa je dejal, da je Sassolijeva smrt razlog za žalost Italijanov in Evropejcev, saj je s svojim delom prispeval k temu, da je bil Evropski parlament eden od protagonistov v političnih razpravah, pričakovanjem državljanov EU pa je dal glas.

Užaloščeni tudi slovenski evropski poslanci

Tudi slovenski evropski poslanci so se z izrazi žalosti spomnili Sassolija. "Sem strtega srca. Evropski parlament je izgubil resničnega voditelja, demokracija in vladavina prava sta izgubili šampiona in jaz sem izgubila dragega prijatelja (...) Pogrešala te bom, David," je tvitnila Tanja Fajon, Sassolijeva kolegica v politični skupini socialistov (S & D) v Evropskem parlamentu. "Grazie, Presidente, za tvojo neomajno vero v združeno Evropo ter vse, kar si dobrega storil za Evropo in za vse nas," je prav tako na Twitterju sporočil Milan Brglez (S & D/SD).

Odzvali so se tudi že v drugih evropskih političnih skupinah. "Trdno je verjel v enotno Evropo, kjer je demokracija bistvena vrednota. Kot nekdanji novinar je bil močan borec za svobodo izražanja," je o pokojnem zapisala Ljudmila Novak (EPP/NSi).

Prav tako z obžalovanjem sta se že odzvala evroposlanca Klemen Grošelj in Irena Joveva (Renew/LMŠ). "Žalosten dan za Evropski parlament in EU, ob mnogo prezgodnji smrti izpričanega in odločnega borca za boljšo Evropo, v teh za nas vse in našo institucijo zahtevnih časih," je zapisal Grošelj.

Sožalje izrekel tudi premier Janša

Ob smrti Sassolija prihajajo sožalja tudi iz Slovenije. Družini in prijateljem pokojnega je prek Twitterja sožalje izrazil premier Janez Janša. Predsednik Borut Pahor je Sassolija označil za velikega demokrata in iskrenega Evropejca, sožalje pa je izrazil tudi predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da so globoko užaloščeni ob smrti predsednika parlamenta Sassolija, ki so ga označili za človeka, ki je močno verjel v Evropo in "našo skupno prihodnost". Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je na Twitterju zapisal, da "smo izgubili ponosnega Evropejca, ki je utelešal resnične vrednote združene Evrope".

Umrl predsednik Evropskega parlamenta Sassoli