Novinarja je napadalec večkrat ustrelil na ulici, ko je zapuščal televizijski studio. Foto: EPA
Novinarja je napadalec večkrat ustrelil na ulici, ko je zapuščal televizijski studio. Foto: EPA

Novinarja so ustrelili pretekli teden na ulici, ko je zapuščal televizijski studio. Pri tem je dobil hude poškodbe, saj ga je napadalec med drugim ustrelil v glavo. V povezavi z napadom so aretirali več ljudi.

Po navedbah amsterdamske policije sta glavna osumljenca 35-letni poljski državljan iz kraja Maurik na jugovzhodu Nizozemske in 21-letni Nizozemec iz Rotterdama. Še enega moškega, ki so ga tako kot omenjeno dvojico pridržali v torek zvečer, so medtem izpustili, saj z napadom ni povezan. Preostala dva naj bi v petek stopila pred preiskovalnega sodnika.

Sorodna novica Sredi Amsterdama ustrelili uveljavljenega preiskovalnega novinarja

Napad, ki je šokiral Nizozemsko

Peter R. de Vries je bil vodilni preiskovalni novinar na Nizozemskem s področja kriminala, redno je bil tudi govorec žrtev ali prič na sojenjih.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da je globoko užaloščena. "Preiskovalni novinarji so ključni za demokracije. Narediti moramo vse, da jih zavarujemo," je tvitnila.

Smrt novinarja je globoko prizadela tudi nizozemskega premierja Marka Rutteja, ki je dodal, da je dogodek "skorajda nemogoče razumeti".

Uboj, usklajena akcija

Dva osumljenca so aretirali kmalu po napadu, prejšnji petek so ju zaslišali na sodišču. Moška, eden naj bi bil poljski državljan, bosta v priporu ostala najmanj dva tedna. Domnevno naj bi poljski državljan vozil avtomobil, medtem ko naj bi nizozemski državljan streljal na novinarja.

Ubiti novinar je v zadnjem času deloval kot svetovalec in zaupnik Nabila B., ključne priče države v primeru proti enemu najbolj iskanih nizozemskih kriminalcev Ridouanu Taghiju. Njegovo skupino so tožilci opisali kot dobro naoljen stroj, de Vries pa je že leta 2019 tvitnil, da je po podatkih policije na Taghijevem seznamu za odstrel.

"Nismo prepričani, a verjetno je napad povezan s svetovalnim delom de Vriesa za ključno pričo v velikem mafijskem procesu," je povedal generalni sekretar nizozemskega društva novinarjev Thomas Bruning. Po poročanju medijev de Vries ni imel posebnega varovanja, nizozemske oblasti pa so že napovedale, da bodo sprožile preiskavo o tem.